2024-05-23 Hírek

Az igazi üzlet: a kézműves sörfőzés hatékonyságának javítása

Egy észak-európai független sörfőzde úgy döntött, hogy a sörfőzési folyamat egyik kulcs elemét, a sörlé hűtésére használt hőcserélőjét ki akarja váltani. Új berendezésként az Alfa Laval Hygienic termékcsalád H4-es hőcserélőjét választották. Azóta a jellegzetes vadélesztős söreiket minden eddiginél nagyobb higiénia és hatékonyság mellett állítják elő.

A kézműves sörök népszerűsége

A gyártás 2012-es indulása óta ez a sörfőzde elsősorban a vadélesztővel és baktériumokkal erjesztett sörökkel foglalkozik. Ezek mind 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak; sok közülük bio és a többségük vegán is. A sörfőzde termelésének körülbelül 30%-át Japánba, Olaszországba és Spanyolországba exportálják, míg a fennmaradó 70%-ot a hazai piacon értékesítik.

"A söriparnak a világjárvány idején meg kellett küzdenie a kereslet visszaesésével. Ez még mindig nem állt teljesen helyre, de fokozatosan kezdünk visszatérni a járvány előtti adatokhoz. A jó hír az, hogy a természetes módon előállított, autentikus termékek iránt megnövekedett az érdeklődés a sör esetében is - csak úgy, mint más területeken. Az emberek az igazi dolgokat keresik, és mi ezt adjuk nekik" - mondja a sörfőző.

A higiénia a legfontosabb

A higiénia a legfontosabb minden sörfőzési folyamatban. "Az ok egyszerű" - magyarázza a sörfőző - "ha a sör szennyezett, nem lehet felhasználni, ami azt jelenti, hogy időt, pénzt és terméket veszítünk. Ezért minden lehetséges intézkedést megteszünk a szennyeződés elkerülése érdekében. Például azzal, hogy a gyártási ciklusok között gondosan megtisztítjuk a berendezéseket, és - amennyire csak lehetséges - zárt rendszerben dolgozunk, hogy ember ne érintkezzen a termékkel."

Amikor a sörfőzde elkezdte tanulmányozni az új hőcserélőket, a higiénikus kivitel kulcsfontosságú volt, de nem ez volt az egyetlen elvárás. A teljesítményt is javítani szerették volna. "Egy évtizede ugyanazt a hőcserélőt használtuk és nem voltunk teljesen elégedettek a hűtési hatékonyságával" - magyarázza a sörfőző. "Ráadásul magas volt az energiafogyasztásunk, különösen a nyári hónapokban, amikor a rendszerbe belépő hűtővíz eleve melegebb. Ez azt jelentette, hogy a hőcserélőt alacsony fordulatszámon kellett üzemeltetni, ami lelassította a működést. Azt reméltük, hogy találunk egy olyan új berendezést, amely segít megoldani ezeket a problémákat."

 

H8_facing_left.jpg

Az elvárások teljesítése és túlteljesítése

Ahogy a termékcsalád neve is jelzi, a higiénikus kivitel alapvető volt az Alfa Laval H4 tervezésénél. Az új hőcserélő több mint egyéves használata után a sörfőző megerősítette: "A lemezek valóban nagyon könnyen tisztíthatók! Semmilyen tisztítással vagy szennyeződéssel kapcsolatos problémánk nem volt, amióta használjuk".

Az új berendezés 25%-kal csökkentette a sörlé hűtési idejét, és jelentősen csökkentette a vízfogyasztást. Jelentős energiamegtakarítást értünk el, mivel a kifolyó víz hőmérséklete magasabb, és ezért kevesebb energiát igényel az előkészítése a főzéshez.

Ami a többi kritériumot illeti, a sörfőzde várakozásait ténylegesen felülmúltuk: "Az új berendezés 25%-kal csökkentette a sörlé hűtési idejét és nagymértékben csökkentette a vízfogyasztást. Jelentős energiamegtakarítást értünk el, mivel a kifolyó víz hőmérséklete magasabb, és ezért kevesebb energiát igényel az előkészítése a főzéshez.

Az Alfa Laval szerint ezek az előnyök az új lemezkialakításnak is köszönhetőek, amely optimalizálja az áramlás eloszlását és javítja a hőátadás hatékonyságát, lehetővé téve a víz-, tisztítószer- és energiafogyasztás csökkentését.

Minőségi termékek és segítőkész csapat

A sörfőzde reméli, hogy az elkövetkező években együttműködhet az Alfa Laval-lal más feldolgozóberendezések területén is. "Elsősorban a kiváló minőségű termékek miatt választottuk az Alfa Laval-t" - mondja - "de más dolgok is számítanak. Például a jó emberi kapcsolatok és az, hogy szükség esetén gyors műszaki támogatásra számíthatunk. Az Alfa Laval csapata rendkívül segítőkész volt minden egyes lépésnél - ezt kisvállalkozásként nagyon nagyra értékeljük".

Címkék

Továbbiak
brewing craft beers barrels smaller

Kiemelt technológiák

Üzemidő

imagezdc4.png

A sörlé hűtési ideje 25%-kal csökkent

Energia megtakarítás

imageiaccj.png

Jelentős energia megtakarítás

Víztakarékosság

imagei4yc.png

Nagymértékben csökkent a vízfelhasználás

Kapcsolódó tartalom: