2024-01-24 Hírek

A tartálytisztítás korszerűsítése 17%-kal csökkenti a vízfogyasztást

Az egyre szűkösebb édesvízkészletek miatt növekvő nyomás hatására egy vezető amerikai sörgyártó elkötelezte magát a vízhatékonyság növelése és a vízfogyasztás csökkentése mellett. A víztakarékossági intézkedéseik részeként a tartálytisztítási folyamatok optimalizálására összpontosítottak. Az Alfa Laval új, forgó jet-fejek telepítése 17%-kal csökkentette a tartályok tisztításához szükséges vízfogyasztást.

Jelentős vízmegtakarítás a tartálytisztításban

A sör legfőbb összetevője a víz, így a sörgyártásban naponta több millió liter tiszta édesvizet fogyasztanak. A növekvő vízproblémára válaszul egy vezető amerikai sörgyártó a vízfogyasztás csökkentését tűzte ki célul. A vízmegtakarítás egyik kézenfekvő helye a tartálytisztítási folyamat. A sörgyár nagy erjesztő tartályokat használ, ahol az aktív élesztő a cukrokat alkohollá alakítja. A tartályok mérete és vízszintes elrendezése különleges kihívást jelent a tisztítási folyamat során, ami fejlett technológiát igényel, hogy a sörfőzési ciklusok között a felületek megfelelő tisztítását biztosítsa.

A jet-fejek korszerűsítésével hatalmas mennyiségű vizet takarítottak meg

Egy hasonló kínai projekt eredményeit látva döntött úgy a sörgyártó, hogy a meglévő Alfa Laval GJ 4 berendezéseket új TJ40G forgó jet-fejes keverőkre cseréli. A TJ40G kevesebb vizet használ, mint a GJ 4 és gyorsabban elvégzi a teljes tisztítást. Az alacsonyabb vízfelhasználásnak és a gyorsabb tisztítási időnek köszönhetően körülbelül 760 liter vizet takarítanak meg az utolsó öblítési és fertőtlenítési lépések során. Az első hónapok után az új TJ40G-k 17%-os vízmegtakarítást mutattak. Az erjesztő tartályok teljes vízmegtakarítása a becslések szerint évente körülbelül 5,7 millió liter.

Több mint 30 éve dolgozunk együtt ezzel a vezető amerikai sörgyártóval. Nagyon örülünk, hogy a mostani tartálytisztítási folyamatok vízhatékonyságának növelésével segíteni tudtunk az üzemeltetési költségek csökkentésében és fenntarthatósági céljaik elérésében. Fontos hozzáadott értéke a korszerűsítésnek, hogy az alacsonyabb vízfogyasztás hozzájárul a kevesebb vegyszer fogyasztáshoz, valamint az energiatakarékosabb tisztítóvíz szivattyúzáshoz, -fűtéshez, -visszanyeréshez, -újra felhasználáshoz és -kezeléshez - mondja Andrew Delaney, az Alfa Laval US tartálytisztítási termékekért felelős vezetője.

Plug and play telepítés

A régi és az új jet-fej ugyanazokkal a csatlakozásokkal rendelkezik. A telepítési idő kevesebb mint egy óra volt tartályonként, amely három jet-fej cseréjét foglalta magában tartályonként. A jet-fejek cseréjére az erjesztési ciklusok között került sor, és nem okozott extra állásidőt a folyamatban. A TJ40G szabad forgása és beépített golyóscsapágyai a régebbi GJ 4 egységekhez képest 50%-kal megnövelték a karbantartási időközöket. Az első új jet-fejek telepítésének pozitív eredményei megnyitották az utat ahhoz, hogy a sörgyártó csoport más USA-beli gyáraiban is belevágjanak a tartálytisztítási folyamatok korszerűsítésébe.

Tények a korszerűsítési projektről

Az Alfa Laval TJ40G forgó jet-fejes keverőket higiénikus alkalmazásokhoz terveztük és 50-500 köbméteres tartályok automatizált tisztítását biztosítják. A korszerű jet-fejek kialakítását söripari tartályok tisztítására, valamint élelmiszeripari és tejipari folyamatokra optimalizáltuk. A TJ40G rendelkezik FDA jóváhagyással. A tartálytisztító berendezések korszerűsítése az Alfa Laval Optimize™ programjának része, amelynek célja a higiénikus alkalmazásokkal dolgozó iparágak víz- és energiahatékonyságának növelése.

 

Címkék

Továbbiak
Beer with the sea in the background640x360

        

Emission-savings-pos-(CO2-e).png

A vízmegtakarítás becslések szerint több mint 100 tonna CO2e megtakarításnak felel meg.

Water_savings_pos_solid.png

5,7 millió liter víz megtakarítása évente.

Kapcsolódó tartalom: