Integrátor biztosítja a gazdaságos, higiénius megoldásokat Alfa Laval berendezések használatával

A világ egyik legnagyobb sörfőzdéjének leányvállalataként a Carlsberg Sverige AB összefog a Falkenbergs Rör céggel, hogy Alfa Laval berendezések használatával optimalizálja üzemének teljesítményét.

DÁTUM 2023-11-28

Svédország legnagyobb sörfőzdéje, a Carlsberg Sverige AB újra fogalmazza a kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatokat. A Falkenbergs Rör (Falkenberg Pipes Ltd) egy évtizede látja el Alfa Laval berendezésekkel a Carlsberg céget, először cső- és komponensszerelőként, most pedig integrátorként.

A Carlsberg üzemben beszerelt összes berendezés kb. 80%-a Alfa Laval berendezés a berendezéseket és megoldásokat szállító céggel kialakított, 30 éve tartó együttműködésnek köszönhetően. Mindkét partner nagyszerű támogatásával a Carlsberg saját fő üzletágára, a termelékenység és a nyereségesség növelésére tud összpontosítani, miközben bízhat abban, hogy a Falkenbergs Rör nagyfokú üzemi hatékonyságot biztosít.

Könnyen lehet üzletet kötni

Szorosan együttműködő hármasként kezdtük a Carlsberggel, a berendezés-szállító Alfa Lavallal közös ügyféllel, illetve a Falkenbergs Rör céggel, mint rendszertelepítővel, és az évek során úgy alakult, hogy a Falkenbergs Rör fokozatosan átvette az integrátor szerepét.

 A Falkenberg Rör részéről Jesper Johansson, a Carlsberg részéről Thomas Hedman műszaki ügyvezető és az Alfa Laval részéről Gustav Ocsko egy ThinkTop egységekkel ellátott Alfa Laval Unique keveredés-mentes szelep előtt. 

„A cső- és komponensszerelés és a sürgősségi szervizek alapjaiból egyre több felelősséget vettünk át, ahogy a Carlsberg működése bővült,” - mondja Jesper Johansson, a Falkenbergs Rör iparági osztályvezetője. „Most mi vagyunk a felelősek a Carlsberg technológiai szerelvényeinek gazdaságos szállításáért és karbantartásáért.”

„Kapcsolatunk nagyon egyedi üzleti kapcsolat. Könnyű üzletet kötni olyan partnerrel, aki nagyon jól ismeri az üzemet,” - mondja Thomas Hedman, a Carlsberg műszaki ügyvezetője. „Amikor a hasznos üzemi idő és a nyereségesség alapvetően fontos, megkönnyebbülést jelent, hogy számíthatunk az Alfa Laval berendezések gyors leszállítására és aznapi beszerelésére szükség esetén.”

 Megkönnyebbülést jelent, hogy számíthatunk az Alfa Laval berendezések gyors leszállítására és aznapi beszerelésére szükség esetén.”

Biztonságos és higiénikus hasznos üzemi idő

Az üzem három nyolcórás, folyamatos műszakban működik, évente 170 millió liter sört és 110 millió liter vizet, üdítőitalt és cidert gyárt. Mivel az Alfa Laval az előnyben részesített szállító, Alfa Laval LKH szivattyúk, Alfa Laval egyedi, keveredés-mentes szelepek, Alfa Laval ThinkTop szelepérzékelő és -vezérlő egységek és tartálytisztító gépek jelentik a Carlsberg gyártósorainak alapjait, amelyek a lehető legtöbbet hozzák ki a nyersanyagokból.

„A higiénia, megbízhatóság és kevés karbantartás alapvető igény,” - hangsúlyozza Hedman. „Mindhárman bízunk az Alfa Laval berendezésekben, és tapasztalatból tudjuk, hogy a javasolt gyakoriságnál ritkábban kell majd elvégeznünk a szervizt, ugyanakkor megőrizhetjük a berendezés magasszintű rendelkezésre állását, és alacsonyan tarthatjuk a költségeket.”

Az integrátor, a Falkenbergs Rör stabil üzemi eljárások biztosításával is hozzájárul a hasznos üzemi idő növeléséhez. Miközben a Carlsberg kis helyi készletet tart az alapvetően szükséges cserealkatrészekből, az üzem könnyen hozzá tud férni az eredeti cserealkatrészek széles kínálatához is.

„Ha nincs meg a polcunkon vagy a Falkenbergs Rör cégnél, bármire is van szükségünk, az soha sincs messze az Alfa Laval Kolding dániai cégnél.”

Emellett a Falkenbergs Rör alkalmazottak szokatlan módon járulnak hozzá a hasznos üzemi időhöz. „Előfordul, hogy amikor a személyzetben valaki beteget jelent, a Falkenbergs Rör emberei ugornak be helyettük,” - ismeri el Hedman mosolyogva. „Ugyanúgy, ha nem jobban ismerik a gyártosorokat, mint a mi embereink.”

Nagyobb energiamegtakarítások

Az évek során a Carlsberg szorosan együttműködött a Falkensberg Rör és az Alfa Laval cégekkel, hogy csökkentse az energiaráfordításokat és optimalizálja a termelékenységet. Jóval az unió energiahatékonysági irányelvének elfogadása előtt a Carlsberg ügyelt arra, hogy egyre jobban növelje az energiahatékonyságot az egész üzemben, illetve csökkentse a hulladékokat és kibocsátásokat.  

„A 2008. évi ENSZ Global Compact aláírójaként a Carlsberg Csoport egész vállalatra kiterjedő energiahatékonysági programot indított, ami többek között alacsony energiafelhasználású motorokat részesített előnyben az összes új szerelvény esetében,” - erősíti meg Hedman. „Mivel az energiafogyasztás a szivattyúk élettartama alatti összköltség 95%-át teszi ki, az volt a legfőbb érdekünk, hogy csökkentsük a szivattyúk energiafogyasztását.”

Az Alfa Laval LKH centrifugális szivattyúinak széles sora lett beszerelve az LKH-5 és LKH-90 közötti típusokban a Falkenberg üzemében, amelyek a helytől függően szükséges különböző áramlási sebességeket kezelik. Ezek a szivattyúk hasonló, középteljesítményű szivattyúkhoz képest kb. 30%-os energiamegtakarítást kínálnak. „Emellett, ha a szelepsorok megfelelően vannak megtervezve és beépítve, még pedig ez így van, akkor nem használunk fel a szükségesnél több energiát a szivattyúkhoz,” - teszi hozzá Hedman.

Csökkent környezeti hatás Alfa Laval berendezésekkel

A gyártósorokon túl a Carlsberg további lépéseket tesz annak érdekében, hogy csökkentse az általános környezeti hatást és az energiafogyasztást. Ha például nagyobb gyártási kapacitásra van igény, Hed man tervezi, hogy Alfa Laval forgó jet-fejes keverőket vezet be az üzemben. Jelenleg ilyeneket használnak a Carlsberg northamptoni üzemében, az Egyesült Királyságban, amelyek 44%-kal növelték a gyártási kapacitást, miközben minimálisra csökkentették az energiafogyasztást.

„Amikor eljön az idő, alig várjuk, hogy kidolgozhassuk a részleteket a Falkenbergs Rör céggel, és beépíthessük ezeket az Alfa Laval alrendszereket az üzembe, és akadálymenetesen válthassunk nagyobb termelékenységre,” - mondja Hedman.