Tejipar
Az Alfa Lavalt több mint egy évszázada vezéreli a folyamatos innováció, aminek köszönhetően olyan feldolgozóberendezéseket kínál, amelyek maximalizálják a hozamot, megkönnyítik a tisztítást és minimalizálják a hulladékot a tejfeldolgozás minden lépésénél. Alkatrészeink segítenek a víz-, energia- és vegyszer-megtakarításban, miközben megfelelnek a legszigorúbb biztonsági és higiéniai előírásoknak.
Segítünk a tejfeldolgozás fejlesztésében
- Hosszabb üzemidő
- Rövidebb tisztítási és karbantartási idő
- Alacsonyabb energia-, víz- és vegyszerfelhasználás
- Kiváló CIP-tisztítási teljesítmény
- Kiváló higiénia, amely megfelel a tejipari feldolgozás szigorú előírásainak
Az Alfa Laval több mint egy évszázada folyamatosan fejleszti a tejipari feldolgozó berendezéseket, hogy azok megoldásokat kínáljanak a termékminőség, a hozam, a tisztíthatóság és a hulladékcsökkentés javítására.
Az iparágban mély gyökerekkel rendelkező Alfa Laval elkötelezett amellett, hogy ügyfeleivel és partnereivel együttműködve megértse az iparág kihívásait, és okosabb, jobb, hatékonyabb módokat találjon a kiváló minőségű tejtermékek előállítására. Szoros együttműködésben partnereinkkel segítünk feltárni az optimális fejlesztési lehetőségeket a teljes folyamat és a berendezések élettartama során, hogy a lehető legjobb teljesítményt biztosítsuk.
Az Alfa Laval DNS-ébe van kódolva a tejfeldolgozó üzemek támogatása. Segítünk a fenntartható működésben, valamint a víz-, energia- és vegyszermegtakarításban, miközben technológiáink megfelelnek a legszigorúbb biztonsági és higiéniai előírásoknak.
Ez lehetővé teszi a tejüzemek számára, hogy minden erőforrást maximálisan kihasználjanak, és kiváló minőségű tejtermékeket állítsanak elő – rugalmasan és magabiztosan kihasználva az új piaci lehetőségeket.
Az Alfa Laval berendezéseivel a tejipari ügyfelek egyedi, innovatív megoldások előnyeit élvezhetik, amelyek a következőket nyújtják:
Az Alfa Laval értéket teremt a tejipar minden területén
Legyen szó vaj és kenhető termékek, sajt vagy fagylalt feldolgozásáról, az Alfa Laval berendezései és szakértelme világszinten vezető a fenntartható, hatékony működés biztosításában a tejipar minden alkalmazási területén. Több mint egy évszázaddal ezelőtt a tej és tejszín szeparálásával indult történetünk, mára pedig a savó, kazein és laktóz feldolgozásában is jelen vagyunk, támogatva ügyfeleinket a joghurt, tej- és starterkultúrák és egyéb tejtermékek előállításában. Átfogó komponensválasztékunk jobb hozamot, okosabb erőforrás-felhasználást és hatékonyabb munkafolyamatokat biztosít.
Víz körforgásos megoldások
Világszerte egyre nagyobb figyelem irányul a vízhasználatra, ahogy a klímaváltozás hatásai egyre erőteljesebbek, ami a tejipar számára jelentős kihívást – de egyben óriási lehetőséget is – jelent.
Az Alfa Laval a termelőkkel együttműködésben, technológiájával és szakértelmével segíti a tejüzemeket abban, hogy a vízpozitív termelés útjára tudjanak állni. Olyan megoldásokat fejlesztünk, amelyek révén az üzemek vizet adhatnak a közösségeknek, nem pedig elvonják azt.
Az Alfa Laval portfóliójának élvonalbeli szeparátorai, dekanter cemtrifugái és membránjai már világszerte használatban vannak a tejüzemekben, maximalizálva a tisztításhoz, hűtéshez és egyéb célokra visszaforgatható technológiai víz mennyiségét, és minimalizálva a lefolyóba kerülő szennyvíz mennyiségét.
Ráadásul a kezelt technológiai vízből (például tisztítóközeg, fehérjék, zsírok) kivont COD koncentrálható és más célokra, például biogáz előállítására használható, tovább növelve a tejüzemek körforgását, hatékonyságát és gazdaságosságát.
A tejtermékgyártás minden lépésének optimalizálása
A nyers tejtől a kész tejtermékig az Alfa Laval termékmegoldásait úgy terveztük, hogy optimalizálják a feldolgozás minden szakaszát, növeljék a hozamot, az üzemidőt és a termékminőséget, miközben minimalizálják az energia-, víz- és vegyszerfelhasználást.
Tejátvétel
A tejátvételhez elengedhetetlen a folyamatos üzemidő és a hatékonyság. Ez megbízható, könnyen szervizelhető és energiahatékony termékeket jelent.
A termelékenység növelése mellett a nyers tej kíméletes kezelése is kulcsfontosságú. Az Alfa Laval higiénikus komponensei biztosítják az optimális és megbízható szivattyúválasztékot amely jelentős megtakarításokat és hatékonyságnövekedést eredményezhet.
Keverés és elegyítés
A pontos és egyenletes keverés és elegyítés számos alkalmazásban elengedhetetlen, hozzájárulva a hatékony folyamathoz és a kiváló minőségű végtermékhez. Az optimális eredményhez az erő, a vezérlés és a rugalmasság egyensúlya szükséges. Az Alfa Laval speciálisan fermentációra tervezett keverője EnSaFoil lapátokkal, csökkenti az energiafogyasztást és a termék hőelnyelését. Az Alfa Laval forgó jet-fejes keverő pedig radikálisan növeli a hatékonyságot például ízesített, dúsított és rekonstituált tej, növényi olajból készült tejszínhab, tejporok és emulgeálószerek esetén.
Pasztőrözés
A pasztőrözési folyamatok magas szintű biztonságot, higiéniát és folyamatvezérlést igényelnek. A tej pasztőrözése létfontosságú folyamat, és elengedhetetlen a vonatkozó szabályozásoknak és előírásoknak való megfelelés. Az UHT kezelés után aszeptikus körülményeket kell fenntartani. Az alkatrészek minősége kulcsfontosságú, a jó áramlásszabályozás és a megbízható, hatékony hőcserélők központi szerepet játszanak.
Fermentáció
A nyersanyagok maximális kihasználása elengedhetetlen a tejkultúrák és a friss, illetve érlelt sajtok előállításában. Fontos szempont a folyamatos adagolás maximális hatékonyságának elérése és a higiénikus feldolgozási körülmények fenntartása.
Puffer- és tárolótartályok
Az Alfa Laval innovatív higiénikus komponenseinek átfogó választéka kulcsfontosságú építőelem a tejipari folyamatokban. A puffer tárolás során a tartály optimalizálása kulcsfontosságú. Az Alfa Laval küldetése a higiénikus körülmények biztosítása és ügyfelei tejtermelésének optimalizálása.
Szeparálás
Az Alfa Laval ultraszűrő, nanoszűrő és fordított ozmózis membránjai kiváló hozamot biztosítanak az előkoncentrálásban és a fehérje tisztításban a bepárlás és szárítás előtt.
Koncentrálás
A hulladék és a kibocsátás csökkentése alapvető szempont a koncentrálási folyamatokban. A gazdaságos termelés eléréséhez szükséges a komponensek energiafogyasztásának szabályozása, például a hatékony AlfaVap hőcserélővel, amelyet kúszófilmes bepárló rendszerekhez terveztek.
CIP (helyben tisztítás)
A minőségi CIP-tisztítás alapvető elvárás a tejiparban. A hatékonyság kulcsfontosságú, mind a tisztítási eredmények, mind a gazdaságosság szempontjából. A CIP eljárás gazdaságosságát a költség és az idő határozza meg. A hulladék csökkentése kritikus; a megfelelően konfigurált és hatékony tisztító, szivattyúzó és fűtőberendezések szükségesek ahhoz, hogy a tisztítófolyadék megfelelően eljusson a felületekre.