2023-02-02 Hírek

Biztonságos sajtgyártás a tartály holttereinek 100%-os tisztításával

Egy nagy skandináv tejüzem tejfelvétel bővítésével kívánta növelni a sajttermelést. Ehhez kapcsolódóan fordult a Beritech Grouphoz, egy tapasztalt tartály- és rendszerépítőhöz. A cél az volt, hogy teljes tisztítási lefedettséget biztosítsanak két új, 30 méter magas, alulra szerelt keverőkkel ellátott nyerstej silóikban.

A Beritech az Alfa Laval felülre szerelhető tartálytisztító berendezéseit ajánlotta Alfa Laval PlusClean® tisztítófúvókákkal együtt, amelyek széles középső nyílásaiknak köszönhetően nagy hatékonysággal tudják tisztítani a tartályokban lévő holttereket is. A PlusClean garantálja a tartályok 100%-os tisztítási lefedettségét, akár 80%-os megtakarítást a víz- és tisztító közeg költségekben, valamint a termék elszennyeződés kiküszöbölését.

 

Magasabb szintű higiénia

A termékszennyezés elkerülése és az élelmiszerbiztonság érdekében a Beritech az Alfa Laval felülre szerelt tisztítóberendezéseit és a PlusClean tisztítófúvókákat javasolta beszerelésre a tejfogadó tartályokba. A PlusClean a keverőlapátok alatti holt tereket célozza meg, ahol a felülre szerelt tartálytisztító berendezések közvetlen sugarával nem lehetséges a tisztítás, bár a felület közvetett nedvesítése megtörténik.

"Teljes tisztítási lefedettség, mérhető megtakarítás, és nincs termékszennyezés. Ez az igazi érték az ügyfél számára" - mondja Bent Larsen, a Beritech Group vezérigazgatója. "Mindig arra törekszünk, hogy optimalizáljuk az ügyfelek folyamatait, növeljük a termelékenységet, és biztosítsuk az élelmiszerbiztonságot és a minőséget."

A szennyeződési kockázatok kiküszöbölése

A múltban a tejüzemnek kompromisszumot kellett kötnie a higiéniai előírások és a fenntarthatósági célok tekintetében. Hogy megfelelő tisztítási lefedettséget biztosítson, olyan tartálytisztító berendezéseket használt, amelyek teljesen belemerültek a termékbe. Ez kompromisszumot jelentett a fenntarthatósággal szemben, mivel ezek a tisztítóberendezések nagy áramlási sebességet igényelnek. Ezenkívül nem teljesen leüríthetőek vagy öntisztítóak, ami kockázatot jelent eltömődés és holtterek kialakulásának szempontjából. Ráadásul ezen eszközök karbantartásához egy szerviztechnikusnak be kell mennie a tartályba.

Ezzel szemben a PlusClean a felülre szerelt tisztítóberendezéssel együtt 100%-os tisztítási lefedettséget biztosít. Úgy terveztük, hogy olyan holttereket is megtisztítson, amelyeket más tartálytisztító berendezések kihagynak. A PlusClean biztosítja, hogy a keverőlapátok alatti felületeken ne maradjanak lerakódások vagy mikrobák. A statikus és forgó szórófejekkel ellentétben a PlusClean a tartály falára vagy aljára szerelt és nincsenek mozgó alkatrészei a tartály belsejében. Minden karbantartás a tartályon kívül történik.

 

 

Gondtalan higiénia validált tisztítással

A tisztítás utáni folyamat higiénia megvizsgálása céljából a tejüzem mintavételt végzett a tartály tisztításának validálására. A vizsgálati eredmények megerősítették, hogy a keverőlapátok hátoldalán nem voltak szennyeződések vagy biofilm-lerakódás.

 

Gyorsabb, precíz tartálytisztítás

Két perc a fő CIP-tisztító ciklus során elegendő ahhoz, hogy a PlusClean speciális, nagy hatékonyságú szórófeje eltávolítsa az összes szennyeződést a keverőlapátok hátoldaláról. Miközben a lapátok a normál üzemi sebesség 40%-ával forognak, a tisztítófúvókák teljesítik a feladatukat, és közvetlen, nagy hatékonyságú sugárral permetezik a lapátok hátoldalát.

"Teljes tisztítási lefedettség, mérhető megtakarítás, és nincs termékszennyezés. Ez az igazi érték az ügyfél számára." Bent Larsen, vezérigazgató, Beritech Group, Alfa Laval hivatalos szervizpartner.

 

Akár 80%-os víz- és tisztítóközeg megtakarítás

Mivel a nagy hatású szórófej rövid idő alatt eléri a holttereket, nagyon kevés víz és tisztítóközeg megy kárba. Az Alfa Laval PlusClean tisztítófúvóka az optimalizált üzemi nyomásnak és áramlási sebességnek köszönhetően akár 80%-kal csökkenti a víz- és tisztítóközeg-fogyasztást a statikus és forgó szórófejes technológiákhoz képest. Ezek a megtakarítások segítik a tejüzemet fenntarthatósági céljaik elérésében.

 

A befektetés gyors megtérülése, alacsony össz üzemeltetési költség

Az alacsony tőke- és üzemeltetési költségek és az alacsony karbantartási igények biztosítják a beruházás gyors megtérülését. A PlusClean 1000 aktiválás után is biztosítja a folyamat- és termékbiztonságot, és növeli a tejüzem sajtgyártó vonalainak termelékenységét.

 

 

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: