Burgonya alapú keményítő gyártás

A burgonyakeményítőt napjainkban számos jól meghatározott, széles körben elfogadott folyamat során állítják elő. Ezen folyamatok közötti különbségek főként a kibocsátott vízre vonatkozó egyes követelményekből, valamint a BOI-terhelés csökkentését célzó fehérje-visszanyerési igényből adódnak. Az Alfa Laval a burgonyakeményítő gyártása során használt termékek és rendszerek egész sorával rendelkezik. Valamennyi termék nagyfokú megbízhatóságot, alacsony működési költségeket és kiemelkedő teljesítm

Potato processing 640x360

A gyümölcsvíz eltávolítása

A gyümölcsvíz kivonása a keményítőgyártási folyamat kezdetén jobb minőségű keményítőt eredményez, és lehetőséget ad a fehérjék, mint melléktermékek visszanyerésére. Az Alfa Laval STNX dekanter centrifugák alkalmazása magas szárazanyag-tartalmat, nagy kapacitást és alacsony karbantartási költségeket jelent. A magasabb szárazanyag-tartalom viszont azt jelenti, hogy kevesebb a keményítőmosás során kimosandó szennyező anyag mennyisége, és ezáltal csökken a vízfogyasztás.

Keményítő-extrakció

A rostok hatékony eltávolítása kúpos szűrőkosaras centrifuga segítségével történik. Az egyes szűrő centrifugák az alábbi részekből állnak: szűrőlemezekkel ellátott forgó kúpos kosár, egy fúvókasor, amely folyamatosan permetez mosóvizet a kúpos szűrőben levő massza rétegre; a burkolat, amelynek fúvókái biztosítják a szűrő “visszamosását” és a burkolat tisztítását; illetve a meghajtó egység.

Elősűrítés

Az Alfa Laval szeparátorai ideálisan alkalmazhatók a burgonyakeményítő előállítása során. Kialakításuknak köszönhetően maximális szeparációs hatékonyságot, pontos vezérlést,  az eltömődésveszély minimalizálását és könnyű karbantarthatóságot biztosítanak.

Keményítőmosás

Az Alfa Laval keményítőmosó rendszereit nagy teljesítmény és megbízható működés jellemzi. A kiváló minőségű anyagoknak és az alacsony tűréshatároknak köszönhetően az Alfa Laval hidrociklonjai  hatékony mosást és a végtermékben igen alacsony mennyiségű szennyező anyagot eredményeznek.

Rost-víztelenítés

Az STNX dekanter centrifuga használata lényegesen nagyobb szárazanyag-tartalmú masszát eredményez, mint a csigapréses eljárás. Ez viszont kisebb energiafelhasználást eredményez a szárítási fázisban.

Fehérje-kicsapatás és hasznosítás

A gyümölcsvizet egy különálló feldolgozósoron kezelik, amelyben a fehérje kicsapatására alkalmas regeneratív spirál hőcserélő rendszer, ezt követően pedig egy STNX dekanter  centrifuga van elhelyezve a kicsapatott fehérjék hatékony szeparálásához és visszanyeréséhez.

Egyéb berendezések

Az Alfa Laval a keményítőfeldolgozásban használatos egyéb berendezések széles palettájával rendelkezik, beleértve a szitákat és a szilárd anyag eltávolító rendszereket.

Letölthető dokumentumok

(angol nyelvű anyag)