Burgonya alapú keményítő gyártás

A burgonyakeményítőt napjainkban számos jól meghatározott, széles körben elfogadott folyamat során állítják elő. Ezen folyamatok közötti különbségek főként a kibocsátott vízre vonatkozó egyes követelményekből, valamint a BOI-terhelés csökkentését célzó fehérje-visszanyerési igényből adódnak. Az Alfa Laval számos a burgonyakeményítő gyártása során használt terméket és rendszert kínál. Valamennyi termék nagyfokú megbízhatóságot, alacsony működési költségeket és kiemelkedő teljesítményt nyújt.

Potato_starch_on_a_dark_rustic_background

A gyümölcsvíz eltávolítása

A gyümölcsvíz kivonása a keményítőgyártási folyamat kezdetén jobb minőségű keményítőt eredményez, és lehetőséget ad a fehérjék, mint melléktermékek visszanyerésére. Az Alfa Laval STNX dekanter centrifugák alkalmazása magas szárazanyag-tartalmat, nagy kapacitást és alacsony karbantartási költségeket jelent. A magasabb szárazanyag-tartalom viszont azt jelenti, hogy kevesebb a keményítőmosás során kimosandó szennyező anyag mennyisége, és ezáltal csökken a vízfogyasztás.

Keményítő-extrakció

A rostok hatékony eltávolítása kúpos szűrőkosaras centrifuga segítségével történik. Az egyes szűrő centrifugák az alábbi részekből állnak: szűrőlemezekkel ellátott forgó kúpos kosár, egy fúvókasor, amely folyamatosan permetez mosóvizet a kúpos szűrőben levő massza rétegre; a burkolat, amelynek fúvókái biztosítják a szűrő “visszamosását” és a burkolat tisztítását; illetve a meghajtó egység.

Elősűrítés

Az Alfa Laval szeparátorai ideálisan alkalmazhatók a burgonyakeményítő előállítása során. Kialakításuknak köszönhetően maximális szeparációs hatékonyságot, pontos vezérlést,  az eltömődésveszély minimalizálását és könnyű karbantarthatóságot biztosítanak.

Tricolor potatoes in mesh bag on wooden table
Potato production line

Keményítőmosás

Az Alfa Laval keményítőmosó rendszereit nagy teljesítmény és megbízható működés jellemzi. A kiváló minőségű anyagoknak és az alacsony tűréshatároknak köszönhetően az Alfa Laval hidrociklonjai  hatékony mosást és a végtermékben igen alacsony mennyiségű szennyező anyagot eredményeznek.

Rost-víztelenítés

A Foodec dekanter centrifuga használata lényegesen nagyobb szárazanyag-tartalmú masszát eredményez, mint a csigapréses eljárás. Ez viszont kisebb energiafelhasználást eredményez a szárítási fázisban.

Fehérje-kicsapatás és hasznosítás

A gyümölcsvizet egy különálló feldolgozósoron kezelik, amelyben a fehérje kicsapatására alkalmas regeneratív spirál hőcserélő rendszer, ezt követően pedig egy Foodec dekanter centrifuga van elhelyezve a kicsapatott fehérjék hatékony szeparálásához és visszanyeréséhez.

Egyéb berendezések

Az Alfa Laval a keményítőfeldolgozásban használatos egyéb berendezések széles palettájával rendelkezik, beleértve a szitákat és a szilárd anyag eltávolító rendszereket.

Rows of young potato plants