2020-08-25 Hírek

Folyadéktechnológia - hogyan segítheti elő a technológia a vízhiány leküzdését

Kilencből egy embernek nincs hozzáférése a biztonságos ivóvízhez, és a világ egyes részein a növekvő kereslet meghaladja a kínálatot. Az intelligens új technológiákkal azonban kezelhető a növekvő vízválság.

 

A Földön több mint elég édesvíz található ahhoz, hogy mindenki igényét kielégítse, azonban ez a víz nem mindenütt áll rendelkezésre elegendő mennyiségben. Ennek következtében napjainkban a vízhiány jelenti az egyik legnagyobb kihívást a bolygónkon.  

 

  water_640x560.jpg

 

A fogyatkozó biztonságos ivóvíz, a népességnövekedés, az urbanizáció és a változó életmód csak súlyosbítja a problémát. Egy tanulmány szerint 2030-ra a vízellátás a globális keresletnek csak a 60%-át tudja majd kielégíteni, és kevesebb mint 50%-át azokban a fejlődő régiókban, ahol a vízellátás már most akadozik. 

Nincs varázspálcánk a probléma megoldására, azonban a különböző technológiák - például a víz nélkül használható WC-k, az innovatív víztisztító rendszerek és a hatékony vízfelhasználással működő üzemek - kulcsszerepet játszhatnak annak biztosításában, hogy mindenki hozzáférjen a szükséges ivóvízhez. 

 

TÉNYEK - A vízválság számokban:

  • Nagyjából 1,38 milliárd köbméter víz van a bolygón
  • A bolygón található összes víznek csupán 1%-a ivóvíz, és az iható víz kétharmadához nem férünk hozzá.
  • Évente körülbelül 3 600 km3 vizet fogyasztunk el. Ennek 70%-át öntözésre fordítjuk, 20%-át az iparra, 10%-át pedig a háztartások használják el.
  • Körülbelül 880 millió ember nem jut biztonságos ivóvízhez
  • A nem megfelelő minőségű víz évente több mint 2 millió ember halálát okozza - főleg gyermekekét

Hatalmas fejlődést értünk el a vízellátás javítása terén. Azonban még mindig csak a hátrányt igyekszünk behozni, amikor megpróbáljuk ellátni vízzel a bolygó utolsó egymilliárd emberét is.” 
ADRIAN MCDONALD, 
PROFESSZOR, GLOBÁLIS VÍZBIZTONSÁG, LEEDS-I EGYETEM

Egyre növekszik azoknak az innovációknak a száma, amelyek a víz tisztítására, az elérhetőségének javítására, valamint az ivóvíz előállítására irányulnak. Ez tapasztalható az újrahasznosítás - a használt víz környezetbarát és gyors módszerekkel történő újrafelhasználása - terén is, valamint a vízhiány felszámolása érdekében - például a sómentesítés és az esővíz összegyűjtése révén - a vízellátás mennyiségének növelésére tett erőfeszítések tekintetében.” 
ERIK HARVEY
A WATERAID GLOBÁLIS NONPROFIT SZERVEZET SZAKEMBERE 

water-banner-640x360

TÉNYEK

Amit eddig nem biztos, hogy tudott a vízről

  • A Nasa szerint az űrben egy akkora víztározó található, amelyben 140 trilliószor több víz van, mint a világ óceánjaiban.
  • Maga a víz nem vezeti jól az elektromosságot, azonban a benne lévő szennyeződések igen.
  • Gyakorlatilag 100% a valószínűsége annak, hogy bármely pohár vízben található legalább egy vízmolekula abból a vízből, amelyet Kleopátra is ivott.
  • A víz halvány türkizkék színű, mivel elnyeli a látható spektrum vörös és narancs részeit.

További információ a vízről

Az Alfa Laval a megoldások széles választékát kínálja - a sómentesítéstől kezdve a vízellátó rendszereken át a biológiai szennyvíz- és szennyvíziszap-kezelésig, valamint a fokozott vízhatékonyságot biztosító és a ballasztvízkezelő rendszerekig. További részletek:

Kapcsolódó tartalom: