2021-02-16 Hírek

4 ok, amiért az ipari rovarfeldolgozás előtérbe került

Miért lehet a rovarfeldolgozás új módszer a fehérjehiány megszüntetésére? Tudjon meg többet.

1. Népességnövekedés

A_lot_of_food_at_the_party.jpg

2050-re a világ népessége 7,7 milliárdról közel 10 milliárdra nő. A 2,3 milliárd fős növekedés azt jelenti, hogy a fehérje iránti kereslet 50%-kal nő - azaz évente több mint 256 millió tonnával. Ugyanakkor a hagyományos hús- és növényi alapú fehérjék előállításához szükséges művelhető földterület nagysága korlátozott.
Élelmiszer-ellátási láncunkban jelentős változásra van szükség a fehérjehiány felszámolásához. Ennek a kihívásnak az egyik megoldása lehet például a rovarfeldolgozás.

2. Hulladékcsökkentés

food-waste-equipment-nova-scotia-Beyond-Food-640x360.jpg

A rovarok nemcsak fenntartható fehérjeforrást biztosítanak, hanem segítséget nyújtanak a szerves hulladék ártalmatlanításával kapcsolatos kihívások kezelésében is.

Napjainkban a növénytermesztés és az állattenyésztés jelenti a fő táplálékforrásunkat.
A feldolgozás, vásárlás és felhasználás után hatalmas mennyiségű - 1,3 milliárd tonna - szerves hulladék keletkezik.
Ennek a hulladéknak a nagy része a továbbiakban semmilyen értéket nem biztosít, ezért veszteséget jelent.
Azonban ez a hulladék a rovartenyésztő üzemekben takarmányként szolgálhat a rovarok számára.
Megfelelő adagolással tökéletes táplálékot biztosít a rovarok növekedésének elősegítéséhez.
A tenyésztett rovarlárvák feldolgozásával értékes fehérjékhez és lipidekhez juthatunk.
Ezek pedig felhasználhatók a haszonállatok táplálásához.
A rovartenyésztésből származó maradványok műtrágyaként használhatók az általunk fogyasztott mezőgazdasági növények termeléséhez.
Más szóval: a rovartenyésztés hozzájárul a körkörös gazdasághoz azáltal, hogy az élelmiszerekből származó hulladékot fehérjeforrássá alakítja az állatok takarmányozásához és a növények műtrágyázásához.

3. Természetes táplálék

Poultry-mechanically deboned meat processing_640x360.jpg

A rovarok felhasználása a globális fehérje- és hulladékproblémák megoldására még vonzóbb megoldásnak tűnik, ha figyelembe vesszük, hogy számos állat számára a rovarok már eleve a természetes táplálék részét képezik. Valamint a rovarokat már most is használják takarmányként a hal- és baromfitenyésztés területén, illetve a kisállat-eledelt előállító iparágakban.

4. Hatékony termelés

insects_on_a_plate_640x360.jpg

A rovarok helyben tenyészthetők, és ehhez nincs szükség olyan hatalmas területekre, mint más fehérjeforrások - például a lábasjószágok - esetében. Vegyük például a fekete katonalegyet. A lárvák rendkívül rugalmasan táplálhatók. A lárvák sokféle alapanyagot képesek átalakítani. A növekedési ciklusa nagyon gyors, ez hozzájárul a hatékony termeléshez. A tápanyag-felhalmozódás magas, ezáltal gazdag ásványi anyag-, lipid- és fehérjeforrást biztosít. A lárvák nagy tömegben és kis helyen fejlődnek, így tömeges tenyésztésre alkalmasak. Ráadásul a rovartenyésztés környezeti hatása jóval alacsonyabb, mint más fehérjeforrásoké.

insects on a plate 640x360

Hogyan lehet sikeres rovarfeldolgozó üzletágat létrehozni?

  • Milyen takarmány-alapanyagok jöhetnek szóba?
  • Melyik rovart kell tenyészteni?
  • Milyen termékeket lehet előállítani?
  • Milyen típusú folyamatot válasszunk?

Ezek a kérdések kritikusak a sikeres rovarfeldolgozó üzletág létrehozása szempontjából.

Stratégiai partnerkapcsolat

Az Alfa Laval és a Bühler Insect Technology Solutions különféle technológiákat kínálnak a rovarok szerves maradványokon történő tenyésztésére, valamint a kiegyensúlyozott aminosav-profilú fehérjetartalmú táplálékká és magas laurinsav-tartalmú lipidekké történő feldolgozáshoz.

Közösen a termelés minden lépéséhez kínálunk folyamatmegoldásokat - a takarmány előkészítésétől kezdve a tenyésztésen és feldolgozáson át a szárításig és csomagolásig.

A két vállalat közösen a megoldások széles választékát kínálja:

  • Megvalósíthatósági tanulmányok készítése a szükséges eszközök és források meghatározása érdekében
  • Speciális berendezések tervezése és szállítása a különböző folyamatokhoz, például a lipid- és fehérjekinyeréshez, vagy
  • Teljes gépsorok biztosítása a rovarfeldolgozáshoz
  • Vagy komplett feldolgozóüzemek biztosítása, beleértve a takarmány-előkészítést, valamint a rovartenyésztést és -feldolgozást is.

Kapcsolódó tartalom: