Az Alfa Laval története

Az Alfa Laval-t 1883-ban alapították. A legfontosabb mérföldkövek segítségével nyomon követheti az Alfa Laval növekedését a ma vált nagy nemzetközi csoport felé.

1845

Gustaf de Laval megszületik a svédországi Dalarna tartományban.

1877

Gustaf de Laval elkezd dolgozni egy centrifugál szeparátor fejlesztésén, egy német Tejipari újságban olvasott cikk hatására.

1879

Az első folytonos szeparátor bemutatásra kerül Stockholmban. A szeparátor kapacitása 130 liter/h.

1883

Gustaf de Laval és partnere, Oscar Lamm megalapítják az AB Separator vállalatot. Még ugyanebben az évben megalakul a De Laval Cream Separator Co. Vállalat is az USA-ban, amely a cég nemzetközi terjedésének első állomása.

1888

Az első szivattyúk eladása. Feladatuk a fölözött tej szállítása a centrifugális szeparátorból.

1889

Megszerzik Clemens von Bechtolsheim német feltaláló kúpos fémtárcsáinak szabadalmát. Az úgynevezett Alfa-tárcsa használatával a szeparátor teljesítménye a többszörösére nő.

1890

Az Alfa Laval bemutatja a világon az első Alfa-tárcsás folytonos szeparátort. Ezzel elkészül az első folytonos tejpasztőr.

1898

Beüzemelésre kerül az első élesztő szeparátor a vállalat egyik ügyfelének üzemében.

1910

Gustaf de Laval elkezdi megtervezni a fejőgépet.

1913

Gustaf de Laval 67 éves korában eltávozik az élők sorából. Élete során 92 svéd szabadalmat szerzett és 37 vállalatot alapított. Sírján a következő felirat áll: “A nagy sebességek embere”.

1916

Az Alfa Laval értékesíti első szeparátorát olajtisztításra.

1919 – 1936

Leányvállalatok alakulnak Dániában, Dél-Afrikában, Finnországban, Új-Zélandon, Lengyelországban, Jugoszláviában és Írországban.

1933

Az Alfa Laval bemutatja a világon az első hermetikus szeparátort egy berlini kiállításon.

1938

Az Alfa Laval bemutatja első lemezes hőcserélőjét. Pontus Hytte, a híres svéd festő, Carl Larsson fia átköltözteti a hőcserélők fejlesztő és gyártó központját Lundba.

1951

Az "öntisztító" centrifugál szeparátort piacra dobják és megkezdi a dekanter centrifugák értékesítését is.

1958

Az első automata CIP-tisztító rendszer beüzemelésre kerül egy svéd tejipari vállalatnál.

1961

Az első sterilizáló feldolgozó rendszer beüzemelésre kerül Olaszországban. Ez nagy áttörést jelent a tejiparban és a folyékony élelmiszergyártásban.

1962

Az AB Rosenblads szabadalmak spirál hőcserélőkhöz és ipari lemez kialakításokhoz kapcsolódóan az AB Separator vállalat tulajdonába kerülnek.

1963

A vállalat AB Separator-ról megváltoztatja nevét Alfa Laval AB-re. A névben az "Alfa" az alfa-tárcsát, míg a "Laval" a vállalat alapítóját jelképezi.

1965

Az első nagy komputerizált rendszer leszállításra kerül egy svájci tejüzembe. Az automatizált rendszer lehetővé teszi a teljes üzem felügyeletét és szabályozását.

1971

Az Alfa Laval többségi tulajdont szerez a dán Lavrids Knudsens Maskinfabrik (LKM) vállalatban. Ezzel az Alfa Laval megalapozza áramlástechnikai üzletágát.

1976

Ez az év számos befektetést hoz. Svédországban megkezdődik egy új hajóipari szeparátor gyártó üzem létesítése a Stockholmhoz közeli Tumba városában. Lundban megkezdődik a hőcsere üzletág számára új irodák és egy nemzetközi gyártó központ építése. Spanyolországban az Alfa Laval bőviti üzemeit, irodáit és raktárait.

1981

Az Alfa Laval megerősíti Japánban a lábát azzal, hogy 70 százalékra növeli részesedését a japán Nagase-Alfa cégben, és megalapítja az Alfa Laval Service K.K. mint teljes tulajdonú társaság.

1991

Az élelmiszeripar számára világszerte csomagolási megoldásokat kínáló Tetra Pak és a Rausing család megvásárolja az Alfa Laval céget.

1993

Az Alfa Laval önálló ipari csoporttá válik a Tetra Laval Csoporton belül. A folyékony élelmiszer-feldolgozási tevékenységek integrálódnak a Tetra Pak üzletágába. A mezőgazdasági berendezéseket és rendszereket új ipari csoporttá alakítják Alfa Laval Agri néven.

1996

A Moszkva melletti Kalinyingrádban új gyár nyílt a hőcserélők, áramlástechnikai berendezések, valamint élelmiszer- és italipari modulok számára. A gyár az egyik legmodernebb Oroszországban.

1999

Az Alfa Laval bemutat egy új, forradalmi olajkezelő rendszert, hajózási alkalmazásra. Emellett a vállalat bemutatja a legfejlettebb automata szelep vezérlést az iparágban.

2000

Az Industri Kapital befektetési társaság megveszi az Alfa Laval csoportot. Az Industri Kapital célja, hogy tovább fejlessze az Alfa Laval globális vezető szerepét kulcsfontosságú technológiái, a szeparáció, a hőcsere és az áramlástechnika területén, azzal a szándékkal, hogy a részvényeket öt éven belül nyilvánosan tőzsdén jegyezze.

2001

Az Alfa Laval jelentős átszervezése piacorientált részlegekké és szegmensekké, fúkuszálva az egyes ügyfélcsoportokra.

2002

Az Alfa Laval visszatér a stockholmi tőzsdére. A fő stratégia a nyereséges növekedés megteremtése, mind organikusan, mind akvizíciók révén, amelyek 2002-ben két dán vállalatot foglalnak magukban; A Danish Separation Systems A / S (DSS), a gyógyszer- és élelmiszeripari membránszűrés specialistája, valamint a Toftejorg Group, a világ vezető tartálytisztító berendezéseinek gyártója.

2003

Bemutatásra kerül az AlfaNova, amely a hőcsere terén jelentős áttörést jelent. Az AlfaNova egy teljesen új típusú lemezes hőcserélő, amely az Alfa Laval szabadalmaztatott, a lemezek keményforrasztási módszerén, az úgynevezett AlfaFusion technológián alapszik. Az AlfaNova rendkívüli ellenállósága hőmérsékleti és nyomás értékek, valamint fáradásos meghibásodások tekintetében új és érdekes lehetőségeket nyit meg a meglévő és a jövőbeni alkalmazásokban.

2004

Lars Renström-öt nevezik ki az Alfa Laval Csoport új vezérigazgatójává és elnökévé. Megalapozott és sikeres múltja van svéd ipari vállalatoknál. Az Alfa Laval és a járműtechnológia egy nemzetközi gyártója, a Haldex közös tulajdonú társaságot alapít, Alfdex AB néven. A cég célja, hogy közösen kifejlesztett megoldásokat biztosítsanak a dízel motorok kipufogó gázainak tisztítására, segítve ezzel a megfelelést az egyre szigorúbb kibocsátási előírásoknak.

2005

A vállalat megvásárolja a francia Packinox S.A.-t, amely világszerte vezető az olaj-, gáz- és finomítói alkalmazásokhoz gyártott nagy, hegesztett lemezes hőcserélők szállítói sorában . A vállalat elismert szakértlme megerősíti az Alfa Lavalt ezeken a területeken.

2006

Az Alfa Laval legtöbb végfelhasználói piacán - elsősorban az energetikában és az energiával kapcsolatos ágazatokban - fellépő nagyon magas kereslet járul hozzá ahhoz, hogy 2005-től 30% -kal növekedjen a megrendelések száma. Megvásárlásra kerül a Tetra Pak gyümölcs-koncentrátumokkal foglalkozó egysége, ami azt jelenti, hogy az Alfa Laval saját magát képviselheti ezen a piacon.

2007

A két vezető európai léghűtő gyártó, a holland Helpman és a finn Fincoil megvásárlásával az Alfa Laval fontos lépéseket tesz, hogy a léghűtők vezető beszállítója legyen. A Helpman termékeit kereskedelmi hűtésre használják, például az élelmiszerek érzékeny logisztikai láncában. A Fincoil különösen az ipari hűtésben erős.

2010

Az Alfa Laval hivatalos partnere a sanghaji világkiállítás svéd pavilonjának: "Jobb város, jobb élet".

2011

Az Alfa Laval felvásárolja az Aalborg Industries céget, két évvel később pedig a norvég Frank Mohn vállalatot, amely tovább erősíti az Alfa Laval jelenlétét a hajózási és az offshore piacon.

2014

Az Alfa Laval a dániai Aalborgban megnyitja teszt- és képzési központját a hajóipari termékekhez és alkalmazásokhoz kapcsolódóan.

2016

Tom Erixont nevezik ki az Alfa Laval Group új vezérigazgatójává és elnökévé.

 

Black and white portrait photography of Gustaf de Laval

   

Separator drawing 200x335

   

1st phe 200x253