2023-08-29 Hírek

Az optimális hatékonyság biztosítása napenergia-tároláshoz

Amikor a Cleantech start-up vállalata, a RayGen a világ első PV Ultra és elektrotermikus tárolású erőművét építette meg az ausztráliai Victoria államban, az Alfa Laval lemezes hőcserélőket biztosított az energiahatékonyság optimalizálásához. Globális jelenlétünkkel, a hőteljesítmény optimalizálásában szerzett szakértelmünkkel és kiváló technológiánkkal tökéletes partnerei vagyunk a Cleantech vállalatoknak.

Fenntartható technológia a szén-dioxid-mentes jövőért

A RayGen egy ausztrál technológiai vállalat, amely kimagasló áttöréseket ért el a napenergia-technológia és a megújuló energiatárolás területén. Plusz napenergia tárolást kínálnak a hidraulikus tárolás gazdaságosságával és az akkumulátorok rugalmasságával. A PV Ultra és az elektrotermikus technológia tükrökkel gyűjti be a napfényt, és vízben tárolja az energiát. A forró vízként tárolt energiával éjszaka elektromos áramot termelnek egy ORC-turbina (Organic Rankine Cycle) segítségével.

A RayGen úttörő szerepet játszott a PV Ultra és az elektrotermikus technológiák kifejlesztésében, amelyek segítségével igény szerint rendelkezésre álló megújuló villamos energiát tud biztosítani. Az első PV Ultra projektjüket Newbridge-ben üzemelték be, a PV Ultra és az elektrotermikus technológia kombinációjának első telepítése azonban a Victoria állambeli Carwarp projekt keretében valósul meg.

A Carwarp projekt 4 MW napenergiából és egy 3 MW/50 MWh teljesítményű elektrotermikus-rendszerből áll, amely évente 10 000 tonna CO2-kibocsátást takarít meg, és éjjel-nappal megújuló villamos energiát biztosít körülbelül 1000 otthon számára.

Az Alfa Laval megbízható partnerként ugyanúgy elkötelezett a megújuló energiára való globális átállás iránt, mint mi. Emellett kiváló hőcsere technológiát és szakértelmet biztosított a Carwarp erőműben.
-Richard Payne, vezérigazgató, RayGen

Bevált technológiák egy forradalmi rendszerhez

Három bevált technológia működik együtt egy forradalmi rendszer létrehozásában. A szolár mező a sugárzást a torony tetején lévő vevőre összpontosítja, ahol a PV ULTRA - bolygó tükrös fény modul - található, és ami villamos energiát és hőt is termel. A hőt a vízalapú hőtározóban tárolják (92 °C-on), míg a villamos energiát a hálózatba táplálják, vagy egy hűtőberendezést működtetve tárolják, amely lehűti a vizet a hidegtározóban (2 °C-ra).

A két tározó - mindkettő nagyjából négy olimpiai úszómedence méretű - a szerves Rankine-ciklusú (ORC) rendszer hideg- és meleg tárolójaként működik. Ez az energiablokk szolgáltat igény szerint megújuló villamos energiát a tárolt energiából.

Mind a hűtőberendezésben, mind az ORC-rendszerben Alfa Laval kazettás és szerelt lemezes hőcserélőt használnak.

Alfa_Laval_Solar_Plus_Storage_EN_illustration.png

Segítség a változáshoz

A RayGen elvárásainak teljesítése érdekében szakértőink szorosan együttműködtek, hogy az Alfa Laval kiváló technológiát tudjon nyújtani, elmélyült alkalmazási és hőteljesítmény-optimalizálási szakértelemmel kombinálva. Az együttműködés a hűtőberendezés kapcsán kontinenseken átívelő volt a RayGen-nel, az ORC esetében pedig a törökországi alvállalkozókkal.

A projekthez tizenöt darab szerelt lemezes és kazettás hőcserélő típust szállítottunk. Jellemzőik között megtalálható az egyedi RefTight™, a nagynyomású feladatokra tervezett nagy teljesítményű tömítésrendszer, a CurveFlow™ elosztóterület, amely javítja a közegáramlást és minimálisra csökkenti a lerakódás kockázatát, valamint az OmegaPort™ nem szabályos kör alakú beömlőnyílások, amelyek javítják a közegáramlást és a hőhatékonyságot. Az Alfa Laval időben szállította a tökéletes megoldást, amely teljes mértékben megfelelt a projektre meghatározott specifikációknak.

Az Alfa Laval mélyreható rendszertervezési ismeretein felül folyamatos támogatást és együttműködést biztosított, amely fontos betekintést engedett a projekt fejlesztésébe. A PV Ultra és az elektrotermikus tárolási technológia könnyen kiterjeszthető nagyobb projektekre, alacsonyabb költségek mellett, rugalmas konfigurációval és üzemeltetéssel, amelyben az Alfa Laval megbízható stratégiai hőcserélő beszállító lehet.

Az Alfa Laval globálisan elkötelezetten működik együtt olyan cleantech úttörőkkel, mint a RayGen annak érdekében, hogy elősegítse az energetikai átállást. A megbízható és optimális hőteljesítmény eléréséhez támaszkodunk széleskörű tapasztalatainkra a hőtani és mechanikai tervezés terén. Az Alfa Laval a cleantech startupok támogatásához és fejlődésük felgyorsításához szükséges kapacitása és know-how-ja révén megkülönböztetett partner lehet.

Címkék

Továbbiak
RayGen 640x360

        

TK20 320

TK20 - Jellemzők leírása

RefTight_120x120.png RefTight™
tömítő rendszer
CurveFlow_120x120.png CurveFlow™
elosztóterület
OmegaPort_symbol_142x142.png OmegaPort™nem szabályos kör alakú beömlőnyílások

cleantech_symbols640x360.jpg

Kibocsátás-megtakarítás

10 000 tonna CO2 megtakarítás / év

Otthonok

Megújuló villamos energia biztosítása kb. 1000 otthon számára

Technológiai váltás

Innovatív, hosszú távú energiatárolási megoldások

Kapcsolódó tartalom: