Integrity Testing herobanner 1920 480

Alfa Laval Integritásvizsgálat

Proaktív megközelítés a szerelt lemezes hőcserélők karbantartásához

Biztonságosabb, okosabb és hatékonyabb üzemeltetés

A szerelt lemezes hőcserélők ellenállóak, de mint minden berendezés, ezek is megfelelő karbantartást igényelnek. Az Alfa Laval Integritásvizsgálattal beazonosíthatók a kialakulóban lévő legapróbb repedések is, így már azelőtt lehetőség nyílik a sérült lemezek és tömítések javítására, mielőtt azok váratlan gépleállást okoznának. Ez a szolgáltatás új módszert kínál a berendezés állapotának megismerésére, és biztosítja a lehető legbiztonságosabb üzemeltetést.

integrity test detector 640x360

Mire való ez a vizsgálat?

Az Alfa Laval Integritásvizsgálat kifejezetten szerelt lemezes hőcserélőkhöz kapcsolódik és elősegíti a lemezek és tömítések állapotának alaposabb megismerését. Ezek az ismeretek lehetővé teszik a termeléshez igazított karbantartásütemezést és a gyártási folyamat ellenőrzés alatt tartását. A proaktív megközelítés alkalmazásával biztos lehet abban, hogy a berendezése megbízható.

plate heat exchangers maintenance_640x360.png

Integrity Test image_640x360.png

Hogyan működik az integritásvizsgálat?

Integritásvizsgálatunk egyedülálló kényelmet, pontosságot és biztonságot kínál. Az eljárás lényege: egy hidrogénből és nitrogénből álló, nemmérgező és nem gyúlékony keveréket átszivattyúzunk a szerelt
lemezes hőcserélőn, így kimutathatók a mikroszkopikus méretű repedések, illetve a korrózióra vagy az anyagkifáradásra utaló jelek. A precíziós érzékelőink észlelik a gázkibocsátást, valamint képesek a hiba típusának beazonosítására is (mikroméretű repedés, korrózió, tömítésmeghibásodás stb.) A vizsgálat szakaszonként mindössze 15 percet vesz igénybe.


Az integritásvizsgálat módszere

Az integritásvizsgálat tervezése során elsődleges szempont volt számunkra, hogy pontos, biztonságos, gyorsan elvégezhető és fenntartható módszert válasszunk.

Pontosság

A hidrogén-nitrogén keverék ideális anyag a szerelt lemezes hőcserélők állapotvizsgálatához, mivel gyorsan szétterjed és teljes mértékben kimutatja az apró repedéseket, még mielőtt a folyadék kiszivároghatna bárhol a berendezés belsejében. Mivel a hidrogén-nitrogén keverék használat után gyorsan eloszlik, és nagyon alacsony részecskeszámmal van jelen a légkörben, kisebb a valószínűsége a téves pozitív eredménynek, mint a többi nyomjelző gáz esetében. Az automata észlelési rendszerünk minimálisra csökkenti a felhasználói hiba lehetőségét.

Biztonság

Az általunk használt hidrogénkeverék nem gyúlékony (ISO 10156 besorolású), nem mérgező (engedéllyel rendelkezik az élelmiszeriparban történő felhasználásra), és nem roncsolja vagy korrodálja a lemezeket vagy a tömítéseket.

Gyorsaság

A szerelt lemezes hőcserélők vizsgálata gyorsan és kényelmesen elvégezhető, mivel nincs szükség a lemezkötegek szétnyitására. Egyszerűen csatlakoztatjuk a gázszivattyúkat egy leürített* berendezéshez, és 15 perccel később megtekinthetjük az eredményeket. Nem igényel tisztítást vagy más eljárást a vizsgálatot követően, és még a nehezen hozzáférhető berendezések esetében is alkalmazható.

Fenntarthatóság

A héliumtól eltérően - amely egy ritka és nem megújuló természeti erőforrás -, a hidrogén és a nitrogén fenntartható, nagy mennyiségben rendelkezésre álló erőforrások, amelyek környezetkárosító hatások nélkül használhatók.

plant_with_bubble_640x360.jpg

Az Integritásvizsgálat léggömb kísérlete

Az élelmiszeriparban és az italgyártás során a biztonság a legfontosabb tényező. Az Alfa Lavalnál úgy gondoljuk, hogy a megelőzés a legjobb módszer a biztonságos gyártás fenntartására. Ezért javaslunk integritásvizsgálatot a hőcserélőkhöz kapcsolódóan. Ez a videó szemlélteti módszerünket.

Nézze meg a videót, és ismerje az integritásvizsgálat működését

A teszt segítségével szakembereink felismerhetik a berendezés lemezeinek esetleges repedéseit, és kiértékelhetik a keresztszennyeződés kockázatát. Hogyan működik? Nézze meg részletes animációnkat.