2022-06-29 Hírek

Az Alfa Laval és az SSAB egyesíti erőit az első fosszilis acélból készülő hőcserélő előállítására

Az Alfa Laval megállapodást írt alá a svéd SSAB globális acélgyártó vállalattal, hogy együttműködnek a világ első, fosszilis acélból készülő hőcserélőjének fejlesztésében és kereskedelmi forgalomba hozatalában. A cél, hogy az első hidrogénmentes acélból készült egység 2023-ra elkészüljön. Az együttműködés egyben fontos lépés az Alfa Laval azon útján, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé váljon.

A globális acélgyártás a világ szén-dioxid-kibocsátásának 7 százalékáért felelős. Az SSAB vezető szerepet tölt be a nagyszilárdságú acélok gyártása terén. HYBRIT technológiával hamarosan elkészülő fosszilis anyagoktól mentes acélja áttörést jelent majd az iparág számára a fenntarthatóbb működésre való átállás során. Az Alfa Laval energiahatékony hőcserélői, amelyek világszerte számos ipari folyamatban üzemelnek, 40 százalékban acélból készülnek, és akár 50 százalékkal hatékonyabbak, mint a hagyományos technológia.

Ez azt jelenti, hogy energiát takarítanak meg és csökkentik a CO2-kibocsátást. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint az energiahatékonyság 2040-ig több mint 40 százalékkal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását, és ennek az energiahatékonysági megtakarításnak az 50 százaléka az ipari szektorból származik majd.

Örömmel jelentem be ezt az együttműködést az SSAB-val, amely közös szakértelmünkre és az innováció előmozdítása iránti eltökéltségünkre épül - mondta Tom Erixon, az Alfa Laval elnök-vezérigazgatója. "Fosszilis anyagoktól mentes acéljuk és energiahatékony hőcserélőink egyesítésével hozzájárulhatunk az ipar szén-dioxid-semlegessé alakításához."

Martin Lindqvist, az SSAB elnök-vezérigazgatója így fogalmaz: "Büszkék vagyunk arra, hogy partnerként üdvözölhetjük az Alfa Lavalt, és várjuk, hogy közösen keressük a klímaváltozás mérséklésére vezető utakat.  Ezzel az együttműködéssel új szegmenseket érünk el, és remélhetőleg új ügyfelek egész sorát inspiráljuk."

Tudta...? Az Alfa Laval célul tűzte ki, hogy 2030-ra az értéklánc teljes egészében karbonsemlegessé válik.

 

Címkék

Továbbiak
Concept zero 640x360

        

Concept Zero - A láthatatlan forradalom



















A Concept Zero az a víziónk és célunk, hogy a világ első szén-dioxid-semleges hőcserélőjét fosszilis acél felhasználásával állítsuk elő.

> Bővebben a Concept Zero kezdeményezésről

Kapcsolódó tartalom: