A kompakt AlfaCond gőzt takarít meg és csökkenti a karbantartási költségeket

A hollandiai Sappi Maastricht papírgyárnak ki kellett cserélnie csöves hőcserélőjét, ami gyakran szivárgott. Ráadásul nehezen hozzáférhető volt és költséges volt a karbantartása. Az AlfaCond megoldotta a problémákat.

DÁTUM 2023-11-28

Sappi paper mill installation 640x360.jpg

Lenyűgözött minket, hogy milyen mély vákuumot érünk el az AlfaCond 400-assal - mondja Peter Pijpers, a Sappi Maastrichti gyár technológiai és műszaki vezetője. "A papírgép szárítórészében történő felhasználásra visszanyert gőz mennyiségét a reméltnél nagyobb mértékben tudtuk növelni. A karbantartás pedig sokkal egyszerűbb és olcsóbb."

90.000 eurónyi elpazarolt kondenzátum

A vezető papírgyártó Sappi eredetileg azért fordult az Alfa Lavalhoz, mert a szárító-szekcióban lévő csőköteges kondenzátor elérte élettartama végét. Gyakran szivárgott, és minden szivárgás eltömődött csöveket, kevesebb területet, vákuum- és kondenzátum veszteséget jelentett. Mindez szó szerint a lefolyóba folyt, ahelyett, hogy a papírgyár szárítási folyamatában gőz előállítására használták volna fel.

A Sappi általában 4 tonna kondenzátumot nyer vissza óránként. Az utolsó évben, amikor a csöves hőcserélő üzemelt, 9 hónapnyi kondenzátum ment kárba. Még a Sappi alacsony gőzköltségeit is figyelembe véve, a veszteség körülbelül 90 000 EUR-t tett ki. Az AlfaCond megoldotta a problémát.

Kompakt megoldás

A Sappi kompakt megoldást keresett. A régi csőves berendezés a földszinten egy keskeny folyosón volt elhelyezve, ami rendkívül megnehezítette a hozzáférést a tisztításhoz és a szervizeléshez. Az új hőcserélőt a könnyebb karbantartás érdekében a 6 méteres emeleten akarták elhelyezni. "Az AlfaCond tökéletes választás volt, mert a nyomásesés mértéke megegyezik a csöves hőcserélőével, ugyanakkor a mérete és a súlya csak a töredéke elődjének" - mondja Ron Faber, az Alfa Laval mérnök-tanácsadója.

Sappi paper mill from the outside.jpg

6 méter magasan - nyereséges meglepetés

Mivel az AlfaCond elég kompakt ahhoz, hogy a 6 méteres szintre helyezzék, a statikus fejnek köszönhetően még mélyebb vákuum jön létre. Ez a mélyebb vákuum a Sappi által vártnál nagyobb mértékben növelte a gőz megtakarítását a szárítási folyamatban.

Egy új csőköteges kondenzátorral nem tudtuk volna ugyanazt a vákuumot elérni, mivel azt nem tudtuk volna a jelenlegi helyre felszerelni. A könnyebb hozzáférés miatt akartuk ide elhelyezni a berendezést, de így több gőz is keletkezik. - Peter Pijpers, Sappi Maastricht Mills.

Alacsony költségek, problémamentes karbantartás

Az AlfaCond karbantartása rendkívül gazdaságos. A kialakítás és az elhelyezés biztosítják, hogy a hőátadó felületek könnyen hozzáférhetők az átvizsgáláshoz és a mechanikai tisztításhoz. A szervizelés pedig a helyszínen is elvégezhető, a rendszer szétszerelése nélkül. Ezen kívül az installációnak része lett egy ablak, amin keresztül a Sappi nyomon követheti a keletkező kondenzátum mennyiségét - ezzel segítve, hogy már felmerülésükkor megelőzze a problémákat.

Mindenki elégedett

Alapvetően elégedettek vagyunk az eredménnyel - zárja Peter Pijpers. "Nem kell többé vizsgálnunk - működik. A karbantartók elégedettek. A termelés elégedett. Mindenki boldog."

Alfa Laval AlfaCond condenser

Az AlfaCond-ról

A világ első személyre szabott lemezes kondenzátorát kifejezetten a gőz alacsony nyomáson vagy vákuumban történő kondenzálására fejlesztettük elpárologtató és desztillációs rendszerekben. Egy nagy gőzbeömlővel és két kis kondenzátumkimenettel rendelkezik.

  • Kifejezetten kondenzációra tervezett lemezek.
  • A kondenzátum és a hűtővíz soha nem keveredik, így kiküszöbölve a szennyezés lehetőségét.
  • Rugalmas kialakítás: könnyen alkalmazkodik a változó kapacitásigényekhez.
  • Kompakt méret, könnyebb telepítés.
  • Minimális elszennyeződés és egyszerű karbantartás a maximális üzemidő érdekében.

 AlfaCond lemezes kondenzátor

Előnyök

  • A mélyebb vákuum gőzt takarít meg
  • Kompakt megoldás és egyszerű telepítés
  • Alacsonyabb karbantartási költségek
  • Könnyű hozzáférés

cleantech_symbols640x360.jpg

Energia megtakarítás

A 250 kW kondenzátum-megtakarítás és mélyebb vákuum gőzt takarít meg.

Terület igény

Könnyű hozzáférés a tisztításhoz és karbantartáshoz a szervizplatformon elhelyezett kompakt megoldással.

Technológiai váltás

Csöves hőcserélő helyett Alfa Cond - méret- és súlycsökkentés a nyomásesés megtartása mellett.