2022-05-03 Hírek

Az Arla Foods 25%-kal növelte termelését mindössze 2%-kal több energia felhasználása mellett

A dániai Rødkærsbroban található Arla Foods létesítmény mindössze két év alatt 25%-kal növelte termelését, miközben összesen 2%-kal több energiát használt fel. Az Arla Foods közel 300 Alfa Laval szivattyú segítségével valósította meg a fejlesztéseket.

 

A termelés a nap 24 órájában, a hét 7 napján és az év 365 napján folyik. Az Arla Foods dániai mozzarella-gyártó üzemében folyamatos a termelés.

Mindössze két év alatt a létesítmény 25%-kal növelte termelését, miközben összesen 2%-kal több energiát használt fel. Az Arla Foods közel 300 Alfa Laval szivattyú segítségével valósította meg a fejlesztéseket.

Míg saját tejtermékmárkáit (mint az Arla, a Lurpack és a Castello) több mint 100 országban értékesítik, az Arla Foods tejtermékeket állít elő ügyfelei számára egész Európában, a Közel-Keleten, Japánban és Ázsiában. Az 1989-ben épült, mozzarella sajtot előállító létesítményük a dániai Rødkærsbroban szinte folyamatos üzemben működik, és évente több mint 60 000 tonna mozzarella, pizzafeltét és aprított sajt előállítására képes.  

A Rødkærsbro-i üzem az ISO 22000, ISO 9001, ISO 14001 és British Retail Consortium szabványok szerint tanúsított. Per Hansen, a Rødkærsbro létesítmény műszaki vezetője szerint: "A mozzarella sajtot gyártó üzemünk az egyik legnagyobb Európában. A tejtermékek nagy volumenű előállítása úgy, hogy közben kevesebb energiát használunk fel az előállításukhoz, okos gondolkodást és technológiát igényel. Az Arla Foods folyamatosan javítja termelését a folyamatok optimalizálásával. Az egyik kiemelt terület, amivel foglalkozunk, a CIP-tisztítás elvégzéséhez szükséges állásidő csökkentése.

Per Hansen elmondja: "Amikor elkezdtük, hetente hétszer végeztünk CIP-tisztítást. Ma már csak heti ötször végezzük. Az időt tekintve ez azt jelentette, hogy hetente 10 órával több rendelkezésre álló gyártási időt tudtunk hozzátenni." A létesítmény hetente 12 700 tonna nyers tejet alakít át mozzarellává. Ehhez nem csak az állásidőt kell minimálisra csökkenteni. A létesítményben mintegy 300 szivattyút is használni kell, amelyek több mint 90%-a az Alfa Laval gyártmánya. Per Hansen azt mondja: "Az Alfa Laval szivattyúk és feldolgozási technológiák fontos szerepet játszottak abban, hogy növelni tudtuk a termelésünket és az energiateljesítményünket." Az Alfa Laval partnereként a TetraPak szállított feldolgozási technológiákat az Arla Rødkærsbro üzemébe.

Heti 10 órával több rendelkezésre álló termelési időt tudtunk hozzáadni."

Torben Bertelsen, a Tetra Pak key account managere szerint: "Ahhoz, hogy csökkenteni tudjuk a CIP-tisztítások számát a folyamatosan üzemelő rødkærsbroi gyárban, meg kellett felelnünk a folyamatra és a komponensekre vonatkozó különleges igényeknek. A szivattyúk kapcsán például az alacsony energiafogyasztás biztosítása, a rendkívül magas működési megbízhatóság fenntartása, valamint a karbantartás és a szerviztervezés érzékeny megközelítése. "Ezeknek köszönhetően a tervezett leállások során a létesítmény szervizelésének ideje csökken" - folytatja Bertelsen. "A hatékonyság biztosítása érdekében például a szivattyúkat és a szelepeket raktáron tartjuk. Így amikor a CIP-tisztítás miatt tervezett leállás van, gyorsan ki tudjuk cseréni a szivattyúkat és a szelepeket anélkül, hogy a működés leállását kockáztatnánk. Ez lehetővé teszi a folyamatos karbantartást és szervizelést."

Címkék

Továbbiak
sru proven curd transfer 640x360

Az Arla Foods dániai mozzarella-gyártó létesítménye

Per Hansen, az Arla Foods műszaki vezetője Európa egyik legnagyobb mozzarella sajtgyártó üzemében.

Kapcsolódó tartalom: