Steritherm

A SteriTherm™ VLA egy rendkívül sokoldalú és robosztus modul, melyet az élelmiszeripari termékek széles választékának aszeptikus hőkezelésére terveztek.

SteriTherm VLA 640x360

A SteriTherm VLA egy aszeptikus hőkezelő rendszer, amely aszeptikus töltőkkel és/vagy aszeptikus tartályokkal együtt használható. Az egyszerű, gyors szállítás és telepítés érdekében a moduláris egység keretre szerelt.

A modul lelke a Viscoline™ cső-a-csőben hőcserélő, amely ideálisan alkalmazható a magas viszkozitású élelmiszerekhez, kiemelkedően hatékony hőátadást biztosít, és rendkívül sokoldalú mind a termék, mind pedig a teljesítmény tekintetében. A kialakításának köszönhetően egyenletes fűtést/hűtést, hosszú üzemidőket, és rendkívül megbízható működést biztosít. Mindez alacsony szervizelési és karbantartási igényt eredményez.

Alkalmazás

A SteriTherm VLA egységeket széles körben használják hőkezeléssel történő sterilizálás - azaz pasztőrözés - területén, például az egyszeres vagy kétszeres sűrítésű alma, szeder, mangó, guáva stb. gyümölcspépekhez, gyümölcslé koncentrátumokhoz, dzsemekhez és lekvárokhoz, bébiételekhez, banánhoz, levesekhez és mártásokhoz, valamint paradicsomból készült számos különböző termékhez.

Hogyan működik

 

Mielőtt a SteriTherm VLA berendezés bármilyen termékkel érintkezne, 30 perces elősterilizáló eljáráson (SIP) esik át 125°C-ra (257°F) felmelegített vízzel.

A termék a kiegyenlítőtartályon keresztül áramlik be a berendezésbe, majd a rendszer átszivattyúzza az első hőcserélőn, ahol a keringtetett meleg víz felmelegíti a megfelelő sterilizálási hőmérsékletre. Ezt követően egy csöves hőntartó csőszakasz biztosítja, hogy a termék a hatékony kezeléshez szükséges ideig tartózkodjon a rendszerben.

Ezután a termék hűtése következik két lépésben - először hűtőtorony vizével, majd ezt követően jeges vízzel -, még a töltőbe/aszeptikus tartályba szállítás előtt. A berendezés visszakeringetési funkcióval is rendelkezik annak érdekében, hogy a kezeletlen termék ne kerülhessen a töltőbe, ha a hőkezelési hőmérséklet az előre beállított érték alá csökkenne. Magas savtartalmú termékek (pH <4,5) esetében a feldolgozási folyamat a termék vízzel történő újbóli sterilizálása nélkül újraindul, amint visszaáll a megfelelő hőmérséklet.

Más változatok egy Alrox kilevegőztető modullal egybeépített közvetett hővisszanyerési funkciót is tartalmaznak, a nagy viszkozitású termékek esetében pedig speciális nagynyomású kivitelben készülnek.