2020-11-04 Hírek

Miért válik a szennyvíz értékes erőforrássá

Mivel világszerte vízhiány tapasztalható, hatalmas lehetőség rejlik a szennyvíz tiszta, újrafelhasználható vízzé történő átalakításában. Erre szolgál az Alfa Laval hatékony és fenntartható membránmegoldása.

A kaliforniaiborászatoktól kezdve a dél-lengyel sípályákig a szennyvíz mindenütt értékes erőforrássá válik akkor, amikor a vízhez való hozzáférés egyre inkább veszélybe kerül.

Közel öt liter vízre van szükség egyetlen üveg kaliforniai bor előállításához - és ebben még nincs benne a szőlőtermesztéshez használt vízmennyiség. Ezért nem meglepő, hogy 2011 vége és 2014 között, amikor az államnak az elmúlt 1000 év legnagyobb aszályával kellett szembenéznie, és sokan úgy gondolták, hogy katasztrófa fenyeget, a helyi önkormányzatok a probléma leküzdése érdekében végzett erőfeszítéseik során a borászokhoz fordultak.

A Pasa Robles nevű város külterületén található számos borászat közül egynél a préseléshez, az erjesztéshez és a palackozáshoz használt összes vizet egy membrán-bioreaktoron (MBR) engedik keresztül, és ezután a szennyvizet felhasználják az üzem melletti füves területek és a fák öntözésére.

Kezelés és újrafelhasználás

A borászatokra nagy nyomás nehezedett, mert a Paso Robles-i városi önkormányzat kiadott egy rendeletet, amelyben megtiltotta a helyi borászok számára, hogy a szennyvizet elvezessék a település szennyvíztisztító telepére, mivel az nem volt alkalmas arra, hogy a szőlő héjától és levétől biológiailag erősen terhelt vizet kezelje.

Mostanra Paso Robles-ban szinte az összes nagy pincészetben MBR-rendszereket telepítettek. Nick Gurieff, az Alfa Laval globális értékesítési üzletágának üzletfejlesztési igazgatója szerint ez a terület így ellenállóbbá vált a jövőbeni aszályokkal szemben is. „Ezzel nem csupán az öntözés problémáját oldották meg, hanem közvetetten a víztározók feltöltését is” - magyarázta. „A víz újra felhasználható a növények öntözésére.”

Az aszály vitathatatlanul az éghajlatváltozás egyik legnagyobb veszélye. A tavaly kiadott ENSZ-jelentés szerint mintegy 500 millió ember él olyan területeken, ahol a vízfogyasztás kétszeresen meghaladja a helyi megújuló vízforrásokat.

Azonban még a gazdag országokban is növekvő problémát jelent a vízhiány, és ez az MBR kezelési rendszerek iránti növekvő kereslethez vezet.

 

Az éghajlatváltozás és a változó mintát követő csapadékmennyiség miatt a vízkészletek erősen túlterheltek, ezért sokkal nagyobb igény lesz arra, hogy ahol csak lehet, újra fel lehessen használni vizet” - mondta Nick Gurieff. „Amikor a víz értékes lesz számunkra, az ösztönzőleg hat majd az MBR-rendszerekbe való befektetési hajlamra.” 
Nick Gurieff, az Alfa Laval globális értékesítési üzletágának üzletfejlesztési igazgatója.

 

nick_gurieff_200x255.jpg

 

A dél-lengyelországi SÍKÖZPONTBAN ugyanolyan Alfa Laval membránokat használnak a szennyvíz és a szürkevíz megtisztítására, mint Kaliforniában. A szilárd részecskék és az egyéb biológiai anyagok eltávolítása után a membránszeparátor megtisztítja a vizet, amely ezután a téli időszakban felhasználható mesterséges hó előállítására, nyáron pedig a füves lejtők öntözésére.

Duplán előnyös megoldás

A rendszer használata kétszeresen is előnyös: megakadályozza, hogy a kezeletlen szennyvíz a korábbi gyakorlatoknak megfelelően a helyi folyóvizekbe kerüljön, ugyanakkor csökkenti a helyi vízkészletek leterheltségét is. És mivel ez egy zaj- és szagmentesen működő zárt rendszer, az üdülőhely gyanútlan vendégei közelében is észrevétlenül üzemeltethető. Számos más példát is említhetnénk a világ különböző tájairól, ahol a hasonló rendszerek környezetvédelmi szempontból fontos szerepet játszanak.

De térjünk vissza az Egyesült Államokba. Egy magánkézben lévő lakópark MBR-megoldással kezelt szennyvizét a szomszédos country klubban értékesítik, ahol ezt a vizet a golfpálya gyepének öntözésére használják, és ezzel megtakarítják a fenntartási költségek egy részét.

„Ez a víz nem tartalmaz tápanyagokat.” - magyarázta Nick Gurieff. „Ha a vizet a közeli patakból nyernék ki, amelyben nitrogén és foszfor található, akkor az öntözőrendszerük elalgásodna.”
Nick Gurieff, az Alfa Laval globális értékesítési üzletágának üzletfejlesztési igazgatója

Az MBR-megoldással kezelt víz az ipari folyamatokban hűtőközegként is ideálisan használható, mivel a szűrés eltávolítja az összes sót és biológiai anyagot, ezáltal csökken a vízkő vagy a biofilmréteg kialakulásának kockázata. Az ausztráliai Brisbane-ben tisztított háztartási szennyvizet használnak a helyi erőmű hűtőtornyaiban. Indiában a Galaxy Surfactants vegyianyag-gyártó vállalat az Alfa Laval MBR-rendszerrel kezelt vizet eddig a környező falvak rendelkezésére bocsátotta, most azonban azt tervezi, hogy felhasználja azt a hűtőtornyaiban.

Az ipari felhasználással elkerülhető az a jelenség, amelyet Nick Gurieff „undorfaktornak” nevez. Az MBR-rendszer vevői közül sokan nem szívesen hozzák nyilvánosságra, hogy újra felhasználják az újrahasznosított szennyvizet. „Mindenkinél tapasztalható ez az idegenkedés” - tette hozzá. „De felül kell kerekednünk rajta: hatékonyabb oktatásra és tájékoztatásra van szükség annak megértéséhez, hogy ezek a technológiák mennyire biztonságosak.”

A tisztánál is tisztább

Az MBR-rendszerből kikerülő víz tisztább, mint a legtöbb folyó vize. „Nem tartalmaz semmilyen baktériumot és kórokozót” - hangsúlyozta Nick Gurieff.

Véleménye szerint, ha több olyan vállalkozás lenne, amely elég bátor ahhoz, hogy aktívan reklámozza, hogy újrahasznosított vizet használ, akkor ezt a vevők is a jövőbe történő előrelépésként értékelnék, nem pedig szégyellni való titokként.”

Az MBR-rendszerekből származó szennyvíz a gyümölcsök mosására vagy akár ivóvízként is felhasználható, különösen abban az esetben, ha fordított ozmózissal - a legmagasabb szintű szűrési eljárással - továbbtisztítják, ahogy azt Szingapúrban már sok éve láthatjuk. „Ez is része a víztől való függetlenségükre irányuló magasabb szintű stratégiájuknak” - mondta Nick Gurieff. „Rengeteg pénzt költenek PR-ra, és nagyon okosan járnak el, amikor nem nevezik ’újrahasznosított víznek’. Ez egyszerűen az ’új víz’.

A kaliforniai San Diego ezt az ötletet vette kölcsön a "tiszta víz" projektjéhez, amelynek célja, hogy 2021-ig 110 millió liter újrahasznosított vizet szállítson naponta a városba. Nick Gurieff úgy véli, hogy a jövőben az MBR-üzemeket fordított ozmózisos kezeléssel egészítik ki, hogy ugyanaz a víz újra és újra felhasználható legyen ugyanarra a célra.

Energiatakarékos megoldás

Az Alfa Laval az elmúlt években mintegy 50 százalékkal növelte a moduljai energiahatékonyságát, ellensúlyozva ezzel a magas energiafelhasználást, amelyet ezt megelőzően az MBR legnagyobb hátrányának tartottak. „Ezek a helyek mind napos területeken találhatók, tehát ha napelemeket használnának, megvalósulhatna a körkörös termelés” - mondta Nick Gurieff. Várakozásai szerint a lakótelepek újra felhasználják majd az MBR-rendszerrel kezelt vizet a wc-k leöblítéséhez, az autómosáshoz és az öntözéshez.

A kaliforniai borászatok számára az lehet a következő lépés, hogy a kommunális szennyvizet felhasználják magához a borhoz. Matt Thompson, Paso Robles önkormányzatának szennyvízkezelésért felelős vezetője azt nyilatkozta a Wines and Vines magazinnak, hogy a víz „tökéletesen biztonságos” a szőlészetekben való felhasználásra. „A városnak szándékában áll a szennyvíz újrahasznosítása” - mondta. „Ebben a kérdésben már nincs „ha”, csak „mikor”.”

Címkék

Továbbiak
nature wastewater story 640x360

TUDTA?

AZ ASZÁLY VITATHATATLANUL az éghajlatváltozás egyik legnagyobb veszélye. A tavaly kiadott ENSZ-jelentés szerint mintegy 500 millió ember él olyan területeken, ahol a vízfogyasztás kétszeresen meghaladja a helyi megújuló vízforrásokat. Egy nemrégiben megjelent Világbanki jelentésben foglalt előrejelzés szerint közel 150 millió ember kényszerülhet az otthona elhagyására az elkövetkező 30 évben az éghajlatváltozás következtében, és az aszály jelenti a legsürgetőbb fenyegetést.

        

Membrán-bioreaktor

Kapcsolódó tartalom: