2022-04-06 Hírek

Compabloc hőcserélő növeli a kapacitást és csökkenti a CO2 kibocsátást a Dow-nál

A belgiumi Dow Wolff Cellulosics két Alfa Laval Compabloc kompakt hőcserélőt telepített különböző feladatokra az üzem egyik oldószer-visszanyerő tornyába. Az első egységet, amelyre sürgősen szükség volt egy elhasználódott csöves elpárologtató helyettesítésére, az Alfa Laval rendkívül rövid határidővel szállította le, és jelentős kapacitásnövekedést értek el vele.

 

A számítások szerint a második Compabloc, amelyet a toronyba érkező betáp fűtésére telepítettek, 22 400 GJ éves energiamegtakarítást és 1250 tonna CO2-kibocsátás csökkentést eredményez.

A Dow vegyipari vállalat világszerte 46 000 alkalmazottat foglalkoztat, és termékek és szolgáltatások széles skáláját kínálja. A belgiumi Zwijndrechtben található Dow Wolff Cellulosics, CELLOSIZE™ márkanév alatt HEC (hidroxietil-cellulóz) anyagot gyárt, amelyet elsősorban festéksűrítőként használnak.

 

Sürgősen szükség van új elpárologtatóra

A Dow egyik oldószer-visszanyerő tornyában két párhuzamosan telepített csöves elpárologtató volt, amelyek közül az egyik kielégítő teljesítményt nyújtott. A másikat már kétszer javították, és egy karbantartás során világossá vált, hogy ezt az egységet a következő tervezett termelési leállás során ki kell cserélni.
A Dow aggódott a testreszabott csöves elpárologtató hosszú szállítási ideje miatt, ezért alternatív megoldásokat keresett. Az alkalmazás kihívást jelentett, mivel a termék rendkívül magas viszkozitású.

 

Compabloc - egy hatékony megoldás

Konzultációt követően az Alfa Laval megerősítette, hogy a Compabloc kompakt lemezes hőcserélő jó megoldás lehet. A Dow folyamatmérnök részlegének hőcserével foglalkozó szakemberei is meg voltak győződve arról, hogy a lemezes hőcserélő megfelelő tervezés esetén, még ebben a kritikus alkalmazásban is jó alternatívája lehet a csöves hőcserélőnek. A Compabloc egy teljesen hegesztett lemezes hőcserélő, amelyet hővisszanyerésre, kondenzációra, elpárologtatásra és gázhűtésre terveztek. A Dow számára időben szállítható volt és hatékonyan teljesítette a feladatot.

A telepítést és a működést követően bizonyossá vált, hogy az Alfa Laval Compabloc segítségével elérhető a tervezett kapacitásnövekedés.

 

Energiatakarékosság az oldószer-visszanyerő toronyban

Az elpárologtató cseréjével párhuzamosan a Dow az oldószer-visszanyerő torony energiatakarékosságának fejlesztési lehetőségeit is vizsgálta. Itt a gőz kondenzációját ventilátorok végezték, és a vállalat megvizsgálta annak lehetőségét, hogy a gőz egy részét a toronyba érkező betáp felmelegítésével kondenzálják.

Ismét a Compabloc bizonyult a megfelelő megoldásnak. Mindkét oldal gyúlékony, és a teljesen hegesztett kivitel lehetővé tette a Dow számára, hogy ne legyen szükség tömítések használatára. Mivel a kompakt hőcserélők nagyon szoros hőmérséklet-megközelítést érhetnek el, a betáplált terméket a lehető legnagyobb mértékben fel lehetett melegíteni. Ez normál technológiai körülmények között, évi 8000 órás üzemidő mellett 22 400 GJ becsült éves energiamegtakarítást eredményezett. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a szükséges gőzt egyébként földgázzal kell előállítani, a CO2-csökkentés évi 1250 tonnára tehető.

Címkék

Továbbiak
dow-case-640x360

        

 Nagyszerű volt, hogy ilyen rövid időn belül átvehettük az új elpárologtatót. De nem ez volt a Compabloc telepítésének fő oka. Nem választottuk volna ezt a technológiát, ha nem hiszünk benne.

Raf Croux, a Dow projektmenedzsere

Alapvető adatok:

  • Tervezési hőmérséklet: 400 °C, akár -100 °C-ig
  • Tervezési nyomás: Teljes vákuumtól 42 barg-ig
  • Maximális hőátadó felület: 840 m2
  • Szerkezet anyaga: 316L, SMO254, 904L, titán, C-276/C-22/C-2000 K
Feladatok

Hővisszanyerés, hűtés, fűtés, kondenzáció, részleges kondenzáció, elpárologtatás és gázhűtés.

 

Bővebben a Compabloc-ról, amellyel hatékonyan kiválthatók a csöves hőcserélők

Kapcsolódó tartalom: