2022-02-14 Hírek

Kilenc tipp az Alfa Lavaltól egy sörgyár erjesztő terének kialakításához

Bővíteni szeretné az erjesztőterét  üzemében, vagy új erjesztőteret létesít?  Gondosan tervezze meg az egész folyamatot annak érdekében, hogy modern, hatékony, fenntartható és kis karbantartás igényű rendszert biztosítson.

 

Megosztunk kilenc tippet, amit érdemes szem előtt tartani egy sörgyári erjesztőtér kialakításakor. Ezek segítségével csökkentheti az energia- és vízköltségeket, kapacitás növekedés esetén pedig egy könnyen bővíthető rendszert kap.


1. Optimalizálja a helykihasználását az erjesztőterében

A technológiai berendezéseket úgy helyezze el, hogy a telepítés és a karbantartás is egyszerű legyen. Vegye figyelembe a csővezetékek nyomvonalát és a távolságokat, hogy minimalizálja a tisztítási költségeket, az extrakciós veszteségeket és a kiszolgáló közegfelhasználást. Gondoljon a jövőbeli bővítésekre, hogy szükség esetén költséghatékony módon tudjon új tartályokat és csővezetékeket telepíteni.


2. Az erjesztő tartályokat csoportosítva helyezze el

A felhasznált berendezések számának és a csővezetékek hosszának csökkentésével időt és pénzt spórolhat meg. Ez segíti az optimális termelési terv kialakítását és lerövidíti a szükséges tisztítási időt.


3. Az erjesztőtartályokat úgy rendezze el, hogy a folyamat rugalmasan kezelhető legyen

Minél jobban megtervezett a tartálycsoportosítás és az elosztó szelepek csoportosítása, annál jobb az erjesztőtér rugalmassága a termelés szempontjából.


4. Tervezzen akadálymentes csővezeték rendszert, hogy szinte minden kezelői hely könnyen elérhető legyen.

Ügyeljen arra, hogy elegendő helyet hagyjon a jövőben építendő csöveknek, közlekedési útvonalaknak, karbantartási területeknek, elektromos berendezéseknek, vezetékeknek stb. Vegye figyelembe, hogy a forró CIP során hőtágulás lép fel. A berendezések és a csővezeték károsodását előzze meg hőtágulási csőívek vagy csőlírák alkalmazásával.


5. Válasszon födémre szerelt tartályokat a lábra szerelt tartályok helyett.

Egyszerűsítse a folyamatot azzal, hogy amíg az egyik szakember a betonfödém felett végzi a tartályépítést és a glikol csővezetékek kialakítását, addig egy másik szakember a födém alatti szerelési munkákkal foglalkozhat. Ez felgyorsítja a telepítést és javítja a helyszín biztonságát.


6. A legkorszerűbb szelepcsoportok kialakítása

A termék útvonala. Fontolja meg egy tartálytól különálló ürítő csőhurok alkalmazását. Ez rugalmassá teszi a folyamatot, csökkenti az extrakciós veszteségeket, javítja a CIP-tisztítás hatékonyságát és növeli a termékminőséget. Vagy használjon függőleges szelepcsoportot egy egyenes cső együttes alkalmazásával, ami a tartályt összeköti az ürítési ponttal és a CIP-visszatérő vezetékkel. Egy másik lehetőség a kombinált hurokkal ellátott szelepcsoport használata, ahol a CIP-visszatérő cső egy második tartály termék útvonalaként is szolgál, ezzel jobb tisztíthatóságot, alacsonyabb vízfelhasználást és kisebb termékveszteséget biztosítva.
A CIP- és gáz elvezetéséhez válasszon függőleges - kompakt, könnyű, alacsony karbantartási igényű, vagy vízszintes szelepcsoportot duplaülékes, keveredésmentes szelepekkel.    


7. Hegessze a mintavevő szelepet közvetlenül a mintavételi vezetékre

Kézi mintavételezés? Vagy automatizált mintavételezés? A költségek és az automatizáltsági szint közötti optimális megoldás érdekében hegesszen mintavevő szelepet közvetlenül a mintavevő vezetékre. Pillangószelep használatával a mintavevő vezeték, a szelep és a tartály egyidejűleg tisztul a CIP-eljárás során, ezért nincs szükség hogy a mintavevő szelepet a kezelő kézzel csatlakoztassa a CIP-ágra. Ezáltal időt takaríthat meg úgy, hogy közben biztosítja a folyamat higiénikus kialakítását és a termékbiztonságot.


8. Automatizálja a sűrűség szabályozást az erjesztő tartályokban

Növelje erjesztőtere hatékonyságát automatizált sűrűség ellenőrzéssel.
A sűrűség rezgésérzékelőkkel történő elelnőrzése egy olyan költséghatékony automatizálás az erjesztő tartályokban, amely csökkenti a kézzel elvégzendő feladatokat és az emberi hiba kockázatát, valamint javítja a termék konzisztenciáját és minőségét.  


9. Használjon erjesztőterek tervezéséhez használt kapcsolási rajzmintákat

Az előre elkészített csővezeték- és műszer kapcsolási rajzok leegyszerűsítik a tervezési folyamatot, miközben biztosítják az üzembiztonságot, a termelés rugalmasságát, a magas higiéniai szabványokat és a termékminőséget.

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: