2024-05-07 Hírek

Fenntartható fűtés, a napfény, mint megújuló energiaforrás felhasználásával

A megújuló energiát a világ legolcsóbb energiaforrásaként emlegetik. A megújuló energiára áttérés elősegitése érdekében a dán Heliac A/S napenergia-szolgáltató a napfényből nyert energiát szolár hővé alakítja át a feldolgozóipar számára - jóval olcsóbban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésével előállított hőnél. A Heliac az Alfa Lavallal együttműködve kifejlesztett egy nagy hatékonyságú szolár vevőegységet a Heliac Solar Trackerhez. A Heliac naphőtechnológiája és üzleti modellje újradefiniálja a naphő termelésének, értékesítésének és integrálásának módját a jövő energiamegoldásaiba.

Átállás a koncentrált naphőre

A hagyományos ívelt lencsés technológiától eltérően a Heliac Solar Tracker lapos, átlátszó lencséket használ, hogy a napenergiát egyetlen nagy intenzitású sugárban koncentrálja. A rendszer kritikus eleme a nagy teljesítményű Alfa Laval STC40 szolár vevőegység, amely a koncentrált napfényt hőenergiává alakítja. Az eredmény egy sokoldalú, innovatív napenergia-megoldás, amely drasztikusan csökkenti az ipari folyamatok fűtésének költségeit és szén-dioxid-kibocsátását.

Hogyan működik a Heliac Solar Tracker

Heliac_concept_image.png

  1. Lencsék - A nyolc lencsés panel minden egyes lencséje 50-szeresen koncentrálja a napfényt az Alfa Laval STC40 napelemes vevőegységekre.
  2. Panelek - Minden panel nyolc lencséből, egy a talajba vezetett alapból és a vevőkészülékek közötti csövezésből áll.
  3. Követi a napot - Mindegyik nyolc lencsés panel külön-külön két dimenzióban követi a napfényt, így biztosítva az energia optimális begyűjtését.
  4. Vevőkészülék - A víz hőmérséklete vevőkészülékenként 1-2°C-kal emelkedik.

 

A célnak megfelelő szolár vevőegység tervezése

A Heliac nehézségekkel küzdött, mivel a napelemes rendszere olyan nagy intenzitással koncentrálta a napfényt, hogy a hő átégette a szolár vevőegységek fémjét. Ekkor fordul a Heliac az Alfa Lavalhoz.

A szakértői együttműködés az Alfa Lavallal egy minőségi, a célnak megfelelő szolárvevő kifejlesztésében egy eredményes közös gondolkodás volt. Az ismételt tervezés és mérnöki munka strukturált megközelítése felbecsülhetetlen értékű volt a felmerülő problémák kezelésében" - mondja Henrik Pranov, a Heliac vezérigazgatója.

Az Alfa Laval részletesen feltérképezte, majd leküzdötte a tervezési kihívásokat. Folyamatos teszteléssel és finomításokkal elértük a célunkat, egy olyan nagy hatékonyságú szolár vevőegységet, amely megfelel az elvárásainknak.

Az Alfa Laval STC40 innovatív, 100%-ban rozsdamentes acélból készült szolárvevője verhetetlen megbízhatóságot, páratlan korrózióállóságot képvisel és akár 550°C hőmérsékletnek is ellenáll. A napfény hatékonyabb elnyelése és a hővé alakítható energia mennyiségének maximalizálása érdekében a Heliac speciális bevonatot alkalmazott az STC40-re.

A Heliac Solar Tracker hatékonyságáért két alapvető elem felelős. Az Alfa Laval STC40 az egyik. A másik a lapos, átlátszó lencse" - mondja Pranov úr. "De az Alfa Laval STC40 nélkül nem lenne termékünk".

Nagy hatékonyság, nagyobb költségmegtakarítás

A hatékonyság az egyik legfontosabb a Heliac számára. A Heliac Solar Tracker és az Alfa Laval STC40 ugyanolyan hatékonyságot biztosít, mint a hagyományos, ívelt tükrös napfény koncentrátorok, azonban a hasonló hagyományos technológiáknál jóval alacsonyabb költségek mellett. A Heliac panelek lapos szerkezetét kevesebb alapanyag felhasználásval lehet előállítani és könnyebben telepíthető a rámpás alapoknak köszönhetően (nincs szükség betonalapra). Emellett könnyen elhelyezhetők a szolármezőkön, ami különösen hasznos az erősen szeles területeken. Az STC40 nagy hatékonysága és kis helyigénye miatt hozzájárul a fenntartható költségmegtakarításhoz is.

Sürgős szükség van a tiszta energiára való áttérésre

Mivel a globális energiaigény folyamatosan nő, és egyre több ország dolgozik azon, hogy csökkentse a függőséget a fosszilis tüzelőanyagoktól, a megújuló energiára való áttérés kritikus fontosságú az energiabiztonság szempontjából. A koncentrált naphőtermelés biztos utat jelenthet a fejlődéshez. Az olyan megújuló hőmegoldások, mint a Heliac Solar Tracker és az Alfa Laval STC40 szolárvevőegység alkalmazása elősegítheti a megújuló energiára való átállást. A Heliac azon dolgozik, hogy a Heliac Solar Tracker az Alfa Laval STC40 szolárvevővel elterjedjen, mint alapvető energetikai megoldás.

Célunk, hogy a lehető leggyorsabban lépjünk a naphő iránti kereslet kielégítésére - mondja Pranov úr. "Az Alfa Laval megbízható partnernek bizonyult, aki képes megoldásokat biztosítani és támogatni minket a kísérleti projektektől a kereskedelmi méretű megoldásokig. Arra számítunk, hogy az Alfa Lavallal együttműködve az energiapiac átalakulása során több millió szolár vevőegységet tudunk majd szállítani a jövőben."

Címkék

Továbbiak
Heliac 640x360

        

7.14 intro image.jpg

A fenntartható megoldások elősegítése

Ügyfeleinkkel és partnereinkkel együttműködve igyekszünk elősegíteni a hatékonyabb és tisztább energiamegoldásokra való átállást és a körkörös gazdaság megvalósítását.
Elmélyült iparági ismereteink lehetővé teszik számunkra, hogy optimalizáljuk ügyfeleink folyamatait, leküzdjük a legnehezebb kihívásokat, és továbbra is nap mint nap jobbá tegyük a világot.

Lépjen a változás útjára itt

Kapcsolódó tartalom: