Kérdések és válaszok a Revos koncentrációs rendszerrel kapcsolatban
K: Hogyan garantálható a víz minősége, a sörkoncentrátum higítása során a bárban?
V: A Revos italadagoló rendszereknél egy 5 mikronos szénszűrő felszerelése szükséges a tápvízvezetékre. A szűrő eltávolítja a szagokat és a részecskéket. Sok helyen elegendő ez a szintű kezelés. Ha azonban a víz kemény, vagy magas az összes oldott szilárd anyag mennyisége a vízellátásban, akkor pult alatti ioncserélő egységet és/vagy fordított ozmózisos víztisztító egységet kell felszerelni az italadagoló rendszert tápláló vízvezetékre.
K: Mik az ATEX-szempontok 22%+ ABV sör esetén?
V: Az ATEX-követelmények (melyek az európai rendszerekre vonatkoznak) elemzése eseti alapon történik. Az adott folyadékok teljesen be vannak zárva a Revos koncentrációs rendszerbe, ATEX-minősítésű részegységekre általában nincs szükség, mivel a koncentrátumok 24% ABV vagy kisebb értékűek.
K: Átalakítható az adagolórendszer 50 Hz-es működésre?
V: Nincs szükség a Revos italadagoló rendszer átalakítására. 50 Hz-es és 60 Hz-es hálózati frekvenciával működő rendszer is kapható.
K: Hogyan mérhető az alkoholkoncentráció a Revos-folyamatban?
V: A rendszer a belső sűrűséget és a törésmutatót méri, a kapott értékeket pedig egy szabadalmaztatott modellben kombinálja a belső alkoholkoncentráció kiszámításához.
K: Mennyi ideig működhet két CIP-tisztítás között a koncentrációs modul?
V: A koncentrációs modulon hetente vagy kéthetente 11,5 pH-értékű, maró hatású tisztítást kell végezni. Ez a folyamat körülbelül négy órát vesz igénybe. Emellett a membrán regenerálásához rövid, 30 perces meleg, légtelenített vizes öblítéseket kell naponta vagy minden másnap végezni.
K: Milyen időközönként szükséges a membráncsere?
V: A membráncsere javasolt intervalluma 9–12 hónap, mely elsősorban a CIP gyakoriságától függ.
K: Tudna teljes áttekintést adni az elért megtakarításokról? Van olyan valós üzleti eset, amelyet megoszthat?
V: Jelenleg nincs olyan üzleti eset, amelyet nyilvánosan megoszthatnánk. A Revos esetében a koncentráció reprezentatív „all-in” száma körülbelül 1–2 euró/hl (üzleti mennyiségnél), a nagyobb létesítmények pedig ennek a költségtartománynak az alsó határát érik el. A megtakarítás arányos a szállítási költségekkel. Például, ha a szállítási költség ömlesztett szállítás esetén 10 €/hl, a Revos ezt 6,6 €/hl-lel csökkentheti. Az italadagolós alkalmazásoknál a megtakarítások gyakran nagyobbak. A szállítási költség például nem koncentrátumalapú italok esetén 20 €/hl lehet; a koncentrátumalapú italok esetén ez a költség 16 euró/hl-lel vagy 80%-kal csökkenhet. A szállításhoz kapcsolódó megtakarítás százalékos aránya jellemzően nagyobb az italadagolós alkalmazásoknál, mivel az ömlesztett szállítás gyakran nagy mennyiségeknél történik.
K: Hogyan lehetséges, hogy a dearomatizálási oldalon látható aromaeltávolítás 100%-nál nagyobb?
V: Az aroma több mint 100%-ának eltávolítása nem lehetséges. A prezentációban 10%-os hibahatárt engedtünk meg az eltávolítási arány méréseinél.
K: Lehetséges rögtön több sörmárkát is készíteni ugyanabból a hordóból (alapsör), különböző keverési arányokkal játszva?
V: Igen, lehetséges, de szükség lehet az italadagolási technológia szoftverének frissítésére, a szükséges ital összetettségtől függően.
K: A koncentrált terméket hordókba vagy bag-in-box-okba (BIB) töltik az Alfa Laval Astepo segítségével, ahogyan azt a webes szeminárium prezentációjában láthattuk?
V: A Revos italadagoló rendszer a hordókat és a bag-in-box-okat is tudja kezelni. 2023-tól tervezzük az Alfa Laval bag-in-box töltési megoldás biztosítását. 2021-ben a hangsúly a hordókon van, mivel a sörfőzdék már hordókkal és hordótöltő gépekkel rendelkeznek.
K: Mi az elérhető maximális koncentráció? Más italoknál elérhető akár 70%, további membrán hozzáadásával?
V: Az elérhető maximális koncentráció 24%. A jövőben az Alfa Laval olyan membránokat is fejleszthet, amelyek képesek magasabb koncentrációk elérésére.
K: A Revos technológia olyan alkalmazásokhoz is használható tehát, mint az alkoholmentes italok vagy a hard seltzer?
V: Igen, bár az Alfa Laval az alkoholmentes és a hard seltzer alkalmazásokat csak a szabványos koncentrációs technológia kiegészítéseként árulja.
K: Van minimális méret egy sörfőzde/hard seltzer-gyártó létesítmény számára?
V: A legkisebb Revos egységünk (Revos pilot) körülbelül 1 hl/ó áteresztőképességű.
K: A Revos csapos rendszerrel kapcsolatban: A vízvezetéket kell ultraibolya (UV) fénnyel kezelni, ha a vízforrás élelmiszer-minőségű, és a kevert sört a keverés után azonnal elfogyasztják?
V: Az UV nem elengedhetetlen, de az eltarthatósági tesztek azt mutatják, hogy késleltetheti a mikrobiális növekedést a víz és a koncentrátum keverése után. Vegye figyelembe, hogy az UV-fény a Revos csapos italadagolási technológia része.
K: Milyen víz szükséges a sűrítményből történő italkészítéshez? Van sörfőzési sóveszteség?
V: A Revos tiszta formájában távolítja el a vizet, így a visszahígításhoz alacsony szintű oldott szilárd anyagot tartalmazó víz az ideális, amelyet a sörfőzők is használnak a sörfőzéshez. Az erjedés után jelenlévő főzési sókat a Revos megtartja a koncentrátumban, így ott nincs veszteség.
K: Hány főre van szükség a Revos koncentrációs rendszerek működtetéséhez?
V: A Revos koncentrációs rendszerek teljesen automatizáltak. A membránokat 9–12 hónap elteltével egy fő ki tudja cserélni.
K: Milyen közművek szükségesek az italadagoló rendszer telepítéséhez?
V: Vízellátás 5 mikronos szénszűrővel, villany és gáz.
K: Felszolgálható több termék is ugyanabból a csapos italadagoló rendszerből?
V: Igen. A Revos telepített italadagolóból akár négy termék is felszolgálható. A Revos mobil italadagolóból legfeljebb két termék szolgálható fel.