2022-10-04 Hírek

Egy etanolgyártó többszörös előnyöket ér el WideGap hőcserélőkkel

Ez az etanolgyártó két vidéki országút kereszteződésénél található, az USA középnyugati részén, egy vidéki kisvárosban. Az üzem évi 135 millió gallon kapacitású, tiszta égésű, magas oktánszámú üzemanyagot, etanolt állít elő. A létesítmény kukoricából/milóból természetes erjesztéssel etanolt állít elő, amelyből üzemanyag minőségű etanol készül, amelyet benzinhez és más motorikus üzemanyagokhoz kevernek. Az etanol mellett az üzem körülbelül 320 000 tonna szárított gabonatörkölyt állít elő oldott szemcsékkel (DDGS), amelyet táplálékkiegészítőként értékesít az állattenyésztők és baromfitenyésztők számára, emellett kukoricaolajat termel.

Más etanolgyártókhoz hasonlóan ez az üzem is a cefréző vonalban látta az optimális működés elérésének egyik korlátozó tényezőjét. Jobb nyomásesést, valamint jobb hőmérsékletet szerettek volna elérni nagyobb áramlási sebesség mellett - és a meglévő berendezésük nem volt alkalmas a feladat elvégzésére. A meglévő lemezes hőcserélőjük 8/12 col-os csatlakozásokkal, 7 mm/7 mm-es csatornaközzel és lemezenként 16,8 négyzetláb hatékony felülettel rendelkezett. Tudták, hogy teljesíthetnének jobban - ekkor fordultak az Alfa Lavalhoz megoldásért.

Alfa Laval WideGap - ideális a bioetanol-ipar számára

Az Alfa Laval szakértői a WideGap szélescsatornájú szerelt lemezes hőcserélőt ajánlották, amely ideális megoldás durva részecskéket vagy rostokat tartalmazó folyadékok esetében. A lemezek közötti széles csatornák lehetővé teszik, hogy a rostok és részecskék könnyen áthaladjanak a hőcserélőn, minimális eltömődés és maximális folyamatüzemidő mellett. A kialakítás segít megelőzni az eltömődést és a nagyobb lemezfelületnek (20,78 négyzetláb lemezenként) köszönhetően ideális a sörcefrében lévő hő visszanyerésére is. Az erjesztőkből származó sört a desztillációs lépés előtt fel kell melegíteni. A főzőből származó cefrét az erjesztés előtt le kell hűteni. Itt használják a sör-cefre hőcserélőt a főzőből származó energia visszanyerésére.

A WideGap csökkenti a tisztítási gyakoriságot, növeli a termelékenységet és csökkenti az energiaköltségeket


Az Alfa Laval egy már meglévő hőcserélőt egy Alfa Laval WideGap 350X egységre cserélt. A WideGap lemezek közötti szélesebb, 11 mm/11 mm-es csatornák segítettek minimalizálni az eltömődést, valamint csökkentették a tisztítási gyakoriságot és a költségeket, ami a hasznos üzemidő és a termelékenység növekedését eredményezte. A szélesebb lemezcsatorna csökkentette a nyomásesést is, ami több átfolyást tett lehetővé az egységben. Ez 10°F-kal növelte a berendezésből kilépő sör hőmérsékletét. A kiváló hőátadási hatékonyság hozzájárult az üzemanyagköltségek csökkentéséhez is. Az ellenáramú áramlás miatt a WideGap képes volt a hideg áramot a belépő forró áram hőmérsékletéhez nagyon közeli hőmérsékletre melegíteni, maximalizálva az energia-visszanyerést. Ez az etanolgyártó évi 150 ezer dollárra becsülte az éves energiamegtakarítást. A gyártó eleinte szkeptikus volt, és csak az egyik cefretermelő vonalba épített be WideGap hőcserélőt, hogy tesztelje a technológiát. Az egy éves adatgyűjtés igazolta a döntés helyességét, így a másik cefréző vonalba is WideGap hőcserélőt telepítettek. Végül pedig úgy találták, hogy a WideGap könnyebben karbantartható és szervizelhető, mert a tartórúd- és rögzítőcsavar-rendszernek köszönhetően könnyebb a berendezés nyitása és zárása. A tömítésekhez használt kétkomponensű, kemencében vulkanizált epoxi ragasztórendszer szintén segít csökkenteni a karbantartási költségeket.

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: