2022-09-06 Hírek

Alkoholmentes sörfőzés - új technológiák és nagy lehetőségek

Változnak az ízek - új elgondolásokra van szükség

A világon az elmúlt 30 évben élvezték az alkoholmentes vagy alacsony alkoholtartalmú sörök fogyasztását. A közelmúltban azonban a minőségi 0.0 sörök sikeresebbek és széles fogyasztói körben elfogadottak lettek. Éppen ezért a sörök alkoholmentesítése - az alkohol kivonása 0.05% ABV alá - nagy lendületet vett.

Az egészségtudatos és kifinomult ízlésű fogyasztók egyre inkább az alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes söröket választják a társasági élet, a felelősségteljes ivás és az egészséges élet érdekében. A növekvő kereslet kielégítése érdekében a hagyományos sörfőzdéknek át kell alakítaniuk a folyamataikat - anélkül, hogy az íz, az aroma vagy a zamat rovására menne. Ehhez a meglévő folyamatok, berendezések és rendszerek elmélyült ismeretére van szükség. Illetve tudni kell, hogyan lehet ezekkel a legjobban kiaknázni a 0.0 sörben rejlő lehetőségeket.

Nyisson bátran a 0.0 sör felé. Szerezze be az Alfa Lavaltól a technológiai know-how-t és műszaki támogatást. Ezután profitáljon a magasabb nyereségből, az alacsonyabb adókból és az új többletalkohol bevételi forrásokból, amelyek hozzáadott értéket jelentenek sörfőzdéjének.

 

Három mód a sör alkoholtartalmának kivonására

Nincs más megoldás. Az alkoholmentes sör főzéséhez szükség van cefrézésre, forralásra a komlókeveréshez és erjesztésre, amely során etanol keletkezik. Hogyan lehet a legjobban eltávolítani az alkoholt a sörből? Megfelelő sztrippelési vagy szűrési technológia alkalmazásával. Így egy változó erősségű alkoholkoncentrátumot kapunk. Az alkohol (etanol-kondenzátum) szeparálása az alábbi három megoldás valamelyikével elvégezhető anélkül, hogy robbanásbiztos (ATEX) zónákat kellene a sörfőzési folyamatba illeszteni:

1. Hígítás és ürítés

A vákuumszivattyú tömörségéből származó záróvíz újra felhasználható - a beérkező sör alkoholtartalmától függően - körülbelül 18-35 térfogatszázalékos alkoholtartalmú kondenzátum hígítására. Az etanol hígítása biztosítja, hogy a folyadék mindig a lobbanáspont alatt lesz, és ezért nincs szükség ATEX-zónára. A hígított etanol ezután csatornára engedhető vagy összegyűjthető, ami bevett gyakorlat, ha nincs más alkalmazási vagy felhasználási módja.

2. A sörök értékének növelése

Állítson elő új, értékes termékeket úgy, hogy ezt a tiszta, élelmiszeripari minőségű semleges alkoholkondenzátumot (18-35% ABV) összetevőként más sörökhöz adja. A meglévő termékválaszték alkoholtartalmának növelése hozzáadott értéket teremt és új bevételi forrást jelent, miközben fokozza a sörök zamatát.

3. Új, értékes italok létrehozása

Egy másik lehetőség: A tiszta, élelmiszeripari minőségű semleges alkoholkondenzátum felhasználható új, értékes termékek, például kész koktélok, ízesített söralapú italok, sőt új hibrid termékek, például vodka- vagy árpaalapú alkohol felhasználásával készült sörkoktélok gyártásához. Itt a többletalkohol fokozza az ízeket, amit a sörkedvelők nagyra értékelnek.

Milyen alacsony alkoholtartalomra lehet lemenni?

A 4.5%-os alkoholtartalomról 0.5-0.0-ra történő csökkentéshez elmélyült szakismeretek szükségesek. Különösen akkor, ha meg akarja őrizni azokat a terméktulajdonságokat, amelyeket az emberek egy jó sörtől elvárnak - például az aromát, ízt, zamatot. A magasról alacsony alkoholtartalomra áttéréshez olyan partnerre van szüksége, aki érti és tudja, hogyan kell kezelni az élesztőkultúrákat, hogyan befolyásolják a malátatípusok és az erjesztési technikák a főzetet, és hogyan lehet a legjobban beállítani az ízt és az aromát az alkohol eltávolítása után. Az Alfa Laval rendelkezik a szükséges szakértelemmel.

Címkék

Továbbiak
0.0 beer

Nagyszerű ízű alkoholmentes sör főzése

Egyszerű—az Alfa Laval alkoholmentesítő moduljával. Ez a speciálisan tervezett, szabványosított modul a bevált technológiákat ötvözi. A rendszer először eltávolítja a sörből a gázokat, minden kondenzálható illékony anyagot visszajuttatva a söráramba. Ezután a sörben lévő alkoholt egy speciális függőleges oszlopban kipárologtatja, ahol a gőz felfelé áramlik vákuumközeli körülmények között. Az alkoholtartalom gőz halmazállapotban távozik, majd kondenzálódik és összegyűlik. Ezzel megbízhatóan és költséghatékonyan távolítja el az alkoholt a sörből.

Egyszerűen integrálja rendszerébe ezt az alacsony hőmérsékleten és nyomáson működő sztrippelő oszlopot. Nincs gond. Nincsenek nagyobb tőkeberuházások. Csak nagyszerű ízű 0.0 sör. Tényleg.

Kapcsolódó tartalom: