FEUX

Az Alfa Laval FEUX szeparátor egyedi kombinációt alkalmaz, amely kifejezetten azzal a céllal készült, hogy optimális szeparálási és koncentrálási hatékonyságot biztosítson ipari fermentációs alkalmazásokban.

FEUX离心机-Alfa Laval FEUX separator product image

A FEUX szeparátorok annak azt az előnyt használják ki, hogy a sűrített szilárd anyagok iszapja pszeudoplasztikus és könnyen folyik a centrifugális erő ellenében a szeparátor dobban. Ez azt jelenti, hogy a szilárd anyag alacsony energiaigénnyel nyerhető ki nyomás alatti zárt rendszerben. Ezért a higiéniai feltételek nagyon jók, amelyeket a teljes sebességű CIP eljárás még tökéletesebbé tesz.

Egyedi vortex fúvókakialakítás 

A BTUX és MBUX szeparátor modellekhez hasonlóan, a FEUX szeparátor dob Alfa Laval egyedi vortex fúvókákkal van ellátva, ami a hagyományos fúvókás centrifugákhoz képest páratlan teljesítményt nyújt. Az önszabályozó vortex fúvókákkal az ürített szilárd anyag fázis koncentrációja magas és egyenletes szinten tartható a termékáram vagy termékkoncentráció ingadozásaitól függetlenül. A szeparátor ezért a dugulási ponthoz közelebb működtethető a dugulás kockázatának növelése nélkül.

A FEUX szeparátor a tisztítási ciklus alatt kimosott szilárd anyagok automatikus ürítésére készült, ami különösen alkalmassá teszi az automatizált CIP eljárással működő technológiai vonalakhoz.

Komplett kínálat

A FEUX különböző méretekben áll rendelkezésre, amelyek a technológiai igények széles körét fedik le a közepestől a nagy üzemi gyártásig.

Előnyök

  • Önszabályozó vortex fúvókák biztosítják az optimális koncentrátum szárazságot és minimális dugulás veszélyt
  • Higiénikus kialakítás

Hogyan működik

A kiválasztás a tárcsás dobban megy végbe, amely koncentrátum csövekkel és vortex fúvókákkal van ellátva. A nehéz szilárd anyag fázist a centrifugális erő kifelé mozgatja az dob peremén levő szilárd anyag rekeszekbe és onnan a koncentrátum csöveken és belső vortex fúvókákon keresztül a hámozó csőkamrába, ahol a koncentrátumot a hámozócső lefölözi, az pedig nyomás alatt távozik. A tiszítított folyadékfázis a középpont felé tolódik a tárcsasoron keresztül. Ezt a fázist ezután beépített hámozótárcsa üríti nyomás alatt.

A dob alatti szelep tolózár nyitja az ürítőszelepeket, ahol a szilárd anyagok távozni tudnak.

Önszabályozó vortex fúvókák

Az egyedi vortex fúvóka automatikusan kompenzálja a termék áramlási sebességének vagy a termék szilárd anyag koncentrációjának ingadozásait annak érdekében, hogy az ürített szilárd anyag fázisnak állandó legyen a koncentrációja.

Az önszabályozó funkció az örvénykamrába lépő folyadék viszkozitása és forgási sebességének nyomásesésre kifejtett hatása közötti viszonyon alapul.

A koncentrátum a peremnél tangenciálisan lép a vortex fúvóka kamrájába, örvényt hoz létre az örvénykamrában és a fúvóka közepén levő nyíláson keresztül távozik. A folyadék bemenő és kimenő nyomása hasonló a normál nyomásesésekhez. Lényegében ezeket a nyomáseséseket nem befolyásolja a koncentrátum viszkozitása. Az örvénykamrában a koncentrátum forgásával vagy örvénylésével létrehozott nyomásesés nagy, ha a forgási sebesség nagy, és alacsony, ha a forgási sebesség kicsi.