Foodec

Az Alfa Laval Foodec dekanter az élelmiszeriparban és italgyártásban alkalmazható, ahol kritikus a higiéniai szabványoknak való megfelelőség.

Foodec decanter centrifuge

Az Alfa Laval Foodec dekanterek páratlan hatékonyságot ötvöznek kivételes higiéniával egy olyan konstrukcióban, amely minimálisra csökkenti az oxidációt az élelmiszer- és italipari termékekben. Rendkívül hatékony folyadék szeparálást biztosítanak, ami gyakorlatilag száraz hulladékterméket hagy maga után. A Foodec konstrukció a jelenleg elérhető összes többi konstrukcióhoz képest, 25%-kal növeli ténylegesen a szilárd anyag kezelési teljesítményt, pótlólagos költségek nélkül.

A Foodec megoldások olyan iparágakban alkalmazhatók szeparálásra, ahol a higiénikus szabványokra és az oxigénfelvétel hatásainak elkerülésére különös figyelmet kell fordítani. Az egyedi Alfa Laval Foodec konstrukció olyan továbbfejlesztett tömítőrendszert alkalmaz, ami gyakorlatilag kiküszöböli a levegővel történő érintkezést. Ennek köszönhetően, ezek a berendezések ideálisan használhatók sörfőzdékben, illetve italok és viszkózus élelmiszerek, így borok, gyümölcslevek, kazein és laktóz, kávé és tea, paradicsom és szójaprotein izolátumok széles körének gyártásában.

A továbbfejlesztett meghajtó rendszer a többi jelenlegi konstrukcióhoz képest, sokkal alacsonyabb energiafogyasztást tesz lehetővé, az innovatív 2Touch vezérlőrendszer pedig csökkenti az üzemi költségeket, és a szeparálás még jobb irányítását biztosítja. Mindezek együttesen alacsonyabb szeparálási költségeket, valamint jobb minőségű végterméket eredményeznek.

Hogyan működik

Foodec - How it works

A szeparálás a szállítócsigával felszerelt vízszintes, hengeres dobban történik. A termék álló szívócsövön keresztül lép a dobba, ahol egyenletesen gyorsítja fel egy betáp rotor. A centrifugális erők hatására a betáp folyadékban levő szilárd anyagok lerakódnak a dob falán.

Egy szállító csiga ugyanolyan irányban, de eltérő fordulatszámon forog, mint a dob. Ez fokozatosan mozgatja a leülepedett szilárdanyagot a kúpos vég felé. Az Alfa Laval Foodec kialakítása lehetővé teszi, hogy a dobon belül kialakuló hidraulikus nyomás javítsa a mozgatást egy szűk nyílás felé. A szilárdanyagnak csak a legszárazabb frakciója távozik a dobból, az ürítő nyílásokon keresztül a köpenybe. A szeparálás a dob teljes hossza mentén megy végbe, és a tisztított folyadék szabályozható védőlemezeken keresztül áramlik a dobból a köpenybe.

Valamennyi Alfa Laval Foodec dekanter a hámozótárcsás kialakítás új generációját, egy nagy teljesítményű szállítóművet és a 2Touch vezérlőrendszert alkalmazza, ami csökkenti az üzemi költségeket, és kivételes szabályozhatóságot biztosít a szeparálás mellett. Ez a vezérlő egység grafikus felhasználói felülettel és a kommunikációs lehetőségek széles körével rendelkezik.