PCHE

Higgyen a 15 éve bizonyítottan működő teljesítményben. Az Alfa Laval nyomtatott áramkörös hőcserélők (PCHE) a kiváló ellenállóságot és integritást rendkívül magas hőátadási hatékonysággal ötvözik. Mindezt egy olyan berendezésben, amely akár 85%-kal kisebb és könnyebb, mint a hasonló csőköteges hőcserélők. Az egyedülálló kialakítás kiváló teljesítményt, alacsonyabb telepítési és üzemeltetési költségeket, valamint nagyobb biztonságot eredményez.

阿法拉伐印刷电路板换热器(PCHE)-printed circuit heat exchangers

Első osztályú hatékonyság a lehető legkisebb helyigény mellett

  • Teljesen rozsdamentes acélból készült, standard konfigurációban vagy egyedi igényekre szabottan kapható
  • Robusztus kialakítás akár 1250 bar nyomást és -196 °C és 800 °C közötti hőmérsékletet is elbír.
  • Immunis a hidrosztatikai nyomás-impulzusokra és a folyadékáramlás okozta rezgésekre, amelyek fáradásos meghibásodásokat okozhatnak.
  • Teljes mértékben megfelel az ASME "Boiler & Pressure Vessel Code" tanúsítványnak (VIII. szekció,1. divízió, U tanúsító jellel) és a CE jelölésnek.
  • Megfelel az ISO 19880 és a SAE J2601 szabványnak a hidrogén adagoló automaták esetében.

Az Alfa Laval nyomtatott áramkörös hőcserélők ultrakompakt megoldást jelentenek a fenntarthatóság javítására a hajóipari, olaj- és gázipari, termikus és megújuló energiával kapcsolatos alkalmazásokban (pl. hőenergia-tároló rendszerek, szuperkritikus CO2 energiaciklusok, gázturbinák üzemanyaggáz-előmelegítése és hidrogén adagoló állomások stb.)

A fotokémiával maratott folyadék-mikrocsatornák kivételesen magas hőteljesítményt biztosítanak, míg a legkorszerűbb diffúziós hegesztés (kötés) egy szilárd, hőátadó felülettel teli magot eredményez.

Az együttes eredmény, maximális hatékonyság és minimális helyigény, ami biztosítja a legalacsonyabb teljes életciklusköltséget is.

 


Alkalmazások

Az Alfa Laval nyomtatott áramkörös hőcserélőit kifejezetten úgy terveztük, hogy páratlanul kompakt és hatékony megoldást jelentsenek olyan tiszta és magasnyomású feladatokban, amelyek meghaladják más hegesztett lemezes hőcserélők képességeit. A robusztus kialakítás megbízhatóan kezeli a teljes vákuumtól az 1250 bar-ig terjedő nyomást.

A tipikus hajózási alkalmazások közé tartozik a nagynyomású elpárologtatás a fűtőgáz-ellátó rendszerekben (FGSS) és az LNG újragázosítás az FSRU és SRV™ hajókon. Az energiaágazatban a nyomtatott áramkörös hőcserélőket gázfeldolgozásra és kriogén LNG-alkalmazásokra használják.  Ezek jellemzően offshore gázkompressziós rendszerek, szénhidrogéngáz és víz harmatpontos alkalmazások. LNG esetén, ahol magas energia-visszanyerésre van szükség, EFG- és BOG-kezelő rendszerekben használják őket. A turbinák fűtőgáz-előmelegítésében és az energiatermeléshez használt szuperkritikus szén-dioxid (sCO2) alkalmazásokban is megtalálhatók.

A megújuló energiával kapcsolatos alkalmazásokban a PCHE-k nagyszerűen illeszkednek a magas hőmérsékletű, hosszú távú energiatárolási (LDES) folyamatok technológiájába, valamint a szén-dioxid-leválasztás területén is egyre inkább hiánypótló szerepet töltenek be.

Már bizonyított PCHE hőcserélőnket kombinálva 3DPlate™ fagyásgátló technológiánkkal, a hidrogéntöltő állomások teljes energialáncában való felhasználást is lehetővé teszi a folyadéktól a gázig. A hidrogéntöltő állomásokon az Alfa Laval PCHE-k ideális megoldást jelentenek a hidrogén előhűtésére, lehetőséget kínálva a töltési idők és a töltések közötti várakozási idők csökkentésére és a telepítési költségeket minimalizálására.

Műszaki adatok

Tervezési nyomás

EN/CE/PED Vákuum-tól 1250 bar-ig
ASME Vákuum-tól 1250 bar-ig

Tervezési hőmérséklet

316/316L SST -196 °C (kriogén) - 800 °C

Csatlakozások

Testre szabható a kis csövektől a nagy csövekig (¼-től 30-ig)

Szabványos anyagok

304L vagy 316L SST (egyéb anyagok kérésre)

Méretek/súlyok

Kérésre, néhány kilogrammtól több tíz tonnáig terjedő igényekre szabva

Hogyan működik

.

Alfa Laval Printed circuit heat exchanger

Működési elv

A nyomtatott áramkörös hőcserélők két vagy több közeggel működnek egy diffúziós eljárással hegesztett lemez két ellentétes oldalán. Lehetőség van arra, hogy mindkét oldalon nagynyomású áramlás legyen, illetve a 2D vagy 3D lemezmintázat optimalizálható a szükséges termikus hossz (NTU) és nyomásesés biztosítására.

Tervezés

A nyomtatott áramkörös hőcserélő egy komplex áramlási mintázatra épül, amelyet kémiailag marattak a lemezekre. Ezt az áramlási mintázatot konkrét alkalmazásokra optimalizáljuk, így biztosítják a szükséges termikus és hidraulikai jellemzőket. Az egyes áramkörök lemezeinek mintázata eltérő lehet, ami aszimmetrikus áramlásra és optimalizált 2-fázisú alkalmazásra ad lehetőséget.

Az egyes lemezeket ezután egy blokkba rakják, és egy korszerű kemencében magas hőmérsékleten és nyomáson diffúziós hegesztéssel kötik össze. Több blokk is összehegeszthető a szükséges hőteljesítmény vagy hőátadó felület létrehozásához. A belépő és kilépő áramlás-elosztók, a fogyasztó csatlakozások és (ha szükséges) a leeresztő, szellőző vagy tisztító csatlakozások alkotják a hegesztett egység fejét, amelyeket a hőcserélő véglegesítéséhez az elkészült magra hegesztenek.

Ezzel a konfigurációval akár 1250 bar tervezési nyomás is elérhető 304/316 rozsdamentes acélból.
A hőátadó felületeket az igények alapján alakítják ki.

.

Egyedi jellemzők biztosítják a különbséget

Az Alfa Laval több mint 80 éves tapasztalattal rendelkezik a hőcsere területén, és folyamatosan újítunk, hogy javítsuk berendezéseink teljesítményét, megbízhatóságát és fenntarthatóságát. Nyomtatott áramkörös hőcserélőink számos olyan egyedi jellemzőt tartalmaznak, amelyekkel máshol nem találkozhat.

Alfa Laval PCHE with OptiBondOptiBond™

Ellenálló és kompakt megoldás magasnyomású alkalmazásokhoz

A legmodernebb diffúziós hegesztési (kötési) technológia biztosítja a legnagyobb tartósságot és termikus hatékonyságot egy ultrakompakt hegesztett lemezes hőcserélőn belül.

Bővebben

Alfa Laval PCHE with 3DPlate3DPlate™

Megakadályozza az eltömődést fagyos körülmények között

A szabadalmaztatott 3D lemezminta fenntartja a magas hatékonyságot és a maximális üzemidőt, amikor vízalapú folyadékokat, például glikolt használnak kriogén alkalmazásokban.

Bővebben

Alfa Laval energetikai hírek a LinkedIn-en

Kövesse Energy LinkedIn-oldalunkat, ahol mindig megtalálja a megoldásainkkal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Blue sky white cloulds Linkedin logo

Alfa Laval Marine hírek a LinkedIn-en

Kövesse Marine LinkedIn-oldalunkat, ahol mindig megtalálja a megoldásainkkal kapcsolatos legfrissebb híreket.

Marine LinkedIn 640x360

További információért lépjen velünk kapcsolatba

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.

Takarékoskodjon az energiával - az elejétől a végéig!

Használja ki az Alfa Laval több évtizedes tapasztalatát az EPC-projektek és a végfelhasználói együttműködés terén. A projekt teljes időtartama alatt támogatni tudjuk Önt, hogy ügyfelei az optimális hőcserélő technológiát kapják.

engineers and contractor discussing at table

A fenntartható megoldások elősegítése

Képzeljünk el egy fenntarthatóbb világot. Egy olyan világot, amelyben kevesebbre van szükség ahhoz, hogy még többet termelhessünk. Egy olyan világot, amelyben hatékonyan fedezzük növekvő energiaigényünket, és egyúttal csökkentjük a CO2-kibocsátást. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol úgy tudjuk kihasználni a természeti erőforrások erejét, hogy közben megőrizzük azokat. Az Alfa Lavalnál nem csak elképzeljük ezt a világot. Ügyfeleinkkel és partnereinkkel együtt építjük.

Accelerating sustainable solutions-vignette640x360