2025-08-05 Hírek
A globális élelmezés kihívása izgalmas lehetőségeket rejt a fehérjék számára
A globális élelmiszerellátás előtt álló növekvő kihívások miatt a fehérjeágazat még soha nem volt ennyire reflektorfényben. Sumit Pingle, az Alfa Laval Agro & Protein Systems alelnöke szerint izgalmas, összetett időszak ez az iparágban, tele lehetőségekkel, kihívásokkal és felelősségteljes gondolkodással. 2050-re 10 milliárd ember él majd a világon, így az új, fenntartható fehérjeforrások iránti igény a bolygó jövője szempontjából is alapvető fontosságú lesz. Az Alfa Laval ügyfeleivel közösen dolgozik a kihívást jelentő feladat megoldásán.
„Az élelmiszerek jövőjét tekintve a fehérjék iránti igény egyre nagyobb figyelmet kap - a növekvő élelmiszerigény ellátása sokszor egyet jelent a több fehérje biztosításával és biztos vagyok benne, hogy ez a népesség növekedésével és a demográfiai változásokkal folytatódni fog” - mondja Sumit. "Egyre több táplálékra van szükség, amit a jelenlegi élelmiszerláncaink valószínűleg nem lesznek képesek ellátni. Hogyan tudjuk fejleszteni a technológiákat, hogy a jelenlegi korlátok mellett is biztosítsuk a növekvő népesség élelmezését?"
A jövő élelmiszerellátását biztosító innovatív technológiák fejlesztése vezérli Sumit gondolatait. Ezt a kihívást szeretné teljesíteni csapatával, amely feladat számos különböző területen kínál lenyűgöző lehetőségeket.
„Sok érdekes dolog történik itt” - mondja Sumit. "Vannak dolgok, amelyek nagy figyelmet kapnak, mint például a sejttenyésztés. Ennek során őssejteket veszünk és növesztünk egy tartályban - képzeljük el, hogy egy steaket anélkül tudunk enni, hogy növelnénk a szén-dioxid-kibocsátást, vagy le kellene ölnünk az állatokat.
Aztán ott van az egész fermentációs ágazat, amely rengeteg potenciállal rendelkezik és számos gondolatot ébreszt. Ez nem új technológia - évszázadok óta vannak erjesztett ételek, de a technológia alkalmazása egyre szélesebb körben terjed.
Sumit szeretne kiemelni egy másik kulcsfontosságú területet is, amellyel foglalkozni kell a jövőbeli élelmiszerellátás biztosítása érdekében: hogyan kerüljük el a hulladék keletkezését.
„A melléktermékeket, amelyeket nem akartunk elfogyasztani, alacsony értékű feleslegként kezeltük, amelyet például takarmányként vagy műtrágyaként hasznosítottunk, vagy akár ki is dobtunk” - mondja. "A sürgető élelmiszerellátási kihívás miatt azonban ezeket a melléktermékeket egyre inkább élelmiszerként kell majd felhasználnunk."
„Ezért vizsgáljuk, hogy mit lehet még tenni a hulladék keletkezésének elkerülése érdekében az élelmiszer-előállítási folyamat során, a kiskereskedelmi szakaszban, vagy a fogyasztói szakaszban - a lehetőség mindenhol ott van és az Alfa Laval arra törekszik, hogy minderre megoldást találjon.”
Az Alfa Laval nagyon régóta dolgozik együtt az élelmiszeripari ágazattal és folyamatosan arra törekszik, hogy a kapcsolódó alkalmazásokat és eljárásokat fejlessze. Élen járunk abban is, hogy kreatív és előremutató megoldást találjunk a jelen kor élelmiszerellátási kihívásaira.
„Az Alfa Laval az elsők között volt, akik az ipari méretű rovarfeldolgozással, mint fenntartható fehérjeforrással foglalkoztak, amikor ez még újdonságnak számított” - mondja Sumit. "A rovarokat érdekes fehérjeforrásnak tekintettük a takarmányokhoz vagy élelmiszerekhez, amelynek előnye, hogy kisebb a környezeti lábnyoma. Mára ez egy stabil iparággá vált és kétségtelenül hosszútávú megoldást jelenthet, nem csak takarmányforrásként. Hamarosan főzéshez is elérhető lesz a rovarliszt, mivel valódi tápértékkel bír.
Van itt egy felfogásbeli kihívás is - hiszen ki fog rovarhamburgert enni? Az emberek inkább a növényeket és a fermentált fehérjéket fogják választani, de a rovaralapú fehérje ez egy olyan terület, amely érdekes lehetőségeket rejt magában, és amelyet tovább fogunk vizsgálni és fejleszteni.
A globális élelmiszeriparban egy másik figyelemreméltó tendencia, hogy egyre jobban előtérbe kerül az egészséges táplálkozás, így növekszik a különböző összetevők és az egyedi ízek iránti igény.
Az Alfa Lavalnak ezen a téren is vezető szerep juthat, hiszen alaptechnológiáink - a hőcsere, a szeparáció és az áramlástechnika - széles körben alkalmazhatóak az élelmiszerfeldolgozásban. A fenntarthatóság mellett összpontosítunk arra is, hogy gyorsan és rugalmasan tudjunk alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, mivel a dolgok folyamatosan és gyorsan változnak az új ízekkel, az új alapanyagokkal és az új fogyasztói igényekkel - mondja Sumit.
„A gyors tesztelés kulcsfontosságú ahhoz, hogy segíteni tudjuk ügyfeleinket a folyamat kísérleti stádiumától az ipari méretű gyártásig. Szakértelmünkkel végig támogatjuk ügyfeleinket ezen a folyamatosan változó területen, és tanácsot adunk nekik, hogy mivel tudják biztosítani fejlődésüket.”
Sumit az ágazatot érintő kihívásokra azt mondja: "A jövőbe nézve nagyon sok tényező és hatás befolyásolja majd az élelmiszer-előállítást. Nagyobb mennyiségű és többféle élelmiszerre lesz szükségünk.
A fehérjék területén számos jelentős változás zajlik: új alapanyagok, új végtermékek, növekvő mennyiség, több folyamat és technológiai fejlesztés. Amikor ma élelmiszertechnológiáról beszélünk, a legtöbb téma a fehérjékhez kapcsolódik. Ez a legjobb hely az élelmiszeriparban.
Ez egy nagyon komplex kihívás, de ha nem lenne ilyen összetett, bárki meg tudná csinálni. Az Alfa Laval pont az ilyen komplex feladatok megoldására épül - itt a helyünk.
Címkék
Továbbiak