2023-11-08 Hírek

Sörgyártás kiváló higiénia és alacsonyabb üzemeltetési költségek mellett? Ismerje meg az Alfa Laval higiénikus lemezes hőcserélőit

Hogyan növelhető a higiénia szintje? Hogyan lehet maximalizálni a folyamat energiahatékonyságát? Hogyan csökkenthető a víz- és tisztítószer-fogyasztás? Hogyan optimalizálhatók a karbantartási költségek? Mindezek a kérdések napirenden vannak a sörgyárak és más élelmiszeripar gyártók számára. Mindezekre válaszként bemutatjuk az Alfa Laval higiénikus lemezes hőcserélő sorozatát, köztük a H4 és H8 modelleket.

Kifejezetten higiénikus alkalmazásokra tervezett prémium hőcserélőinkkel optimalizálható a folyamat higiénia és az energiahatékonyság. Emellett számos innovatív funkció révén emelhető a gyártási folyamatok általános színvonala.

A fűtés és hűtés a sörfőzés során is kulcsfontosságú az általános energiahatékonyság, a folyamatok zavartalansága és a biztonság szempontjából. Új higiénikus lemezes hőcserélőink tervezesénél arra törekedtünk, hogy lehetőséget biztosítsunk az erőforrások optimális kihasználására anélkül, hogy az a higiénia rovására menne.

A H4 és H8 modellek optimalizált elosztófelülete és lemezmintázata javítja a hőátadási teljesítményt, akár 15%-kal növelve az energiahatékonyságot. Emellett a nyomásesés akár 10%-kal csökken a hőcserélő teljesítményének csökkenése nélkül. Emellett kevesebb vízre és tisztítószerre van szükség. A hőcserélő gyártásához a korábbi modellekhez képest átlagosan 10%-kal kevesebb acélt használunk fel, ami csökkenti a termék gyártása során kibocsátott szén-dioxid (CO2) mennyiségét. Ez a sör-, élelmiszer- és gyógyszeriparban alkalmazott higiénikus folyamatok környezeti lábnyomát is csökkenti.

Az Alfa Laval higiénikus lemezes hőcserélőinek fő előnyei:

  • Magasabb termékbiztonság a lemezek és a tömítések egyedi tervezési jellemzőinek köszönhetően;
  • Kiváló tisztíthatóság az emeltszintű higiéniát biztosító innovatív lemezkialakítás révén;
  • Hosszabb üzemidő a tisztítási ciklusok között az optimalizált közegelosztásnak köszönhetően;
  • Magas hőátadási hatékonyság, amely minimalizálja az energia- és anyagfelhasználást;
  • Egyszerűbb karbantartás a könnyű hozzáférésnek és a ClipGrip™ tömítésnek köszönhetően.

Mindez a következő technológiáknak köszönhetően lehetséges:

SmoothPort™: megakadályozza a lerakódásokat és maximalizálja a tisztíthatóságot és a leüríthetőséget;

Equiflow™: optimalizálja a folyadékáramlást, lehetővé téve az egyenletes hőkezelést minimális szennyeződéssel;

CleanChannel™: elősegíti a részecskék eltávolítását a tisztítás során, ami kiváló higiéniát biztosít.

Az Alfa Laval higiénikus lemezes hőcserélők működési elve

A hőcserélő lemezei között csatornákban áramlanak a folyadékok. A lemezek tetején és alján lévő nyílásokon keresztül válik lehetővé két különböző közeg különböző csatornákon való áthaladása. Az egyik csatornában áramló forró közeg a vékony lemezeken keresztül adja át a hőt a másik csatornában lévő hideg közegnek. Így a kialakuló ellenáramlás lehetővé teszi a legnagyobb hőcsere-hatékonyság elérését.

Lehetőség van arra, hogy bizonyos technológiai eljárásokhoz, például pasztőrözéshez, több higiénikus hőcserélő kombinálható legyen összekötő lemezek segítségével, ugyanabban a keretben. Ez lehetővé teszi további szakaszok létrehozását, és ha áttervezésre van szükség, ezen csatlakozólemezek be- és kiömlő nyílása gyorsan és egyszerűen változtatható. 

A H4 és H8 lemezes hőcserélők a 3A higiéniai szabványnak megfelelően készülnek, a tömítések pedig megfelelnek az FDA és a GB előírásoknak.

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: