Termék visszanyerés

Az ipari folyamatokból származó hulladékáramokban rendszerint értékes termékek vesznek el, ráadásul ezek kezelése vagy ártalmatlanítása igen költséges. Számos hulladék-termék azonban hatékonyan visszanyerhető. Az Alfa Laval segíthet Önnek abban, hogy a költséget profittá változtassa át. Általános vagy iparág-specifikus megoldások sorát kínáljuk ahhoz, hogy Ön vissza tudja nyerni azokat az értékes termékeket, amelyeket újrahasznosíthat vagy értékesíthet.

Steam and water drops

Hulladékból értéket: Alakítsa át a költséget haszonná

A gyarapodó szabályozások egyre inkább megkövetelik a hulladékáramok kezelését. A hulladék komoly gátja lehet a termelés növelésének. A hatékony hulladékkezelés és ártalmatlanítás pedig gyakran alapvetően fontos ahhoz, hogy Ön megtarthassa működési engedélyét. Minden köbméter víz, minden többlet hulladék, minden kW, amelyet visszanyer, egy újabb lépés az ökológiai lábnyom - és a költségek -  csökkentéséhez.

Szóval miért engedné lefolyni a pénzt a csatornába - vagy miért fizetne egy vagyont azért, hogy megszabaduljon a hulladéktól, amit helyette újrahasznosíthat és nyersanyagot takaríthat meg, vagy bevételt termelhet? Miért ne csökkentené a hulladék mennyiségét és az ártalmatlanítás költségeit a lehető legnagyobb mértékű újrahasznosítással - akár saját munkafolyamata céljaira, akár más értékesítőláncnak való eladás révén?

Az Alfa Laval hulladék-visszanyerési megoldások egész sorát dolgozta ki, amelyek az általa kínált szeparációs, filtrációs és termikus technológiákon alapulnak. Példák:

  • Sör, sörtörköly és sörlé visszanyerése a sörgyártási folyamatokból az Alfa Laval szeparátorok, dekanter centrifugák vagy membránszűrő berendezések alkalmazásával. 
  • Hulladékolaj visszanyerése (olajos hulladékáram átalakítása nagyértékű szénhidrogénné) dekanter centrifugák és nagysebességű szeparátorok segítségével
  • Az etanolgyártásból származó lepárlási maradék újrahasznosítása bepárlás alkalmazásával
  • Az Alfa Laval AS-H kamrásprések olyan termékek visszanyerésére használatosak, mint az alkohol és a cukor.

Szennyvíz – kiaknázatlan víz-erőforrás [ugyanaz a szöveg, mint a „Harmadik fokozatú kezelés" címszó alatt]

Egyre többen jönnek rá, hogy a szennyvíz is értékes víz-erőforrás lehet. Számtalan alapos okunk van arra, hogy megfontoljuk a biológiailag kezelt kommunális és ipari szennyvíz újrahasznosítását: növelheti a vízerőforrásokat, csökkentheti az új víz mennyiségének szükségességét és a szennyvízcsatornák terhelését.

A visszanyert víz számos alkalmazásban használható, pl. ipari technológiai vízként, hűtőtornyokhoz és mosóvízként; szántóföldi kultúrák, szőlészetek és golfpályák öntözéséhez; horgásztavakhoz, mocsaras élőhelyeken, természeti élőhelyekhez és áramlási mennyiség növeléséhez, illetve talajvíz dúsításhoz.

Az Alfa Laval MBR vagy Alfa Laval AS-H Iso-Disc rendszerekkel kezelt víz akár ivóvízként is felhasználható, ha egy végső tisztítási fázison - például UV-besugárzás, ultrafiltráció, nanofiltráció, reverz ozmózis, aktív szén, ózon vagy klór-kezelés - is átesik.

Turn waste into value

See what you can gain from on-site water and waste treatment - and calculate your savings!Turn waste into value with Alfa Laval solutions

Wastewater - an untapped water resource

More and more realise that wastewater can also be a valuable water resource. There are many good reasons to consider reusing biologically treated municipal and industrial wastewater: Increase water resources, reduce intake of new water and limit effluent flow loads to sewers.

Reclaimed water can be used for numerous applications e.g. industrial process water, cooling towers and wash water; surface irrigation of crops, vineyards and golf courses; recreational lakes, wetlands, wildlife habitat and stream augmentation and ground water recharge.

Water treated with Alfa Laval MBR and Alfa Laval AS-H Iso-Disc filtration systems can even reach potable water quality if a final polishing step combining e.g. UV radiation, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis, active coal, ozone or chlorine is added.