2024-02-19 Hírek

A fenntartható ipar felé vezető út - Interjú regionális ügyvezetőnkkel

A mai ipari világban az innovatív és fenntartható megoldások keresése kulcsfontosságú a sikerhez. Olvassák el interjúnkat Karel Valášek-kel, az Alfa Laval Central Europe regionális ügyvezető igazgatójával, akivel a vállalat történetéről, jelenlegi kihívásairól, jövőbeli terveiről és a tradicionális svéd vállalati kultúráról beszélgettünk.

 

Igazgató úr, megtenné, hogy röviden bemutatja az Alfa Lavalt és működési területeit?

Természetesen. Az Alfa Laval egy nemzetközi vállalat, amelyet Gustav de Laval alapított 1883-ban Svédországban. Gustav de Laval mérnök és feltaláló volt, aki számos ipari szabadalmat tudhat magáénak. Ilyen például a tejszeparátor, amely lehetővé teszi a tejszín és a tej szétválasztását. Ezek az eszközök minden tejüzem szívét és a tejtermékek széles skálájának alapját képezik.

Cégünk ma a szeparátorok, hőcserélők, szivattyúk és szelepek vezető gyártójaként ismert. Az Alfa Laval technológiáit számos iparágban alkalmazzák, az élelmiszeripartól a vegyiparig. Technológiáink szinte minden olyan gyártási folyamatban megtalálhatóak, amelyben folyadékokkal dolgoznak.

CE_keytech.png

Milyen kihívásokkal néz jelenleg szembe az Alfa Laval?

Ügyfeleink, különösen az ipari vállalkozások, a magas energiaárakkal kapcsolatos kihívásokkal szembesülnek, legyen szó akár villamos energiáról, akár gázról. Ez a helyzet kihívás és lehetőség is számunkra. Célunk, hogy innovációval és hatékony megoldásokkal segítsük ügyfeleinket az energiafogyasztás és a termelési költségek csökkentésében, valamint hozzájáruljunk a fenntarthatósághoz.

Mit tesz az Alfa Laval a fenntarthatósági és energiafogyasztás-csökkentési követelmények elérése érdekében, amelyek az EU-ban és világszerte is napjaink fő kihívásai közé tartoznak?

Teljes mértékben elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóság iránt, figyelembe véve a Párizsi Egyezmény által meghatározott célokat. Berendezéseink a víztakarékosságra, az áramfogyasztás minimalizálására és az alternatív élelmiszerek, például a növényi alapú tejek vagy az újabb fehérjeforrások (például rovarok) előállításának támogatására irányulnak. Innovatív technológiáink közül például a hőcserélők megoldást kínálnak a hulladékhő visszanyerésére, illetve magasfordulatú szeparátoraink a villamosenergia-fogyasztás minimalizálására. Ez összhangban van ügyfeleink céljaival és elengedhetetlen bolygónk védelme és a fenntartható üzleti gyakorlatok szempontjából.

Tudna konkrét példát mondani a fenntarthatóság és az innováció területén elért sikerekre?

Nemrégiben speciális hőcserélőket építettünk be egy vezető csehországi cukorfinomítóban, ami jelentős, évi 5400 MWh energiamegtakarítást eredményezett és a befektetés egy éven belül megtérült. Emellett sikeresen telepítettünk egy füstgáz hőcserélőt egy kávéüzem pörkölési vonalába, ami a hulladékhő újrafelhasználása révén évi 2000 MWh megtakarítást eredményezett és a befektetés néhány hónap alatt megtérült.

CE_Karel_Valasek_01_640x360.png

Mondana pár szót a skandináv vállalati kultúráról?

Nagyra értékeljük a vállalati kultúránkat, amely a bizalomra, az autonómiára és a nyitottságra épül. Arra törekszünk, hogy a munkavállalóknak teret biztosítsunk a kreativitásra és a kezdeményezőkészségre. Szervezeti struktúránk megkönnyíti a kommunikációt és az ötletek megosztását. Büszkék vagyunk a vállalatnál régóta dolgozó kiváló munkatársainkra, és igyekszünk motiválni például a műszaki egyetemekről érkező új tehetségeket. Személy szerint 12 éve dolgozom az Alfa Lavalnál és folyamatosan találok motivációt és megújulási lehetőséget. Ez főként a nagyszerű kollégáknak, valamint a vállalat dinamikus jellegének és széleskörű technológiai fókuszának köszönhető. Folyamatosan tanulunk és készen állunk arra, hogy hozzájáruljunk a fenntarthatósághoz és a folyamatos innovációhoz az ipari világban.

Címkék

Továbbiak
CE Karel Valasek 02 640x360

        

Három technológia

Alap technológiáink számos különböző területen és alkalmazásban vannak jelen..

 

Kapcsolódó tartalom: