CBAQ

Az Alfa Laval CBAQ forrasztott lemezes hőcserélők épületgépészeti alkalmazásokhoz használhatók. A termékcsoport AHRI Certified® tanúsítással rendelkezik, a folyadék-folyadék forrasztott és fúziós eljárással hegesztett lemezes hőcserélők (LLBF) tanúsító programja révén. A teljesítmény tanúsítvány igazolja, hogy a termék a gyártó által megadott értékek szerint teljesít. A hőcserélők távenergia-rendszerekben, ivóvíz-melegítő és szabad hűtőrendszer alkalmazásokban használatosak.

阿法拉伐CB系列钎焊板式换热器-CB series brazed plate heat exchanger

A Légkondicionálási, Fűtési és Hűtési Intézet (AHRI) Standard 400 tanúsítása a hőteljesítmény független, külső igazolása. A tanúsító program és szabványok révén az AHRI arra törekszik, hogy segítse a vevőket az energia-megtakarításban, a termelékenység növelésében és a jobb környezet biztosításában.  

Az AHRI Certified™ a fűtő, szellőző, légkondicionáló és kereskedelmi hűtő berendezések teljesítmény-biztosításának megbízható jelölése. Az ilyen jelöléssel ellátott termékek szigorú, független, éves értékelésen mennek át annak ellenőrzése céljából, hogy a teljesítményük megfelel-e a gyártó állításainak. A HVACR berendezések és komponensek teljesítményének tanúsítása lehetővé teszi a vevők számára, hogy függetlenül vizsgált teljesítményértékek alapján hasonlítsák össze a termékeket. Az AHRI Certified™ termékek, az  AHRI jegyzék alatt találhatók meg.  

AHRI tanúsítási eljárások és előnyök

A termék AHRI szabványok szerinti tanúsításához a gyártó specifikációkat és teljesítményadatokat nyújt be az AHRI-hoz, a teljesítmény értékelése és potenciális tanúsítása céljából.

Tanúsítás esetén a vevők és a felhasználók biztosak lehetnek abban, hogy:

 • A lemezes hőcserélők a gyártó által megadott értékek szerint teljesítenek.
 • A termék teljesítménye könnyen összehasonlítható az adott alkalmazás esetében.

A forrasztott lemezes hőcserélők CBAQ termékkínálatának számos előnye van a hagyományos hőcserélőkkel szemben, épületgépészeti szerelvényekben. A kivételes hőcsere hatásfok rendkívül kompakttá teszi az összes CBAQ egységet. Ennek eredményeként nagy kapacitású feladatokat tudnak elvégezni akkor is, ha csak korlátozott telepítési hely áll rendelkezésre.

A forrasztott konstrukció egyúttal kiküszöböli a tömítéseket is, így a CBAQ egységek ideálisak olyan alkalmazásokban, ahol a hőmérséklet- és/vagy nyomásértékek magasak. A példák közé tartozik a távfűtés és a fűtési, hűtési és használati melegvíz megoldások széles köre.

A CBAQ termékkínálat egységei számos különböző méretben és teljesítménnyel kaphatók.

Gazdaságos minden érintett számára

Végfelhasználók

 • Jelentősen csökkenti az élettartam alatti üzemi költségeket energiahatékonyabb rendszer biztosításával
 • Teljes befektetési értéket biztosít a helyszíni vizsgálatok és kiegészítő komponens teljesítmény ráhagyások költségeinek csökkentésével

Tanácsadók

 • Olyan rendszer kialakítását teszi lehetővé, amelyben az összes fő komponens teljesítménye függetlenül tanúsított
 • Biztosítja, hogy a teljesítményfelvétel és hőmérséklet-szabályzási célok teljesüljenek
 • Ellenőrizhető alapot biztosít a hőcserélő kiválasztásához
 • Megvédi a tulajdonost és a tanácsadó mérnököt a teljesítmény miatti aggodalmaktól az üzembe helyezés alatt és telepítés után

Vállalkozók

  • Biztosítja, hogy az ajánlatokban szereplő összes tanúsított lemezes hőcserélő leadja a megadott hőteljesítményt
  • Csökkenti a hibaelhárítási időt az üzembe helyezés alatt és a beindítás után.

 

A Légkondicionálási, Fűtési és Hűtési Intézet (AHRI) termékteljesítmény tanúsítási programja az AHRI által adminisztrált és irányított önkéntes program, amely ellenőrzi, hogy a különböző típusú fűtő, szellőző, légkondicionáló, hűtő és vízmelegítő termékek a gyártó állításainak megfelelően teljesítenek-e.

Az AHRI termékteljesítmény tanúsító program révén tanúsított termékeket folyamatosan vizsgálja az AHRI által leszerződtetett független, külső laboratórium az AHRI utasításai szerint, hogy megállapítsa, a termék képes-e egy vagy több termékteljesítmény szabványnak vagy specifikációnak megfelelni.

        

Hogyan működik

A hőcsere technológia során két, eltérő hőmérsékletű anyag kerül egymáshoz közel, hogy az egyik melegítse vagy hűtse a másikat.

Kialakítás

A forrasztott lemezes hőcserélők egy lemezegységen belül egymásra helyezett vékony, hullámosított rozsdamentes acéllemezekből állnak, amelyeket tiszta rész forraszt egymáshoz.

A forrasztó anyag lezárja és összetartja a lemezeket az érintkezési pontoknál, ami optimális hőcsere hatékonyságot és nyomásállóságot biztosít. A lemezkialakítás a lehető leghosszabb élettartamot biztosítja. A rozsdamentes acéllemezek egymáshoz forrasztása kiküszöböli a tömítések és vékony vázlemezek szükségességét.

A nyomáscsúcsok és gyors hőmérséklet-változások jelentős fizikai feszültségeket okoznak az anyagokon belül, és az Alfa Laval kutatás ezeknek a jelenségeknek a részleteire összpontosít annak érdekében, hogy rendkívül rugalmas és hosszú élettartamú konstrukciókat tudjon biztosítani.

 

Működési elv

A folyadékok csatornái a lemezek között vannak kialakítva. A két folyadék alternatív csatornákban, ellenáramú folyásmintában áramlik a lehető leghatékonyabb hőcsere elérése érdekében. A nagy felületen keresztül történik a hőenergia továbbítása az egyik folyadékról a másikra. A lemezek hullámosítása kifejezetten úgy lett kialakítva, hogy maximális turbulanciát és a két folyadékáram egyenletes eloszlását váltsa ki annak érdekében, hogy a hőcsere a lehető leghatékonyabb legyen.

Anyag

A lemezek és csatlakozások rozsdamentes acélból készülnek. A forrasztóanyag tiszta rézből áll.

Tisztítás

A hőcserélőben a turbulens áramlásnak öntisztító hatása van. Amennyiben mégis szükség van tisztításra, tudjon meg többet a CIP-tisztítási eljárásról.