FOCUS

Az Alfa Laval Fuel Oil Cleaning Unit Solutions (FOCUS) automatizált moduláris rendszerek, amelyek a gázturbinás erőművekben használatos folyékony fűtőolajak tisztítására használatosak.

Alfa Laval Fuel Oil Cleaning Unit Solutions (FOCUS) product image

Az üzemanyag tisztítási eljárásnak az a célja, hogy hatékonyan megelőzze a fűtőolajban gyakran előforduló szennyezőanyagok potenciálisan káros hatásait. Ezt a feladatot látja el az összes beépített alrendszert tartalmazó komplett, előre beállított rendszer.

A gázturbinás erőművekben használatos folyékony tüzelőanyagok jelentős mértékben eltérőek a fizikai jellemzőik és a bennük található szennyezőanyagok típusai szerint. Gyakran vannak bennük fémek, nátrium és kálium, valamint víz és számos szilárd részecske. Az ilyen szennyezőanyagok magas hőmérsékletű korróziót, hamulerakódásokat és az üzemanyag-ellátó rendszer dugulását okozzák, ami az erőmű bevételeit rontó költséges üzemi problémákat és állásidőt eredményeznek.

Ugyanakkor használat előtti megfelelő kezeléssel, a folyékony tüzelőanyagok széles köre alkalmazható bármilyen korszerű gázturbinás erőműben. Az adott fűtőolaj tisztítási követelményeknek megfelelő Alfa Laval FOCUS  berendezés segíti a turbina üzemi élettartamának növelését, valamint az üzemi költségek jelentős csökkentését a kevesebb karbantartásnak és állásidőnek köszönhetően.

A FOCUS szerelvény tartalmazza a fűtőolaj hatékony tisztításához szükséges összes berendezést egy alacsony költségű és közvetlen, kompakt, robosztus moduláris egységben, amely szükség esetén automatikusan, felügyelet nélkül üzemeltethető. A FOCUS egység fűtőolaj tisztításhoz való használata esetén, elkerülhetők az előszűrés és a szennyezett szűrőbetétek ártalmatlanításával járó problémák, és mindenkor megbízható és kivételes szeparálási hatékonyság biztosítható.

 

.

Hogyan működik

FOCUS - How it work

Az Alfa Laval centrifugális szeparátor technológia a FOCUS moduláris tisztító szerelvény lelkét képezi. Megbízható, következetes módszert biztosít a szilárdanyagok és a víz egyidejű eltávolításához a fűtőolajból.

A kezeletlen fűtőolaj folyamatos árama szívószűrőkön keresztül kerül a szeparátorba, ahol centrifugális erő választja ki a vizet és a szilárdanyagokat a fűtőolajból. A szeparálás egy forgó dobban megy végre. Amikor létrejött a vízzár, a termék a dob bevezetésébe kerül. A speciális Optiflow bevezetés körtárcsák rendszerével van ellátva, amelyek felgyorsítják a termékáramot, mielőtt az a tárcsasorba lép, ezáltal javul a centrifugális szeparálás hatékonysága.

Az olaj egy tárcsasoron keresztül halad a dob beseje felé. Beépített hámozótárcsa szivattyú üríti folyamatos áramlásban a tisztított olajat. A leválasztott víz a tárcsasoron kívülre emelkedik, és folyamatosan üríti a hámozótárcsa a vízkivezetésbe. Az üzemanyagból eltávolított iszap és szilárd részecskék az dob pereme körül rakódnak le, és bizonyos időközönként ürülnek, mielőtt addig a pontig rakódnak le, ahol zavarnák a szeparálást. Ennek az ürítési ciklusnak a megállapítása manuálisan a vezérlőpanelről vagy automatikusan az elektromos vezérlőrendszeren keresztül történik, amint egy előre beállított időciklus befejeződik.
 
A centrifugális szeparátorok által eltávolított víz és iszap az iszaptartályban gyűlik össze, majd szintkapcsolókkal vezérelt pneumatikus szivattyú továbbítja a hulladékkezelő rendszerhez. A tisztított fűtőolaj ürítő vezetékben levő olaj és víz monitor ellenőrzi a centrifugális szeparátorkból távozó olaj minőségét. Ez a rendszer kifejezetten abból a célból készült, hogy kivételes pontossággal állapítsa meg az olajáramban maradt víz  pontos mennyiségét.

A FOCUS berendezés minden műveletének vezérlése és monitorozása korszerű PLC-alapú vezérlőpanelt használó egyetlen központi konzolról történik.