SB Carlsberg Flask

Az Alfa Laval SB Carlsberg-tartályt a sörlé sterilizálására és az élesztőszaporító berendezések tiszta élesztőkultúráinak szaporítására használják laboratóriumi méretekben.

无菌酵母培养瓶

Biztonságos, megbízható élesztőszaporítás

A sörgyárak aszeptikus élesztőkezelési folyamataihoz kifejlesztett Alfa Laval SB Carlsberg-tartály a sörlé sterilizálását, valamint a tiszta élesztőkultúrák szaporítását végzi laboratóriumi méretekben a sörgyárak, a tejipar, az élelmiszeripar és az italgyártás területén működő élesztőszaporító berendezésekben történő felhasználás céljából. A tartály beépíthető a SCANDI BREW® tartályfedél-rendszerbe.

Higiénikus kivitel

A biztonságos élesztőkezeléshez szükséges steril környezet fenntartása érdekében a tartály olyan anyagokból készül, amelyek megfelelnek a szigorú higiéniai követelményeknek. A tartály kialakítása lehetővé teszi az autoklávba való egyszerű bevezetést. A steril levegőellátás ajánlott nyomása az élesztőszaporító berendezésbe történő beoltás alatt 2 bar, és semmikor nem haladhatja meg az 5 bar (72,5 psi) értéket.

A tiszta élesztőkultúrának az Alfa Laval SB Carlsberg-tartályból az élesztőszaporító berendezésbe történő továbbítása során fontos, hogy a tömlővégek erősen és biztonságosan rögzítve legyenek a tömlőrögzítőkkel.

Felhasználás után a tartály levehető, és kézzel tisztítható hagyományos tisztítószerekkel.

 

Termékelőnyök

  • Higiénikua, könnyen tisztítható
  • Biztonságos körülmények az élesztő kultúra szállításakor
  • Ellenálló kialakítás
  • Könnyen mozgatható

Higiénikus áramlástechnikai termékkatalógus

'Close at hand' higiénikus áramlástechnikai termékkatalógus - online verzió  

Találja meg a keresett Alfa Laval terméket

Hogyan működik

Kivitel

Az Alfa Laval SB Carlsberg-tartály egy lapos fenekű hengeres tartályból áll, a felső fedele levegőszűrővel és mintavételi membránszeleppel van felszerelve a levegőztetés és a terméktovábbítás biztosítására, valamint tartalmaz egy mikro-mintavételi nyílást a tiszta élesztőkultúra aszeptikus bevezetéséhez.

Működési elv

A tartály a nettó kapacitásáig tölthető fel, amely a teljes térfogat körülbelül 80%-a. A sterilizálás autoklávban, gázégőn vagy elektromos melegítőn történik. A sörlé kívánt hőmérsékletre történő hűtése érdekében sterilizálás után a tartályt hűtőszekrényben vagy hideg helyiségben kell elhelyezni. A hideg sörlé levegőztetése a levegőztetőcsővel összekapcsolt mintavételi membránszelepen keresztül történik.

Az élesztőkultúra aszeptikusan bevezethető a membránszerelvényen keresztül egy fecskendő segítségével. Alternatív megoldásként a száraz élesztőkultúra az üres szűrőházon keresztül is bejuttatható a tartályba.

A levegőszűrő a tartályra szerelve maradhat a sterilizálás során. Ha azonban a levegőszűrő sterilizálása külön történik, fontos, hogy a sörlé-sterilizálás végső szakaszában - amíg a gőz még párolog a tartályból - vissza legyen szerelve, annak érdekében, hogy a szűrőcsatlakozás is sterilizálva legyen. Az üres szűrőház tölcsérként használható a száraz tiszta élesztőkultúra tartályba történő bejuttatásához.

A második lépés a hideg sörlé levegőztetése a levegőztetőcsőhöz csatlakoztatott mintavételi membránszelepen keresztül. Fontos, hogy steril levegőt használjunk. Biztonsági okokból ajánlott a sörlét a mintavételi membránszelep előtt elhelyezett szűrőn keresztül átvezetni.

A levegőellátásnak és az áramlásnak mérsékeltnek kell lennie annak érdekében, hogy a habosodás minimálisra csökkenjen. Fontos, hogy a hab ne érintkezzen a levegőszűrővel, mert eltömítheti és működésképtelenné teheti a szűrőt.

A levegőellátás megfelelő feltételei, valamint a levegőztetés időtartama (kevesebb, mint 10 perc) legegyszerűbben egy nyitott tartálytetővel elvégzett teszttel határozható meg. Azonban az ezekből a tesztekből származó élesztőkultúrát soha nem szabad felhasználni.

 

Miután a sörlé jól kilevegőzött, az élesztőkultúra aszeptikusan bevezethető a membránszerelvényen keresztül egy 150-200 ml-es fecskendő segítségével.

Alternatív megoldásként a száraz élesztőkultúra az üres szűrőházon keresztül is bejuttatható a tartályba. Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű élesztőre van szükség, a fedelet szét lehet szerelni és az élesztőkultúrát be lehet önteni a tartályba. Ez az eljárás azonban steril környezetet igényel, és a legmagasabb fokú elővigyázatossággal kell elvégezni.

A tiszta élesztőkultúra szaporítóberendezésbe való továbbítását a “high kräussend” szakaszban, aszeptikus körülmények között kell végrehajtani. Ez az eljárás steril levegőellátást igényel a levegőszűrőhöz. Az élesztőkultúra átnyomható a tartályból az oltótartályba, miután a Carlsberg-tartály fedelén lévő mintavételi membránszelep a fogadótartályon (oltótartályon) lévő mintavételi eszközhöz lett csatlakoztatva.

A csatlakozótömlőt, a mintavételi membránszelepet és minden egyéb csatlakozást alaposan sterilizálni kell az átvitel előtt. A mintavételi membránszelep sterilizálását alkohollal vagy gőzzel kell végezni. A műveletek között a szelepet alkohollal lehet lezárni, amelyet használat előtt steril levegővel ki kell fúvatni.

Javasoljuk, hogy a csatlakoztatás után a beoltáshoz először nyissa meg a steril levegőellátást, majd a tartály tetején lévő mintavételi membránszelepet, és végül az oltótartály tetején található mintavételi eszközt.

Amikor az élesztőkultúra átvitele megtörtént (ezt az oltótartályból hallható bugyborékoló hangból lehet észrevenni), javasoljuk, hogy a levegőellátást még egy-két percig ne kapcsolja le, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az élesztőkultúra egészét sikerült továbbítani.

Végül a levegőellátás hatékony elzárása érdekében a fogadótartályon lévő mintavételi eszköz és az Alfa Laval SB Carlsberg-tartály mintavételi membránszelepe is elzárható.

Opciók

  • Szilikon tömlők
  • Egyéb levegőztető- és légszűrők
  • Kétkerekű kocsi