2022-07-07 Hírek

Az Alfa Laval geotermikus energiahatékonysági törekvései Törökországban

A globális pénzügyi válságok után és a növekvő környezetvédelmi aggodalmak miatt a geotermikus energia hasznosítása egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. Az egyik olyan ország, ahol ezen a területen hatalmas kiaknázatlan potenciál rejlik, Törökország, ahol az Alfa Laval-t választották ki egy jelentős távfűtési infrastruktúra berendezéseinek szállítására a tengerparti Izmir tartományban található Balcova városában.

Hatalmas kiaknázatlan lehetőség

A hőenergia nagyarányú hasznosításának lehetősége azokban a régiókban a legnyilvánvalóbb, ahol a földfelszín közelében vulkanikus tevékenység folyik, vagyis a kontinentális lemezhatárok közelében fekvő régiókban. A felhasznált mennyiségek tekintetében a geotermikus fűtés jelenlegi öt legnagyobb országa: Kína, Japán, USA, Izland és Törökország.

A kihívásokat rejtő számítások szerint a geotermikus energia felhasználásának törökországi potenciálja 31 500 MW. Ez a legnagyobb potenciál Európában és a hetedik legnagyobb a világon. A közvetlen geotermikus energiafelhasználás jelenlegi szintje az országban 1 229 MW. Ebből 696 MW-ot lakóépületek fűtésére használnak, a többit termálfürdők (402 MW) és üvegházak (131 MW) ellátására. A fejlődés ösztönzése érdekében a török kormány technológiai tapasztalatcserét kezdeményezett az izlandi kormánnyal.

Mintaprojekt

A Balcova geotermikus rendszerben a forró víz egy nagy törésvonal mentén mintegy 2 km-es területen emelkedik felfelé, és a felszín közelében szinte forró hőmérsékletet ér el. A forró víz két rejtett vízszintes áramláson keresztül távozik, az egyik a talajfelszín alatt 100 méterrel, a másik pedig 400 és 700 méter mélység közötti rétegekben.

A Balcova projekt egy érdekes "mintaprojekt", amely hőt és vezetékes ivóvizet juttat el a helyi háztartásokba egy távfűtési hálózaton keresztül, geotermikus víz közeggel. A balcovai hálózatot egy helyi energetikai vállalat, az Izmir Jeotermal Energy építi és üzemelteti, amely Izmir fővárosi önkormányzatának (50 %) és a tartományi kormánynak (50 %) a közös tulajdonában van.


Csak a legjobb

Az Izmir Jeotermal és az Alfa Laval közötti együttműködés évekkel ezelőtt jött létre, és ennek megfelelően a jelenlegi szakaszban is zökkenőmentesen működik.

Mondja Ali Ichedef, az Izmir Jeotermal vezérigazgatója:

Amikor berendezésről van szó, egyszerűen a legjobbat kell választanunk. A beszállítónak képesnek kell lennie bizonyítani, hogy az értékesítés utáni szolgáltatások és a vészhelyzetekre való felkészültség terén erőteljes kapacitással rendelkezik. Örömmel mondhatjuk, hogy az Alfa Laval ezeket a kritériumokat nagyon biztosra vehetően teljesíti.

Az Alfa Laval berendezések telepítése óta a pótalkatrész- és karbantartási költségek mintegy 20 %-kal csökkentek. A rendszer egyes részeihez kapcsolódóan a költségek akár 50 %-kal is csökkentek a magas hőhatékonyságnak és a minimális állásidőnek köszönhetően. A utóbbi természetesen kulcsfontosságú szempont, és az Alfa Laval jelentős erőforrásokat különített el a napi támogatás és az értékesítés utáni szolgáltatások széles spektrumának biztosítására. Erre az erőfeszítésre reagálva az Izmir Jeotermal egy olyan szervizközpont létrehozását kérte, amely a terület összes hőközpontját - ebből mintegy 1500 Alfa Laval által szállított hőközpontot - tud kiszolgálni.


Erkan Erpolat az Alfa Laval törökországi mérnök-tanácsadója, funkcionalitásuk szempontból írja le az Alfa Laval berendezéseket a Balcova-rendszerben.

A helyszínen lévő fő lemezes hőcserélőink a geotermikus kút és egy visszasajtolási pont között keringő külön körből vezetik a meleg talajvizet a város fő gyűrűjébe. Más lemezes hőcserélőink az ebből a gyűrűből származó hőt továbbítják a felhasználók melegvíz ellátását biztosító körbe.

A hálózatba az Alfa Laval mintegy 1 500 lemezes hőcserélője - számos MX25, M15 és TL10 berendezés, valamint egy M10-es berendezés - került telepítésre. A többi főként M6-os készülék.

A balcovai geotermikus mező fokozatos kiaknázása során az Alfa Laval értékes tapasztalatokat szerzett a távfűtési hálózatokon keresztül elosztott geotermikus energia hasznosításával kapcsolatban. Az Izmir Jeotermallal folytatott folyamatos párbeszéd és intenzív csapatmunka bővítette és elmélyítette tudásunkat ezen a technológiai területen.

Címkék

Továbbiak

Kapcsolódó tartalom: