AXP AN

Az AlfaNova X-treme kifejezetten nagy nyomás értékekkel dolgozó, 100%-ban rozsdamentes acélt igénylő alkalmazásokhoz lett kifejlesztve. Például nagynyomású ammónia rendszerek vagy kompresszoros hűtés.

AXP 640x360

A kapacitás-tartomány 10 és 150 kW között van, a maximális PED jóváhagyású nyomás pedig 110 bar 150° C-on, illetve a maximális UL jóváhagyású nyomás 1595 psi 302° F-on. Az AlfaNova X-treme termékcsoport hőhasznosítási feladatokra, gázhűtésre, kondenzációra, túlhűtésre és szívógáz-melegítésre alkalmas.

Alkalmazások

  • Ammónia hűtőközegként - Desuper heater, nagynyomású kondenzátor és olajhűtő
  • Kompresszoros hűtés
  • CO₂ hűtőközegként - Szubkritikus kondenzátor, szívógáz fűtő és párologató
  • Motorhűtés - Nagynyomású rendszerek

Az AlfaNova X-treme termékkínálat kifejezetten azzal a céllal készült, hogy teljesítse az igényt, amikor R744/CO₂ használatos szubkritikus és transzkritikus alkalmazásokban, valamint olyan nagynyomású alkalmazásokhoz készült, ahol 100%-ban rozsdamentes acél a követelmény.

Jellemzők és előnyök

  • Kompakt kialakítás, ezért alacsonyabb beépítési költségek a kisebb helyigény miatt
  • Nagy mértékben korrózióálló
  • Kevesebb karbantartás, mert tömítésmentes
  • Kevés hűtőközeg szükséges
  • Agresszív közegeket is kezel, alacsony élettartam költségeket biztosít és magas hőmérsékletek mellett is üzemeltethető
  • Széles hőmérséklet tartományban alkalmazható, –196°C-tól 550°C-ig

 


Hogyan működik

Anyag

Az Alfa Laval AlfaNova fúziós eljárással hegesztett hőcserélő hullámosított rozsdamentes acél lemezekből, vázlemezből és nyomólemezből áll. A lemezkötegben a hőtovábbító lemezek AlfaFusion technológiával vannak összehegesztve, egy olyan rozsdamentes acél komponenseket összehegesztő egyedülálló módszerrel, amit az Alfa Laval szabadalmazott.

Kialakítás

A forrasztott konstrukció belső érintkezési pontokkal tartja össze a lemezköteget. A terhelés több külön érintkezési ponton történő eloszlatása kiváló ellenállást biztosít a nyomás miatti fáradással szemben. És mivel valamennyi fontos alkatrész ugyanabból az anyagból készül, ez a kialakítás termikusan hatékony, ütésálló, és bármely hegesztett ellendarabbal teljesen egyenértékű mechanikai szilárdsággal rendelkezik.

A hőcserélő azon az elven működik, hogy két, eltérő hőmérsékletű közeg áramlik egymás mellé rakott, hullámosított rozsdamentes acél lemezek mindkét oldalán. A lemezek közötti csatornák kialakítása a sarkokban elhelyezett bemeneti és kimeneti nyílásokkal együtt azt jelenti, hogy a két közeg alternatív csatornákon keresztül, mindig ellenáramban folyik. A lemezkötegen belül, a közeget fúziós eljárással hegesztett tömítés szigeteli a lemezek éle körül. Azok a pontok, ahol a lemezek egymással érintkeznek, szintén ugyanazzal a technológiával vannak összehegesztve, ami erősíti a köteget a bent levő közeg nyomásával szemben.

Az ellenáramú folyás lehetővé teszi a hő hatékony elvonását akkor is, ha csak rendkívül kis eltérések vannak a forró és a hideg közegek hőmérsékletei között. Ez az energiaköltségek figyelemre méltó megtakarítását eredményezi.