2024-05-23 Hírek
Az igazi üzlet: a kézműves sörfőzés hatékonyságának javítása
Egy észak-európai független sörfőzde úgy döntött, hogy a sörfőzési folyamat egyik kulcs elemét, a sörlé hűtésére használt hőcserélőjét ki akarja váltani. Új berendezésként az Alfa Laval Hygienic termékcsalád H4-es hőcserélőjét választották. Azóta a jellegzetes vadélesztős söreiket minden eddiginél nagyobb higiénia és hatékonyság mellett állítják elő.
A kézműves sörök népszerűsége
A gyártás 2012-es indulása óta ez a sörfőzde elsősorban a vadélesztővel és baktériumokkal erjesztett sörökkel foglalkozik. Ezek mind 100%-ban természetes összetevőket tartalmaznak; sok közülük bio és a többségük vegán is. A sörfőzde termelésének körülbelül 30%-át Japánba, Olaszországba és Spanyolországba exportálják, míg a fennmaradó 70%-ot a hazai piacon értékesítik.
"A söriparnak a világjárvány idején meg kellett küzdenie a kereslet visszaesésével. Ez még mindig nem állt teljesen helyre, de fokozatosan kezdünk visszatérni a járvány előtti adatokhoz. A jó hír az, hogy a természetes módon előállított, autentikus termékek iránt megnövekedett az érdeklődés a sör esetében is - csak úgy, mint más területeken. Az emberek az igazi dolgokat keresik, és mi ezt adjuk nekik" - mondja a sörfőző.
A higiénia a legfontosabb
A higiénia a legfontosabb minden sörfőzési folyamatban. "Az ok egyszerű" - magyarázza a sörfőző - "ha a sör szennyezett, nem lehet felhasználni, ami azt jelenti, hogy időt, pénzt és terméket veszítünk. Ezért minden lehetséges intézkedést megteszünk a szennyeződés elkerülése érdekében. Például azzal, hogy a gyártási ciklusok között gondosan megtisztítjuk a berendezéseket, és - amennyire csak lehetséges - zárt rendszerben dolgozunk, hogy ember ne érintkezzen a termékkel."
Amikor a sörfőzde elkezdte tanulmányozni az új hőcserélőket, a higiénikus kivitel kulcsfontosságú volt, de nem ez volt az egyetlen elvárás. A teljesítményt is javítani szerették volna. "Egy évtizede ugyanazt a hőcserélőt használtuk és nem voltunk teljesen elégedettek a hűtési hatékonyságával" - magyarázza a sörfőző. "Ráadásul magas volt az energiafogyasztásunk, különösen a nyári hónapokban, amikor a rendszerbe belépő hűtővíz eleve melegebb. Ez azt jelentette, hogy a hőcserélőt alacsony fordulatszámon kellett üzemeltetni, ami lelassította a működést. Azt reméltük, hogy találunk egy olyan új berendezést, amely segít megoldani ezeket a problémákat."
Az elvárások teljesítése és túlteljesítése
Ahogy a termékcsalád neve is jelzi, a higiénikus kivitel alapvető volt az Alfa Laval H4 tervezésénél. Az új hőcserélő több mint egyéves használata után a sörfőző megerősítette: "A lemezek valóban nagyon könnyen tisztíthatók! Semmilyen tisztítással vagy szennyeződéssel kapcsolatos problémánk nem volt, amióta használjuk".
Az új berendezés 25%-kal csökkentette a sörlé hűtési idejét, és jelentősen csökkentette a vízfogyasztást. Jelentős energiamegtakarítást értünk el, mivel a kifolyó víz hőmérséklete magasabb, és ezért kevesebb energiát igényel az előkészítése a főzéshez.
Ami a többi kritériumot illeti, a sörfőzde várakozásait ténylegesen felülmúltuk: "Az új berendezés 25%-kal csökkentette a sörlé hűtési idejét és nagymértékben csökkentette a vízfogyasztást. Jelentős energiamegtakarítást értünk el, mivel a kifolyó víz hőmérséklete magasabb, és ezért kevesebb energiát igényel az előkészítése a főzéshez.
Az Alfa Laval szerint ezek az előnyök az új lemezkialakításnak is köszönhetőek, amely optimalizálja az áramlás eloszlását és javítja a hőátadás hatékonyságát, lehetővé téve a víz-, tisztítószer- és energiafogyasztás csökkentését.
Minőségi termékek és segítőkész csapat
A sörfőzde reméli, hogy az elkövetkező években együttműködhet az Alfa Laval-lal más feldolgozóberendezések területén is. "Elsősorban a kiváló minőségű termékek miatt választottuk az Alfa Laval-t" - mondja - "de más dolgok is számítanak. Például a jó emberi kapcsolatok és az, hogy szükség esetén gyors műszaki támogatásra számíthatunk. Az Alfa Laval csapata rendkívül segítőkész volt minden egyes lépésnél - ezt kisvállalkozásként nagyon nagyra értékeljük".
Címkék
TovábbiakKiemelt technológiák
Üzemidő
A sörlé hűtési ideje 25%-kal csökkent
Energia megtakarítás
Jelentős energia megtakarítás
Víztakarékosság
Nagymértékben csökkent a vízfelhasználás