Harmadik fokozatú tisztítás

Az ipari és kommunális szennyvizek kezelését követően leggyakrabban még szükséges valamilyen harmadik fokozatú kezelés olyan elfolyó víz biztosításához, amely elég jó minőségű ahhoz, hogy be lehessen vezetni egy közeli befogadóba (tengerbe, tóba, stb.) Kötelező azonban olyankor, amikor a kezelt szennyvíz újrahasznosításra kerül. Az Alfa Laval kétféle olyan harmadik fokozatú kezelést kínál, amelyek elég tiszta elfolyó vizet eredményeznek ahhoz, hogy az megfeleljen a kibocsátott szennyvizekre vo

Tertiary treatment 640x360

Az Alfa Laval kommunális és ipari szennyvizek harmadik fokozatú kezelésére szolgáló mindkét módszere a filtráción alapul, és ideális az alacsony kibocsátási határértékek szempontjából. Ezek a módszerek kompaktak, nagy hatékonyságúak, és a szennyvizet tiszta vízzé alakítják, amely azután biztonságosan kibocsátható vagy újrahasznosítható.

  • A gravitációs elven alapuló, folyamatos működésű  Alfa Laval AS-H Iso-Disc szövetszűrő  kívülről-befelé történő szűréssel távolítja el a szennyvízből a maradék szilárd részecskéket, például a  <5 mg/l lebegő szilárdanyag-koncentráció és  <10 mg/l BOI  elérésével, amely kiváló minőségű, (akár 5-10 µm-nél kisebb méretű részecskéket tartalmazó), újrahasznosításra is alkalmas elfolyó vizet biztosít. 10-15 m3/h/m2 filtrációs teljesítményt garantál; a hagyományos homokszűrők  rugalmas, nagy kapacitású és költséghatékony alternatívája.
  • A “minden-egyben” Alfa Laval membrán bioreaktor (MBR) rendszer  kombináltan végzi  a kommunális és ipari szennyvizek második és harmadik fokozatú kezelését, és csúcsminőségű elfolyó vizet biztosít (effektív szűrés az üledékben 0,01 µm -ig). A lebegő szilárd részecskéket  <1 mg/l, a szerves anyagot BOI <5 mg/l érték eléréséig távolítja el, és szűrési telljesítménye  5-40 liter/h/m2. A kompakt, membrános szűrőmodulokkal (MFM) ellátott gravitációs, szivattyúmentes és energiatakarékos konstrukció alapját szabadalmazott technológiánk képezi. Más MBR megoldásokhoz képest nagyobb biztonságot, egyszerűbb használatot, alacsony üzemi és karbantartási költségeket kínál.

Szennyvíz - egy kihasználatlan víz-erőforrás

Egyre többen jönnek rá, hogy a szennyvíz is értékes víz-erőforrás lehet. Számtalan alapos okunk van arra, hogy megfontoljuk a biológiailag kezelt kommunális és ipari szennyvíz újrahasznosítását: növelheti a vízerőforrásokat, csökkentheti az új víz mennyiségének szükségességét és a szennyvízcsatornák terhelését.

A visszanyert víz számos alkalmazásban használható, pl. ipari technológiai vízként, hűtőtornyokhoz és mosóvízként; szántóföldi kultúrák, szőlészetek és golfpályák öntözéséhez; horgásztavakhoz, mocsaras élőhelyeken, természeti élőhelyekhez és áramlási mennyiség növeléséhez, illetve talajvíz dúsításhoz.

Az Alfa Laval MBR vagy Alfa Laval AS-H Iso-Disc rendszerekkel kezelt víz akár ivóvízként is felhasználható, ha egy végső tisztítási fázison - például UV-besugárzás, ultrafiltráció, nanofiltráció, reverz ozmózis, aktív szén, ózon vagy klór-kezelés - is átesik. 

Wastewater - an untapped water resource

More and more realise that wastewater can also be a valuable water resource. There are many good reasons to consider reusing biologically treated municipal and industrial wastewater: Increase water resources, reduce intake of new water and limit effluent flow loads to sewers.

Reclaimed water can be used for numerous applications e.g. industrial process water, cooling towers and wash water; surface irrigation of crops, vineyards and golf courses; recreational lakes, wetlands, wildlife habitat and stream augmentation and ground water recharge.

Water treated with Alfa Laval MBR and Alfa Laval AS-H Iso-Disc filtration systems can even reach potable water quality if a final polishing step combining e.g. UV radiation, ultrafiltration, nanofiltration, reverse osmosis, active coal, ozone or chlorine is added.