2021-06-24 Hírek

A holland üvegházak fenntartható fűtése

A geotermikus energia várhatóan fontos szerepet játszik majd a klímavédelmi célkitűzések elérésében. Az Alfa Laval új, innovatív hőcserélői elősegítik a megoldást.

E_SDG goals_icons-individual09_75x75.png E_SDG goals_icons-individual13_75x75.png  E_SDG goals_icons-individual17_75x75.png

 

Hollandia az eladott élelmiszerek értékét tekintve a világ második legnagyobb élelmiszer-exportőre, és ez jelentős részben az ország 9000 hektárnyi üvegházának köszönhető.
Azonban az üvegházak megfelelő hőmérsékletének fenntartása energiaveszteséggel jár, ezért az alternatív energiaforrások fejlesztése kiemelt jelentőségű az ország nagyratörő klímacélkitűzéseinek elérése érdekében.

A holland kormány ígéretet tett arra, hogy 2030-ig megszüntetik a földgáz használatát, és 49 százalékkal csökkentik a CO2-ekvivalens kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Az üvegház-szektor már lépéseket tett megújuló energiaforrások felhasználása felé, az utóbbi években több üzem is átállt geotermikus energiával való működésre. A geotermikus fűtés úgy működik, hogy a föld mélyéről (általában 1000–5000 méter mélyről) meleg vizet szivattyúznak fel.

A meleg vizet ezután fel lehet használni az üvegházak fűtésére, ezáltal csökkenthető a földgáz és az egyéb fosszilis tüzelőanyagok iránti szükséglet. A hőcserélők kulcsfontosságú szerepet játszanak a geotermikus energia előnyeinek kiaknázásában, mivel biztosítják a hatékony hőátadást a talajból feljövő meleg víz és az üvegházak vagy más épületek fűtésére használt hidegebb víz között.

2017-ben az Alfa Laval egy kísérleti projekt részeként kifejlesztett egy geotermikus folyamatokra optimalizált hőcserélőt, aminek eredményeként azóta három másik üzemet is korszerűsítettek az Alfa Laval megoldásával.
Az Alfa Laval megoldással felszerelt új üzemek tervei már az előkészítési szakaszban járnak.

A jelenlegi tervek szerint 2030-ig megközelítőleg 175 geotermikus létesítmény építését tervezik, valószínű, hogy az Alfa Laval hőcserélői hosszú évekig központi szerepet töltenek majd be a holland üvegházak energiafelhasználásának és kibocsátásának csökkentésében.

 

Az Alfa Laval hozzájárul a globális célokhoz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elfogadta a Globális célkitűzésekként ismert, 2030-ig végrehajtandó 17 Fenntartható fejlődési célt, és a világ vezetői megígérték, hogy teljesítik ezeket. Most már a miénkhez hasonló vállalatokon a sor, hogy hozzásegítsük őket ehhez.

Nézze meg, hogyan járulnak hozzá az Alfa Laval termékei a Globális célkitűzéshez

field-of-plants-in-greenhouse640x360

Mélyről jövő meleg

A geotermikus fűtés úgy működik, hogy a hőt kivonják a felszín alatti vízforrásokból. Minél mélyebben van a víz, általában annál melegebb. Hollandiában a geotermikus hőerőművek legalább 500 méteres mélységből szivattyúzzák fel a meleg vizet. A víz felhasználása után a hidegebb vizet visszajuttatják a talajba.

Geothermal heating infograph 700x1066.png

Kapcsolódó tartalom: