2023-03-14 Hírek

Zöld energia a földből

A dániai Bispebjerg kórházban a talajvizet használó saját termelésű fűtés és hűtés az Alfa Laval energiatakarékos szerelt lemezes hőcserélőkkel történik, amelyek biztosítják a talajvíz megfelelő hőmérsékletét.

 

A dániai Bispebjerg új kórháza olyan megoldást alkalmaz, amely az energiaellátáshoz szükséges hőt és hideget a talajban tárolja. Ez a legnagyobb ATES létesítmény az országban, és 50%-kal csökkenti a CO2-kibocsátását. Az Alfa Laval hat szerelt lemezes hőcserélőjével, amelyek a talajvíz fűtését és hűtését szabályozzák, az energiamegtakarítás eléri a 75%-ot.

Egy ATES létesítmény a hideget és a hőt a talajban tárolja, az ATES (Aquifer Thermal Energy Storage) rövidítés a víztározó termikus energiatárolás vonatkozik. A Bispebjerg Kórház teljes hűtési igényét fedezi majd, például a szkennerek és a szellőztető rendszerek esetében, valamint fedezi a fűtési igény több mint felét. Egy nagy, modern kórház tele van berendezésekkel, és nyáron nagy szükség van a hűtésre, télen pedig a fűtésre. Ezzel a rendszerrel lehetőséget kapnak arra, hogy sokkal klímabarátabb és fenntarthatóbb módon hűtsenek és fűtsenek, felére csökkentve a CO2-kibocsátást.

Az ATES-üzemmel környezetbarát módon optimalizálhatjuk az energiát, és ez elengedhetetlenül fontos a fenntartható jövő szempontjából.
- Lene Stevnhoved, a Nyt Hospital Bispebjerg projektvezetője.

Költséghatékony energiamegtakarítás, CO2-csökkentés és fenntartott talajvíz

A legnagyobb melegítési igény a leghidegebb téli napon van, a legnagyobb hűtési igény pedig a legmelegebb nyári napon, ami több hónapos időeltolódást jelent. A hűtés során elvont hő nagy része ezért nem használható fel azonnal fűtési célokra. A talajvízzel teli föld alatti talajrétegekben lévő nagy hőtárolók használatával a nyári hűtés során elvont hő nagy részét télen fűtésre lehet tárolni. A tárolás során a veszteség jellemzően 15-20%.

A hideg kivonásakor a víz hőmérséklete megemelkedik. Ezt követően hőszivattyúval tovább melegítik, majd hat meleg furaton keresztül visszavezetik a talajba. Itt a tél beálltáig a föld alatt tárolják. A hideg hónapokban ismét felszivattyúzzák, és most a víz hőjét nyerik ki, és használják fel például a radiátorokban.

Ezt a vizet is visszaszivattyúzzák a földbe a hideg furatokon keresztül, így a kórház továbbra is felváltva használja fel a talajvízből származó hőt és hideget. Az üzem óránként akár 360 000 liter vizet is képes keringetni, és az alternatív energiaforrásnak köszönhetően a kórház mintegy 50 százalékkal csökkentheti a CO2-kibocsátást.

A létesítmény képes lesz fedezni a teljes jövőbeli kórházi hűtési igényt és a hőigény jelentős részét. Az energiamegtakarítást összességében kb. 75%-osra tervezik a távfűtéshez és a decentralizált hűtőkompresszoros rendszerrel történő hagyományos hűtéshez képest, amely a kórház korábbi hűtési és fűtési módja volt. A nagy energiamegtakarítás abból ered, hogy a kórház nyári hűtéséből származó hőt szezonálisan tárolják és télen újrafelhasználják hőszivattyúk segítségével. Ez egyben a tőkebefektetés szempontjából vonzóan rövid megtérülési időt és gazdaságos megoldást biztosít - mondja Stig Niemi Sørensen, az Enopsol építőmérnöke, a talajvizes hűtési- és ATES alapon működő energiarendszerek piacvezető szállítója.

Mivel a létesítmény kizárólag villamosenergiát és távfűtést használ, a hűtés és hőtermelés fosszilis energiaforrásoktól mentes lesz, összhangban a társadalom fosszilis energia- és hőtermelésre való átállásával.

ATES rendszer

GPHE_ATES-system_Bispebjerg_Case_Story_illustration_cmyk.png

Az ATES-rendszer illusztrációja csak a működési elvet mutatja be és nem vonatkozik pontosan a Bispebjerg konkrét rendszerét.

ATES-megoldás

  • A tárolt hő akár 85%-a felhasználható télen, illetve hűtésre nyáron.
  • Akár 75%-os megtakarítás a teljes energiafogyasztásban.
  • Nincs nettó talajvízfogyasztás
  • 100%-ban villamosenergia-alapú
  • A talajvíztározó termikus kiegyenlítése
  • Nagymértékű CO2-megtakarítás
  • OSD (különleges ivóvízérdekű) területeken is létrehozható
  • Nincs külső zaj

Optimalizált, energiahatékony termékek kiemelkedő szolgáltatásokkal

Az Alfa Laval az Enopsol-on keresztül hat TL10-BFG lemezes hőcserélőt szállított, amelyek felelősek a tárolt meleg és hideg talajvíz belső vízrendszerbe történő továbbításáért. A hőcsere során a talajvizet szükséglettől és évszaktól függően lehűtik, vagy felmelegítik. A hőszivattyúk hűtővizet vagy hőt szolgáltatnak a távfűtéshez. Ezek a hőcserélők viszonylag magas lemezeket használnak, ami alkalmassá teszi őket hosszú hőmérsékleti programokkal dolgozó feladatokra, illetve várhatóan nagy hővisszanyerés esetére. Magas energiahatékonysággal, alacsony üzemeltetési költséggel és rugalmas kialakítással rendelkeznek, ami mind fontos szempont ebben a projektben.

Ha lemezes hőcserélőkről van szó, több mint 25 éve kizárólag az Alfa Lavalt használjuk minden projektünkhöz. Ennek fő okai a kiváló minőség, a talajvízből származó vas-kiválásnak ellenálló lemezfelületű berendezések, alamint az Alfa Laval által nyújtott kiváló szerviz és támogatás.
- Stig Niemi Sørensen, Enopsol.

 

Címkék

Továbbiak
aerial view of bispebjerg hospital 640x360

        

A TL10 hőcserélő előnyei:

Magas energiahatékonyság

Alacsony üzemeltetési költség

Rugalmas konfiguráció

A hőátadó felület módosítható

Könnyen telepíthető

Kompakt kialakítás

Nagyfokú szervizelhetőség

Könnyen nyitható átvizsgáláshoz és tisztításhoz, könnyen CIP-tisztítható

Szervizhálózat

Hozzáférés az Alfa Laval globális szervizhálózatához

tl10(aq4l) facing left

Fenntarthatóság

cleantech_symbols640x360.jpg

Energiamegtakarítás

75%-os energiamegtakarítás

Kibocsátás-megtakarítás

1 120 tonna CO2 megtakarítás / év

Költségmegtakarítás

400 000 € / év

Vízmegtakarítás

Nincs nettó talajvízfogyasztás

Kapcsolódó tartalom: