Iszapkezelés

A kommunális és ipari szennyvizek kezeléséből származó szennyvíziszap és egyéb folyamatokból származó hulladékok folyadéktartalma nagy mértékben befolyásolja az ártalmatlanítási költségeket. Az Alfa Laval egyrészről olyan berendezéseket biztosít, amelyek lefedik a teljes szennyvíziszap-kezelési folyamatot, beleértve a sűrítést, a víztelenítést, a melegítést, a hűtést, a hővisszanyerést, a rothasztást és a pasztőrözést, másrészről fejlett vezérlőrendszereket kínál a létesítmény működésének opti

Sludge treatment 640x360

Sűrítés és víztelenítés - az ártalmatlanításra  kerülő hulladék mennyiségének akár 90%-kal történő csökkentése

A szennyvíziszap helyszínen történő sűrítése és víztelenítése a napjainkban alkalmazott valamennyi szennyvízkezelési eljárás alapvető elemei, amelyek jelentős mértékben csökkentik a szennyvíziszap mennyiségét. Mindez jelentős mértékben befolyásolja a szállítás, a kibocsátott anyag-ártalmatlanításának, a tárolásnak és a szárításnak a költségeit. Ez ugyancsak fontos tényező a biogáz termelő rothasztókba táplált iszapoknál, a termikus folymatoknál és a komposztálsánál. A legkülönfélébb igények kielégítése érdekében az Alfa Laval nagy teljesítményű,  jól bevált technológiák teljes választékát kínálja, amelyek hatékonyan különítik el a folyadékfázisokat, és magas szárazanyag-tartalmat biztosítanak.

Az elő- vagy utóülepítőkből származó szennyvíziszap gépi sűrítése iparági szabványként váltotta fel a rothasztá vagy víztelenítés előtt alkalmazott gravitációs sűrítőmedencéket. Az Alfa Laval összes szennyvíziszap sűrítő berendezése zárt kialakítású, valamint nagyon kevés karbantartást igényel, és eleget tesz a szagtalanításra vonatkozó követelményeknek:

  • ALDEC G2 és ALDEC G3 dekanter centrifugák szeparációhoz, amelyek nagy kapacitásúak, és  magas szárazanyag-tartalmú sűrített iszapot állítanak elő
  • ALDRUM és ALDRUM G3 dobsűrítők - forgódobos szűrők a nagyon finom, kis-közepes kapacítású sűrítési igényekhez
  • AS-H gravitációs szalagos sűrítők  integrált polimer-keveréssel kis és közepes kapacitás igényekhez.

A szennyvíziszap hatékony víztelenítéséhez, valamint a folyadékoknak és egyéb termékeknek a hulladékáramoktól való elkülönítéséhez számos Alfa Laval technológia közül választhat - a szárazanyag-tartalom kívánt szintjétől, a rendelkezésre álló helytől és egyéb követelményektől függően:

  • AS-H szalagszűrőprések nagy térfogatú és szárazanyag -terheléshez, kis polimer -és energiafelhasználás mellett. A G3 típus sűrítést és víztelenítést is végez, és egy hagyományos szalagszűrőpréshez viszonyítva ugyanakkora helyigény mellett 5x nagyobb kapacitással rendelkezik.
  • ALDEC G2 és G3 dekanter centrifugák nagyon magas kapacitásigényű centrifugás szeparációhoz, nagyon csekély helyigénnyel és alacsony energiafogyasztással
  • AS-H lkamrásprések - kisebb tételek víztelenítésére alkalmas, ahol arra van szükség, hogy a préselmény szárazanyagtartalma nagyon magas (akár 40%) legyen, és a szilárd részecskék több mint  99%-a benne maradjon az összepréselt masszában.
  • Csigaprés kisebb víztelenítési kapacitásigényekhez, ahol  alapkövetelmény a rendkívül alacsony energiafogyasztás, az alacsony zajszint és a csekély felügyeleti igény.

Ezek közül néhány alkalmazható más iszapszerű anyagok víztelenítéséhez, meddőhányók esetében, bányató tisztításakor és kotrás során is.

Termikus iszapkezelés - rövid út a költség-megtakarításhoz, a hővisszanyeréshez, az "A" osztályú komposzthoz és biogázhoz

A szennyvíziszap víztelenítés előtti előmelegítése Alfa Laval spirál hőcserélőkkel és cső-a-csőben hőcserélőkkel szintén költségeket takaríthat meg és lehetőséget ad a hővisszanyerésre.

Termikus megoldásaink alkalmazhatók biogáz termelésre szolgáló iszap rothasztáskor, valamint iszap-hidrolízishez és -pasztőrözéshez, hogy a végtermék még a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak  is megfeleljen, és "A" vagy "B" minőségű iszap legyen, amely alkalmas komposztként vagy trágyaként történő újrahasznosításra. Az ipari hulladékok egyes fajtáinál - például a gyógyszeriparban - a szennyvíziszap pasztőrözése elkerülhetetlen.
A spirál hőcserélők a szennyvíztisztító telepről elfolyó víz hűtésére is használhatók  hővisszanyerés céljából, valamint a víztest biológiájának védelme érdekében, ha azt tengerbe, folyóba vagy más vízfolyásba vezetik be.