2020-05-06 Hírek

Az Alfa Laval csatlakozik a „Getting to Zero Coalition” elnevezésű szövetséghez a jövőbeli fenntartható megoldások fejlesztésének felgyorsítása érdekében

A hőcsere, a szeparáció és az áramlástechnika területén világszerte piacvezető szerepet betöltő Alfa Laval csatlakozott a Globális Tengerhajózási Fórum „Getting to Zero Coalition” kezdeményezéséhez, amely a klímaváltozás kezelésére jött létre, és több mint 100 szervezet munkáját hangolja össze a változást elősegítő új technológiai fejlesztések előmozdítása érdekében. A cél az, hogy 2030-ra üzembe helyezzék a zéró károsanyag-kibocsátású hajókat (zéró kibocsátású üzemanyagokkal).

 

A ‘Getting to Zero Coalition’ kezdeményezést 2019. szeptember 23-án, az ENSZ klímavédelmi csúcstalálkozóján jelentették be New York-ban, a Globális Tengerhajózási Fórum, a Világgazdasági Fórum és a „Friends of Ocean Action” társulást alkotó 50 vállalat együttműködésével.  A több mint 100 szervezetből álló és 14 kormány által támogatott koalíció a zéró károsanyag-kibocsátás eléréséhez szükséges forradalmian új technológiai fejlesztések zászlóvivője.

 

„Az éghajlatváltozás megállítása nem csupán generációnk legnagyobb kihívása, hanem a következő generációkkal szembeni kötelezettségünk is” - mondta Sameer Kalra, a Tengerhajózási divízió elnöke. „Mivel a tengerhajózási üzletág átfonja az egész világot, össze kell fognunk annak érdekében, hogy megoldjuk az iparágban az üvegházhatású gázok kibocsátásának globális problémáját. Együtt képesek leszünk olyan fenntartható és kereskedelmi szempontból is életképes megoldásokat kidolgozni a tengerhajózási ágazat részére, amelyek az emberek és a bolygó számára is segítséget jelentenek.”

 

A „Getting to Zero Coalition” célja - azaz a zéró szén-dioxid-kibocsátású hajók üzembe állítása 2030-ra – nagyratörő tervnek tűnik, azonban feltétlenül szükséges. A Nemzetközi Tengerhajózási Szervezet (IMO) célkitűzése a tengerhajózás kapcsán fellépő üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 50%-kal való csökkentése 2050-ig.

 

Mivel a tengerhajózási iparág fejlesztései a nem fosszilis tüzelőanyagokon alapuló jövőre irányulnak, a szén-dioxid-semlegesség felé vezető úton várhatóan a folyékony földgázt használják majd az egyik átmeneti üzemanyagként. Az Alfa Laval technológiái és termékei már most is kiválóan alkalmazhatók az új üzemanyagtípusokhoz.


Tudta, hogy… mivel a hajók élettartama legalább 20 év, a zéró károsanyag-kibocsátású hajóflottákat globálisan 2030-ra vízre kell bocsátani ahhoz, hogy 2050-re 50%-kal csökkenjenek a kibocsátási értékek?

 

Alfa Laval fleet 640x360

Kapcsolódó tartalom: