2021-09-30 Hírek

Megoldható a globális fehérjehiány rovarokkal?

A rovarok felhasználása fehérjeforrásként segíthet a világ élelmezésében, azonban elsősorban állati takarmányként. Az Alfa Laval és a Bühler Insect Technology Solutions (BITS) biztosítani tudja a gyártási folyamatokat.

E_SDG goals_icons-individual09_75x75.png E_SDG goals_icons-individual12_75x75.png E_SDG goals_icons-individual17_75x75.png

Az emberi népesség és a húsfogyasztás soha nem látott ütemben növekszik, miközben az élelmiszertermelésre rendelkezésre álló földterület egyre csökken. Becslések szerint a Föld potenciális termőterületének 85 százalékát már élelmiszertermelésre használjuk, de 2050-re az emberek száma várhatóan meghaladja majd a 9 milliárdot, ami 50 százalékos igény növekedést jelent a jó minőségű fehérje ellátásban. Nem kell matematikusnak lenni ahhoz, hogy belássuk, ezek a számok nem az emberi faj javára válnak.

A jelenlegi rendszer fenntarthatatlan. Hogyan tápláljuk tehát a világot az elkövetkező években? Az egyik lehetséges megoldást a rovarok jelenthetik.

A rovartenyésztés viszonylag új ötlet, és a közelmúltig a legtöbb kapcsolódó tevékenység inkább kísérleti jellegű és kis léptékű volt. Ez 2017-ben megváltozott a Bühler Insect Technology Solutions (BITS) megalapításával, amely az élelmiszer-technológia területén specialista Bühler vállalat és a vezető rovarfeldolgozó Protix közös vállalkozása. 

Ötvözve a Protix rovartenyésztési szakértelmét és a Bühler élelmiszer- és takarmányfeldolgozási technológiában szerzett tapasztalatát az a cél, hogy a rovartenyésztés és a takarmány-feldolgozás ipari léptékű lehessen.

A Bühler vállalat új partnereket is keresett működésének kapacitásának bővítésére, elősorban a hőcsere és szeparálás terén.

insects in a spoon 400x250.jpg

Az Alfa Laval szerepe a fehérjeforradalomban

Az Alfa Laval már korábban is szállított feldolgozási technológiát a Protixnak, és kereste a módját annak, hogy megerősítse kínálatát a rovarfeldolgozás növekvő piacán. 

A BITS vezérigazgatója, Andreas Aepli szerint az Alfa Laval egyértelműen vezető szerepet tölt be ezekben a technológiákban, de az együttműködést végül a hasonló gondolkodásmód alapozta meg.

Azt hiszem, már az együttműködésünk első napjától kezdve láttuk, hogy jól megértjük egymást. Mindkét vállalat a hosszú távú minőségen alapuló vezető szerepre összpontosít, és hasonló hírnévnek örvend a piacon. De a technológiai szakértelmünk terén nincs átfedés, így kiegészítjük egymás erősségeit - mondja Aepli. 

Sumit Pingle, az Alfa Laval Agro & Protein Systems alelnöke egyetért.

Mivel hasonló módon állunk a munkához, nagyon gyorsan összeillettünk: a mi csapatunk és az ő csapatuk, Andreas és én. Megvolt a kémia, ami értelmet nyert." 

Takarmányforrás az állatok számára

A BITS számára már a vállalkozásuk kezdetétől fogva világos volt, hogy az élelmezésbiztonság és a környezetvédelem szempontjából nem az emberek táplálkozásának megváltoztatása jelenti a nagy győzelmet, hanem az állatok táplálkozásának megváltoztatása - és ebben a rovaroknak is jut szerep. 

Néhány embert érdekelnek a rovarok, mint emberi táplálék - magyarázza Aepli. "Úgy gondolom, hogy van ebben üzlet, és ez az üzlet növekedni fog; azonban a mennyiségek még túl kicsik ahhoz, hogy valódi hatást gyakoroljanak az élelmiszer rendszerünkre." 

Tehát ne számítson arra, hogy a közeljövőben BITS márkájú bogárburger kerül a szupermarketek polcaira. 
Inkább a rovartenyésztésből származó állati takarmány előállítására összpontosítanak elsősorban, ami sokkal fenntarthatóbb és hatékonyabb. Egy kilogramm rovaralapú fehérje előállításához mindössze két kilogramm takarmányra van szükség, míg hasonló mennyiségű szarvasmarhából előállított fehérjéhez 20 kg takarmányra van szükség. 

És ennek az egy kiló rovaralapú fehérjének az előállításához sokkal kisebb hely is elegendő: mindössze egy négyzetméternyi nem mezőgazdasági területre. Tehát ahelyett, hogy nagy földeket foglalnánk el a takarmányozásra szánt szójabab termesztésére, elég egy parkolóhelynél kisebb terület. Így az ipari méretű rovartenyésztés egyben azt is lehetővé teszi, hogy hatalmas területeket szabaduljanak fel a jelenleg takarmányozásra szánt növények termesztésére szolgáló földekből. 

Ráadásul a rovarok az élelmiszer-hulladékot alakítják át felhasználható fehérjévé, ezzel is fenntarthatóbbá téve az élelmiszer termelést.

A rovarok alapvetően újrahasznosítják az élelmiszert - magyarázza Aepli.

Kivonják és újraalkotják a fehérjéket az élelmiszerhulladékból, és ezt a fehérjét állati takarmányként vagy növények trágyaként vissza tudjuk forgatni az élelmiszer előállítás körforgásába.  
Anderas Aepil, a Bühler Insect Technology Solutions (BITS) vezérigazgatója

Minőség és szakértelem

A BITS elmozdulása az ipari rovarfeldolgozás irányába kihívásokat jelentett. A szabványosítás elengedhetetlen az állandó minőség biztosításához. A biztonságos és hatékony rovartenyésztés gondos klímavezérlést és biológiailag biztonságos környezetet igényel, amit nem könnyű nagy léptékben megvalósítani. 

És ahogy Aepli rámutat, a termelés különböző területei különböző szakértelmet igényelnek. 

Ezeket általában nem tudja megoldani egyetlen partner vagy vállalat egyedül. A Bühler és az Alfa Laval együttműködésének egyik kulcsa, hogy az Alfa Lavalnak van tapasztalata a folyamat olyan részeiben, ahol mi nem vagyunk szakértők - magyarázza. 

Az, hogy van valaki, aki valóban jártas az adott területen, segít nekünk abban, hogy jobbá tegyük a megoldást.

Úgy tűnik, hogy ez a kombináció működik; az első ügyfél számára telepített üzem június óta sikeresen működik Hollandiában, és több másik fejlesztése is folyamatban van.

A BITS Pingle csapatával is együttműködött az Alfa Lavalnál, hogy ügyfelei számára testreszabott megoldásokat fejlesszen, és jelenleg is további üzemek tervezése van folyamatban. 

A dinamikus és innovatív együttműködés jó kilátásokkal kecsegtet. A rovarfeldolgozásban kvantumugrást jelent, amely drámai hatással lesz mind az élelmezésbiztonságra, mind a bolygóra. 

 

insects on a plate 640x360

Az Alfa Laval hozzájárul a globális célokhoz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete elfogadta a Globális célkitűzésekként ismert, 2030-ig végrehajtandó 17 Fenntartható fejlődési célt, és a világ vezetői megígérték, hogy teljesítik ezeket. Most már a miénkhez hasonló vállalatokon a sor, hogy hozzásegítsük őket ehhez.

Nézze meg, hogyan járulnak hozzá az Alfa Laval termékei a Globális célkitűzéshez

Fekete katona légy

A BITS jelenleg a gyors növekedési ciklusáról és a szerves anyagok nagy kapacitású lebontásáról ismert fekete katona légy (a képen) lárváját választotta rovarfehérje-feldolgozási folyamataihoz.

insect 640x360

A rovartenyésztés támogatja a körkörös gazdaságot azzal, hogy az élelmiszerhulladékot átalakítja állati takarmányként és növényi trágyaként használható fehérjévé.

Infographic-Insects 650x803.jpg

Bogár falatok

Insects on a plate 640x360.jpg

A rovarok Ázsia és Afrika egyes részein régóta ínyencségnek számítanak. Az elmúlt években számos európai étterem kezdte el szerepeltetni kínálatában a rovarokból készült ételeket. 

Kapcsolódó tartalom: