2021-04-13 Hírek

Hogyan lehet maximalizálni a komlózást sörszeparátor segítségével?

Mic Heynekamp független kézműves sörfőző és az Új-zélandi Nelsonban működő Eddyline Sörgyár alapítója a sörkészítés korszerű módszereiről beszélt, valamint arról, hogy mi az oka annak, hogy egyre több sörfőzde bővíti a berendezései körét szeparátorral.
Mic nemrégiben telepítette az Alfa Laval Brew 80-plus szeparátort az Új-Zéland gyönyörű Déli-szigetén működő új sörfőzdéjében. Mic veteránnak számít a kézműves sörfőzés terén - mivel korábban az Egyesült Államokban tulajdonosa volt egy sikeres sörfőzdének -, és pontosan tudja, hogy a nagyobb komlótartalmú prémium sörök iránti keresletnövekedés magával hozta azt a felismerést, hogy a szeparálásos technológia nem csupán a gyors szűrés biztosítására alkalmazható.

Mic Heynekamp at Eddyline.png

Mic Heynekamp feleségével, Molley-val, aki az üzletben és az életben is a társa

 

Miért fordult a kézműves sörfőzők figyelme a szeparátor felé?

A szeparátor jelentős beruházás a mikroméretű sörfőzdék számára, főleg a kezdeti időszakban, és a sörfőzőknek meg kell érteniük, hogyan lehet ezt a technológiát a lehető legjobban kihasználni annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzák ki a beruházásból. Sokan úgy gondolják, hogy a szeparátor egy gyors szűrő. Azonban ez a technológia előnyökkel rendelkezik a főzési folyamat minden szakaszában, beleértve a tisztítást is.

 

Mennyi sört tudnak visszanyerni a sörfőzők a centrifugával?

A centrifugát a sör szeparálására használva, a sörfőzők jelentősen megnövelhetik a hozamukat, mivel nagy részét visszanyerik annak a sörnek, amely egyébként elveszne a szeparálási folyamat során.
Például 3600 liter erjesztett sör esetén a hagyományos ülepítési módszer használatával 10 százalék - tehát 360 liter - a veszteség. A szeparátorral ez a veszteség akár 100 literre is csökkenthető. Ezek az extra megtakarítások összeadódnak. Például a Colorado-beli Eddyline Sörfőzdében, amelynek tulajdonosa voltam, minden 90 barrel térfogatú (10 000 literes) tartálynál körülbelül hat barrel sört spóroltunk meg. 300 dolláros barrelenkénti ár mellett így ciklusként 1800 dollár megtakarítás keletkezett.

 

Hogyan használja a szeparátort a sör aromájának és ízének javítására?

A szeparátor lehetővé teszi jelentős mennyiségű komlóolaj megtartását, amely egyébként a hagyományos tisztítóeljárások alkalmazásakor elveszne. Pilsner készítésekor ez valószínűleg nem olyan fontos szempont, ott pont elég, hogy gyors módszert biztosít a sör tisztítására. Azonban az erőteljes komlózást igénylő zamatos IPA esetén a szeparátor szuper kritikus berendezéssé válik, mivel alkalmazásával hasznosíthatók mindazok a komlóaromák, amelyek különben megülnének a tartály alján, a komlóiszapban.

Szeparátor használatával észrevehetően sokkal ízesebb sör készíthető. Továbbá, ha egy komlózott sört hagynak lassan ülepedni, nemkívánatos mellékízek keletkezhetnek. A szeparátor segítségével eltávolítható az IPA-kból a „fű” íz. Azt is észrevettük, hogy a szeparálás előtt az Amarillo komló használatakor „hagymás, fokhagymás” ízeket kaptunk, amelyek a szeparátor használatával megszűntek.

 

Mivel egyre több kézműves sörfőzde szeretne betörni a nagy kereskedelmi láncokhoz és az export piacokra, mit kell tudniuk?

Gyorsan el lehet rontani egy sört, ha hagyjuk, hogy extra mennyiségű oldott oxigént (DO) vegyen fel - tehát rendkívül oda kell figyelni arra, hogy mit teszünk. Azt javaslom, hogy használjunk DO-mérőt. Ez az Eddyline Sörfőzdében lehetővé tette, hogy felügyeljük az oldott oxigén kiugró értékeit, és meghúzzuk a kiugrást okozó laza csatlakozásokat. Ha a folyamat során körültekintően járunk el, nagyon alacsony DO-szintet lehet elérni a szeparátorral. Ezt szűréssel sokkal nehezebb biztosítani. Az IPA átszeparálásával 5 PPB oldottoxigén-szint érhető el a sörben. A sör dobozba töltésekor már könnyebb a helyzet, mert elég, ha a sörben lévő DO-szint nem haladja meg a 20 PPB-t. Az alacsony oxigénszint növeli a sör eltarthatóságát.

 

Hogyan könnyíti meg a szeparátor használata a tisztítási folyamatot?

A szeparátor használatával azt tapasztaltuk, hogy egyszerűbbé tette a tisztítási folyamatot, valamint megtakarítást eredményezett a víz- és vegyszerhasználat területén. Amikor egy tartály tartalmát átengedjük a szeparátoron, nem marad benne semmi. A tartály tisztításakor a tisztítószert ugyanígy átengedjük a centrifugán, és ezzel magát a szeparátort is megtisztítjuk. A szeparátor leválasztja az összes szilárd anyagot, így a tisztítószer szép tiszta marad; és amikor felkerül a szórófejbe, nem kell attól tartani, hogy a szilárd anyagok eltömítik. A tartály tisztítása sokkal kevesebb időt vesz igénybe. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a tisztítószer tiszta és újrafelhasználható maradjon. Ezáltal víz és tisztítószer takarítható meg, amellyel jelentős költségmegtakarítás érhető el, valamint környezetvédelmi szempontból is előnyt jelent.

 

A fenntarthatóság szempontjából van-e egyéb olyan előny, amelyet szeretne megemlíteni?

A szeparátorok a meleg oldalon használhatók, ez lehetővé teszi a sörfőzők számára, hogy csökkentsék a sörveszteséget, megőrizzék az ízeket és minimalizálják a hulladékmennyiséget. Minden főzés végén rosszul voltam attól, hogy több száz liter komlózott sörcefrét öntünk ki a lefolyóba. Minden aroma kioldódott, de nem tudtuk kinyerni. Ahhoz pedig túl nedves volt, hogy az állatoknak adjuk ... nem lehetett vele mit kezdeni.
A szeparátor használatával azonban a sörfőzők több sörcefrét megőrizhetnek, és kivonhatják a komlóban maradt aromákat, mivel a maradék sűrűbb állagú. Ezt a komlót azután ki lehet dobni az elhasznált gabonával együtt, és a gazdák felhasználhatják. Ezt a folyamatot maradékhasznosításnak is nevezik. Azt jelenti, hogy a nagy szilárdságú, koncentrált hulladékanyagot összegyűjtik a keletkezés helyén, és félre teszik ártalmatlanításra, ahelyett, hogy a csatornába öntenék. Ez a módszer növeli a hozamot, fokozott ízhatást eredményez, és még a környezet szempontjából is kedvezőbb.

Brew 80 product image 640x360

Dióhéjban

 

 

 

  • Növeli a hozamot 5-15%-kal
  • Alacsony - akár 5 ppb – oldott oxigén-szintet biztosít
  • Fokozza a komlózott IPA aromáját és tiszta ízét

Kiemelt termék - Brew 80 Plus

Brew_80_380x360.jpg

Több célú szeparátor kézműves sörfőzdék számára

A Brew 80 Plus szeparátort a zöld sörökhöz, a sör előszűréséhez és fényezéséhez tervezték és optimalizálták azzal a céllal, hogy a sör tisztása során a legmagasabb teljesítményt és hozamot lehessen elérni. Jellemzője a kapacitás-szabályozás a betápnál érzékelt zavarosság alapján, amely elősegíti a szilárd anyagok kiválasztását.

 

Bővebben

 

Kapcsolódó tartalom: