Sörgyártás
Az Alfa Laval több évtizede dolgozik együtt a söriparral, így berendezéseinket és technológiáinkat széleskörű tapasztalatokra alapozva tervezzük. Megoldásaink biztosítják ügyfeleink számára, hogy nagyszerű sört tudjanak készíteni, miközben növelni tudják a hozamot és elérik fenntarthatósági céljaikat. A sörgyártóknak olyan technológiára van szükségük, amelyek ipari méretekben is biztosítani tudják a hatékonyságot, a megbízhatóságot és az állandó minőséget.
Sörfőzés ipari méretekben
A műveletek folyamatos fejlesztése a sörfőzők mindennapi feladatainak része, a főzőháztól a csomagolásig. Az Alfa Laval támogatja a sörgyártókat abban, hogy életképes, rugalmas és fenntartható működéssel tudjanak alkalmazkodni a folyamatosan változó fogyasztói igényekhez.
Az Alfa Laval partneri együttműködésben dolgozik a sörgyártókkal, aminek köszönhetően ismeri az ágazat kihívásait. Ismereteinkre alapozva dinamikus, célzott megoldásokat nyújtunk, akár új berendezések szállításával, akár meglévő gyártóüzemek korszerűsítésével és szervizszolgáltatásokkal.
Az Alfa Laval szakértelmére és megoldásaira támaszkodva a sörgyártók tovább fejlődhetnek a nagyobb léptékű, diverzifikált termelés és az innovatív körkörös rendszerek irányába. Mindezek segítségével a sörfőzés maximális üzemidővel, energia-visszanyeréssel és a víz újrahasznosításával valósulhat meg.
Ez a stabil, ugyanakkor rugalmas megközelítés fenntartható versenyelőnyt biztosít, lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy egy folyamatosan változó piacon növeljék a hozamot. Emellett optimalizálni tudják az energiahatékonyságot, a szén-dioxid-kibocsátást és a vízfelhasználást.
Főzőház
A nyereséges és fenntartható működés alapjai a főzőházban vannak. Az Alfa Laval folyamatosan fejleszti és optimalizálja a főzőházban található berendezéseit.
A főzőházban számos jelentős fenntarthatósági kihívással kell szembenézni, mivel előfordulhat túlzott energiafelhasználás, alapanyag veszteség és nagymértékű vízfogyasztás. A tisztítások és a lerakódások szintén befolyásolhatják a folyamat idejét.
Az Alfa Laval átfogó megoldásaival úgy készíthet nagyszerű sört, hogy közben gondoskodik a takarékos energia- és vízfelhasználásról.
A legújabb technológiát alkalmazva az Alfa Laval dekanter centrifugái segítenek a hatékony víztelenítésben, a lemezes hőcserélők a hatékony energia-visszanyerésben, a forgó jet-fejek hatékonyan biztosítják a kiváló higiéniát, míg a whirlpool rendszerek javítják a sörlé tisztaságát a hűtés előtt.


Hidegblokk
A sörgyáraknak állandó, megbízható és hatékony berendezésekre van szükségük, amelyek teljesíteni tudják az elvárásokat ipari léptékben is.
A sörgyáraknak folyamatosan jó minőségű élesztőre és hatékony, víz- és energiatakarékos higiéniai szabályozásra van szükségük a hidegblokkban, különösen az erjesztési és szaporítási fázisban.
Az Alfa Laval világszínvonalú berendezéseivel (többek között forgó jet-fejek, szeparátorok, hűtők és tartályok) hatékonyan leküzdhetők olyan kihívások, mint például a habképződés, a változó folyamatok, a nem megfelelő higiénia, a hosszú ülepedési idő, vagy a sörveszteség.
A tartályok tisztításának korszerűsítése 17%-kal csökkenti a vízfogyasztást
A csökkenő édesvízkészletek miatt növekvő nyomás fényében egy vezető amerikai sörgyárcsoport elkötelezte magát a vízfelhasználás hatékonyságának növelése és a vízfogyasztás csökkentése mellett. A víztakarékossági intézkedések részeként a tartálytisztítási folyamatot optimalizálták. Az új Alfa Laval forgó jet-fejek telepítése 17%-kal csökkentette a tartályok tisztításához szükséges vízfogyasztást.
A Royal Unibrew megbízik az Alfa Lavalban
A Royal Unibrew egy európai italgyártó csoport, amely egyre változatosabb termékportfólióval rendelkezik. Annak érdekében, hogy megfeleljenek a változó piaci igényeknek, megkeresték az Alfa Lavalt. A két vállalat együttműködésének részeként az Alfa Laval teljesen testre szabott, komplett rendszermegoldásokat szállított a Royal Unibrew dániai Faxe-ban található 120 éves sörfőzdéjének korszerűsítéséhez. Számos sikeres telepítés eredményeként ez a partnerség egyre szorosabbá vált és folyamatosan további projektekkel bővül.
Hogyan kerüljük el a túlerjedést a legújabb technológiával?
Az új receptekkel kísérletező kézműves sörfőzők számára fontos, hogy a száraz komlózás során a folyamatokat szabályozni tudják. Nem csak az a kérdés, hogyan lehet szennyeződés nélkül szárazon komlózni, hanem az is, hogyan lehet elkerülni a túlerjedést.
Szűrés és kezelés
A fogyasztói ízlés kiszélesedésével és a termékkínálat növekedésével a sörgyártásban is változnak a folyamatok. Minden eddiginél fontosabb a károsodás és az elszennyeződés megelőzése, valamint a szűrés és kezelés során a hulladék, a víz és az energia hatékony kezelése.
Az Alfa Laval elmélyült ismeretekkel rendelkezik számos sörfajta előállításában. Ismerjük például az alkoholmentes, az erős, vagy az ízesített sörök gyártásához kapcsolódó kihívásokat.
Az Alfa Laval Brew centrifugális szeparátorok páratlanul rugalmas és hatékony megoldást kínálnak az új termékek megbízható és fenntartható előállításához.
Az Alfa Laval szeparátorok egyedülálló hermetikus kialakítása a kíméletes termékkezelés mellett a legmagasabb szintű higiéniát is biztosítja. A pasztőrözés vagy a steril szűrés minden mikroorganizmust eltávolít, hogy javítsa az eltarthatósági időt, a termék ízét és biztonságát.

Alkoholmentes sör előállítása azonos ízzel
Az Asahi Breweries, Japán egyik vezető sörgyártója, a "Smart drinking" kezdeményezésük részeként olyan sört szerettek volna megalkotni, amelynek alkoholtartalma gyakorlatilag nulla. Az Alfa Laval De-alc moduljával az Asahi most olyan alkoholmentes sört gyárt, amely megőrzi az eredeti sör ízét, testességét és aromáját. A De-alc hatékonyan távolítja el az alkoholtartalmat a sörből, miközben megőrzi annak jellegzetes karakterét, megfelelve a változó fogyasztói preferenciáknak. Ez lehetővé teszi az Asahi számára, hogy diverzifikálja kínálatát, és nagyobb tőkebefektetés nélkül terjeszkedjen az alacsony alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italok piacán.
Lépések a klímatudatos sörfőzés irányába
Az éghajlatváltozás és annak víz elérhetőségére gyakorolt hatása a söriparban is központi kérdéssé vált. „A sörfőzdék egyre inkább vizsgálják az üzeme klímabiztosságát és az éghajlatváltozás miatti kockázatokat figyelembe veszik hosszútávú terveikben” - mondja Maria Lindmark, az Alfa Laval Revos vezetője.
Kiszolgáló folyamatok
A sörgyári berendezések fűtése, hűtése és tisztítása kulcsfontosságú a működés hatékonysága és minősége szempontjából. Ezek a folyamatok nagy mennyiségű víz-, energia- és vegyszerfelhasználással járhatnak, így az Alfa Laval technológiái arra összpontosítanak, hogy ezeket a hatásokat mérsékeljék.
Tartályrendszereink és CIP-rendszereink segítségével a sörgyárak optimalizálhatják a folyamatokat, csökkentve a teljes víz- és vegyszerfelhasználást.


Trendek
A sörgyártásnak dinamikus környezethez kell alkalmazkodnia. Folyamatosan új ízeket és termékeket alkotnak, miközben egyre növekvő fenntarthatósági igényeknek kell megfelelniük, különös hangsúlyt fektetve a víz- és energiatakarékosságra.
A sörön túl új, más típusú alkoholmentes italokat is előállító ágazat egyre értékesebbnek látja a folyamatokból származó melléktermékek kinyerését, amit más területeken fel tudnak használni.
Globális háttérrel és tapasztalattal rendelkező szakértő partnerként az Alfa Laval olyan egyedülálló technológiákat biztosít ügyfelei számára, amelyeket az iparág kihívásaira és igényeire tekintettel fejlesztett. Mindez lehetővé teszi a sörgyártók számára, hogy meg tudják oldani a felmerülő problémákat és maximalizálják a lehetőségeiket.
A sörfőzők a sörön túl is látnak új lehetőséget a piacok meghódítására
Az új ötletek és az innováció, illetve az azok megalapozásához szükséges tapasztalat és szakértelem, elengedhetetlenül fontosak a sörgyárak és kézműves sörfőzdék számára ahhoz, hogy sikeresek legyenek egy folyamatosan változó és lendületesen fejlődő ágazatban.
Fenntartható fehérje újrahasznosítása a sörfőzők által felhasznált gabonából
A jó minőségű, fenntartható fehérje forrás alapvető fontosságú az egészséges, megfizethető és tápláló élelmiszerek iránti egyre növekvő globális kereslet kielégítéséhez. Az Alfa Laval a sörgyártás és a fehérje feldolgozás területén is rendelkezik tapasztalattal, így szakértelmének köszönhetően ideális partner ezen a területen.
