2022-12-13 Hírek

Könnyebb raklapok: kis változtatással jelentősen csökken a CO2-kibocsátás

Az Alfa Laval négy fő elosztóközpontjából évente 60 000 darab pótalkatrészekkel és berendezésekkel teli raklapot szállítanak el légi úton a világ minden tájára.

A berendezéseket, komponenseket folyamatosan fejlesztjük, de egy lényeges elem ezekben a szállítmányokban változatlan maradt: a fa raklap. Aztán 2019-ben a vállalat fenntarthatósági törekvései részeként reflektorfénybe kerültek.

Abbas Habib, az Alkatrész szállítás és logisztika fenntarthatóságáért felelős menedzsere nagy ötlettel állt elő a raklapok használatára vonatkozóan. Rájött, hogy ha átállunk az Euro raklapokról könnyű raklapokra, azzal drámai hatást érhetünk el a költségek és a kibocsátás terén. 

Mostanra az Alfa Laval valamennyi globális elosztóközpontja könnyebb raklapokat használ, aminek eredményeként a CO2-kibocsátás összesen 1691 tonnával csökkent, a szállítási és anyagköltségek pedig 1,3 millió euróval lettek alacsonyabbak.

A számok figyelemre méltóak, és erőteljesen mutatják, hogy milyen előnyökkel járhat, ha az üzleti tevékenységünk minden részletét megvizsgáljuk fenntarthatósági szempontból.

A könnyű raklap súlya kevesebb mint a fele volt az Euro raklapénak, és nem találtunk olyan okot, ami miatt a nehezebb raklapok használatára lett volna szükség - magyarázza Abbas. "Nem volt minőségi követelmény; nem volt biztonsági követelmény; egyszerűen csak mindig ezt használtuk korábban."

Egy kísérleti projekt, amely a könnyű raklapokra való átállás minden elemét feltérképezte, arra a következtetésre jutott, hogy minden minőségi, biztonsági és ügyfélkövetelmény teljesül, és a kollégák is elégedettek voltak. 

2020-ban kezdtünk el dolgozni az új raklapokkal - először Tumba-ban, majd a következő két évben a többi telephelyen is - mondja Abbas. "Nagyon jó visszajelzéseket kaptunk az ügyfelektől és a kollégáktól. Ez minden oldalról előnyös." 

Közben a műanyag csomagolóanyagokat papírral helyettesítettük, a pótalkatrészeket dobozok helyett borítékokban szállítjuk, fa helyett pedig kartonból készült raklapkeretek használunk - ami mind hozzájárul fenntarthatósági törekvéseink sikeréhez. Abbas bízik abban, hogy a szervezet más részei is megvizsgálják a folyamataikat fenntarthatóság szemszögből nézve. 

Nem könnyű változtatni, de az előny nyilvánvaló, ha az ember látja ezeket a számokat. Ha a fenntarthatóságot a gondolkodásunk előterébe helyezzük, láthatjuk, hogy milyen előnyökkel jár az emberek és a bolygó számára, és ez motivál mindenkit a szervezetünkben a cselekvésre - mondja, hozzátéve, hogy a sok apró kezdeményezés együttesen nagy hatást érhet el. 

Ehhez nem volt szükség nagy folyamat változtatási beruházásra, vagy a munkaterhelés növelésére - mondja Abbas. "Csak a gondolkodásmód megváltoztatásáról volt szó. Amikor az emberek látják, hogy mit lehet elérni, elkezdik megkérdőjelezni, hogy miért csináljuk automatikusan azt, amit csinálunk. Ez új ötleteket szül: a következő lépés az lesz, hogy kitaláljuk, hogyan tudjuk biztosítani, hogy az ügyfelek újra felhasználják ezeket a raklapokat. Nem állunk meg egyetlen jó ötletnél. Folyamatosan törekszünk a fenntarthatóságunk javítására és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére." 

Az Alfa Laval célul tűzte ki, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé válik. Az 1., 2. és 3. területhez kapcsolódó számos kezdeményezés hozzájárul e cél eléréséhez.  

Címkék

Továbbiak
lighter pallets 640x360

        

 

 

A könnyebb raklapokra való áttéréssel az egyes elosztóközpontok a következő éves megtakarításokat érik el: 

Emission savings.png

Teljes kibocsátás-megtakarítás: 1,365 tonna CO2 

  • Tumba: 200 tonna CO2  
  • Kolding: 377 tonna CO2 
  • Lund: 448 tonna CO2  
  • Kunshan: 300 tonna CO2  
     

Kapcsolódó tartalom: