A vízhiány kezelése Szaúd-Arábiában

Az Alfa Laval évente több mint egymillió liter vizet takarít meg, miután a szaúd-arábiai Jubail és Yanbu szervizközpontokban vízvisszakeringető rendszereket telepített. Ez a víztakarékossági kezdeményezés hozzájárul az Alfa Laval azon célkitűzéséhez, hogy a gyártási helyszíneken a vizet teljes egészében újrahasznosítsa.

DÁTUM 2023-11-28

A rendszerek a szervizközpontokban a hidrosztatikus nyomáspróbákhoz használt víz 90 százalékát megtakarítják. A projektben a világ egyik legnagyobb vízhiánnyal küzdő országában ezen értékes erőforrás megtakarításának lehetősége volt a fő mozgatórugó. A kezdeményezés hozzájárul az Alfa Laval azon céljához, hogy 2030-ra a vízhiánnyal küzdő területeken lévő gyártási helyszíneken az összes vizet újrafelhasználja.

woman drinking 700x445px

A vizet olyan szerelt lemezes hőcserélők hidrosztatikus nyomáspróbájához (HPT) használják, amelyek elsősorban az energia ágazat olaj- és gázipari alkalmazásaiban üzemelnek. Mielőtt az Alfa Laval elkezdett összpontosítani a víztakarékosságra, a felhasznált vizet azonnal elvezették. Most egy újrahasznosítási eljárás keretében a szennyvizet egy átfogó kezelési folyamaton vezetik keresztül, ami után az tárolható és többszörösen újrafelhasználható lesz.

Ez pozitív hatással van a két szervizközpontunk vízfelhasználására, ami a világ egyik legnagyobb vízhiánnyal küzdő országában kiemelt fontosságú. Ez volt a projekt egyik fő mozgatórugója - magyarázza Jacques Boudakian, a Közel-Kelet és Afrika régió regionális szervizüzemeltetési vezetője.

Nem a levegőbe beszélünk

Az Alfa Laval Közel-Kelet és Afrika régiója elkötelezett az Alfa Laval 2030-as fenntarthatósági stratégiája mellett - mondja. "Ezek a vízvisszakeringető rendszerek azt mutatják, hogy a szerviz üzemeltetési csoportunk nem a levegőbe beszél, amikor a természeti erőforrások megóvásáról és a környezeti hatások csökkentéséről van szó."

A vízvisszakeringető rendszer egy négylépcsős folyamat, amely a szennyeződések eltávolítására homok- és patronszűrést alkalmaz, amelyet ultraibolya sterilizálás követ. Így az egyes műveletekhez felhasznált víz 90 százaléka összegyűjthető, kezelhető és visszaszivattyúzható egy 4000 literes tartályba, ahonnan újrafelhasználható.

A víztakarékossági rendszer 2021. november elején került átadásra és a szaúdi szervizközpontokban évente átlagosan 170 szerelt lemezes hőcserélő hidrosztatikus nyomáspróbázása során kerül alkalmazásra.

Korábban sikeresen telepítettünk hasonló megoldást a katari szervizközpontunkban, ezért úgy döntöttünk, hogy követjük a szaúdiaknál - mondta Syed Zakiuddin, a szaúd-arábiai szerviz üzemeltetési vezetője. "Tervezzük, hogy hasonló beruházást hajtunk végre az Abu-Dzabi-ban, illetve a dél-afrikai Johannesburgban található szervizközpontunkban is. Folytatni fogjuk a technológia bővítését és alkalmazását a Közel-Kelet és Afrika régió többi szervizközpontjában, hogy működésünk a lehető legjobban fenntartható legyen."

Példakép a víztakarékosságban

Jens Pulczynski, a szerviz üzemeltetésért felelős globális csoport vezetője szerint céljuk, hogy példaképpé váljanak a fenntarthatóság és a víztakarékosság terén.

Ennek eléréséhez a vizet valóban véges erőforrásként és minden fenntartható életmód alapjaként kell kezelnünk. Célul tűztük ki, hogy maximalizáljuk a víz újrafelhasználását az Alfa Laval szervizközpontjaiban - különösen azokon a helyeken, ahol szűkösen áll rendelkezésre. A nyomáspróba során használt víz újrafelhasználásával elért sikerünk az első lépés, és egy olyan alap, amelyre építve új folyamatokat és technológiákat fogunk bevezetni, hogy csökkentsük szervizközpontjaink vízlábnyomát világszerte.

 

E_SDG goals_icons-individual03_75x75.png E_SDG goals_icons-individual06_75x75.png E_SDG goals_icons-individual12_75x75.png

Vízfogyasztás Szaúd-Arábiában

Mivel Szaúd-Arábia súlyosan vízhiánnyal fenyegetett ország, célul tűzte ki, hogy 2030-ra a napi vízfogyasztást fejenként 263 literről 150 literre csökkenti.  Az Alfa Laval víztakarékossága hozzájárul az ország azon célkitűzéséhez, hogy 6.666 ember napi vízfogyasztását csökkentsék.

Vízhiány

Az ENSZ vízügyi szervezete szerint: ha egy terület a megújuló édesvízkészletének 25 százalékát vagy annál nagyobb részét vonja el, akkor "vízhiányosnak" nevezik. A vízhiány jelentheti a fizikai hiány miatt korlátozott rendelkezésre állást, vagy a vízhez való hozzáféréssel kapcsolatos problémákat, amelyek a rendszeres ellátást biztosító intézmények hibájából vagy a megfelelő infrastruktúra hiányából adódnak. A vízhiány már minden kontinenst érint.