Biológiai szennyvíz kezelés

Számos kommunális szennyvíztisztító telep szembesül olyan problémákkal, mint például a szigorúbb kibocsátási követelményeknek való megfelelés és az elégtelen kapacitás, ugyanakkor csak korlátozott hely áll rendelkezésre a bővítéshez. Mások a víz visszanyerését fontolgatják a helyi közösség javára. Az Alfa Laval számos innovatív, rugalmas és nagy hatékonyságú biológiai szennyvízkezelési technológiát kínál a hagyományosabb módszerek alternatívájaként.

Biological wastewater treatment 640x360

Helyszínen végzett ipari szennyvíz-kezelés -  egy újabb kiaknázatlan víz-erőforrás

Az ipari szennyvíz biológiai kezelésére alkalmas Alfa Laval technológiák ideálisak a tápanyagok, a szerves anyagok, a zsírok, az olajok és a zsiradékok, valamint más nemkívánatos anyagok és mikrorészecskék eltávolítására. Jellemzőjük a nagy hatékonyság, a rugalmasság és a kis helyigény - minden lépés ugyanabban a tartályban történik.

Ahol a bemenő áramok és a szervesanyag-terhelés változik, valamint a szennyvíz-kibocsátásra vonatkozó szabályok szigorúak, az Alfa Laval AS-H Sequencing Batch Reactor (SBR) szabadalmaztatott flotációs megoldással kombinálva jó választás, ha másodfokú biológiai tisztításról van szó. A harmadik tisztítási fokozatnál kombinálja ezt az Alfa LavalAS-H Iso-Disc® szövetszűrővel, hogy  újrafelhasználására alkalmas vízminőséget kapjon (5-10 µm), amelynek a szilárd lebegőanyag-tartalma  <5 mg/l és a BOI-értéke  <10 mg/l 10-15 m3/h/m2 szűrési teljesítmény mellett.

Másik lehetőségként telepítse a “minden-egyben” Alfa Laval membrán bioreaktor (MBR) rendszert,  amely kombinálja a másodfokú és harmadfokú szennyvíztisztítást, és csúcsminőségű, újrahasznosításra alkalmas elfolyó vizet biztosít (effektív szűrés az iszapban 0,01 µm -ig). A lebegő szilárd részecskéket  <1 mg/l, BOI <5 mg/l -ig távolítja el, és  5-40 liter/h/m2  filtrációs teljesítményt biztosít. A kompakt, membrános szűrőmodulokkal ellátott gravitációs, szivattyúmentes és energiatakarékos konstrukció alapját szabadalmazott technológiánk képezi. Más MBR megoldásokhoz képest nagyobb biztonságot, egyszerűbb használatot, alacsony üzemi és karbantartási költségeket kínál.

Hulladékvíz – kiaknázatlan víz-erőforrás 

Egyre többen jönnek rá, hogy a szennyvíz is értékes víz-erőforrás lehet. Számtalan alapos okunk van arra, hogy megfontoljuk a biológiailag kezelt kommunális és ipari szennyvíz újrahasznosítását: növelheti a vízerőforrásokat, csökkentheti az új víz mennyiségének szükségességét és a szennyvízcsatornák terhelését.

A visszanyert víz számos alkalmazásban használható, pl. ipari technológiai vízként, hűtőtornyokhoz és mosóvízként; szántóföldi kultúrák, szőlészetek és golfpályák öntözéséhez; horgásztavakhoz, mocsaras élőhelyeken, természeti élőhelyekhez és áramlási mennyiség növeléséhez, illetve talajvíz dúsításhoz.

Az Alfa Laval MBR vagy Alfa Laval AS-H Iso-Disc rendszerekkel kezelt víz akár ivóvízként is felhasználható, ha egy végső tisztítási fázison - például UV-besugárzás, ultrafiltráció, nanofiltráció, reverz ozmózis, aktív szén, ózon vagy klór-kezelés - is átesik.

Wastewater - an untapped water resource

More and more realise that wastewater can also be a valuable water resource. There are many good reasons to consider reusing biologically treated municipal and industrial wastewater: Increase water resources, reduce intake of new water and limit effluent flow loads to sewers.

Reclaimed water can be used for numerous applications e.g. industrial process water, cooling towers and wash water; surface irrigation of crops, vineyards and golf courses; recreation lakes, wetlands, wildlife habitat and stream augmentation and ground water recharge.

Water treated with Alfa Laval MBR and AS-H Iso-Disc filtration systems can even be used as potable water if a final polishing step e.g. UV radiation, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis, active coal, ozone or chlorine is added.