Távfűtés

A távfűtés egy olyan rendszer, amely hőszigetelt csöveken keresztül szállít hőt a lakó- és kereskedelmi épületek fűtésére. Ez a hő többféle hagyományos és zöld forrásból származhat, mint például kapcsolt hő- és villamosenergia-termelésből, hulladékhasznosításból, geotermikus energiából, napenergiából és hulladékhő-hasznosításból. Az Alfa Laval energiahatékony hőcserélői minden távfűtési folyamatra alkalmazhatók, csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást és a primer energia iránti igényt.

district-heating-banner 640

Válasszon megfelelő partnert a távhő terén

 • Az iparágban világszerte több millió hőcserélővel és az egyes piacokat lefedő szervizközpontokkal és széleskörű tapasztalattal rendelkezünk.
 • Tudjuk, mennyire fontos a megújuló energia felhasználásának fokozása és a hővisszanyerés növelése.
 • Termékkínálatunkban minden alkalmazásra talál megoldást, a termelőüzemek hőellátásától a használati melegvíz készítésig.
 • Az AHRI teljesítménytanúsítványnak köszönhetően biztos lehet abban, hogy termékeink hőteljesítménye valóban megfelel az állításainknak.
 • A távfűtés az egyik legfontosabb területünk, így az ehhez kapcsolódó kutatás és fejlesztés kiemelt helyen szerepel vállalatunknál.

Trendek a távfűtési ágazatban

Napjainkban a fűtési ágazatot több trend is befolyásolja. Ezeket a fokozódó dekarbonizációs elvárások, az energiaellátás biztonsága, az energiaköltségek, a fogyasztói felhasználhatóság és az energiahatékonyság vezérelik. Az Alfa Laval energiahatékony hőcserélői minden távfűtési folyamatban alkalmazhatók.

A távfűtési ágazat fontosabb trendjei között az alábbiak is megtalálhatók:

 • Alacsony hőmérséklet. Újonnan épített, alacsony hőmérsékletű hálózatok vagy meglévő hálózatok, ahol az üzemi hőmérsékletet csökkentik.
 • Energiaforrások: átállás fosszilis tüzelőanyagokról megújuló energiaforrásokra és újrahasznosított energiára.
 • A központosított termelés kiegészítése decentralizált/helyi termeléssel.
 • Új rugalmas megoldások az ellátás és a hálózat méretének tekintetében.
 • Az ágazatban egyre inkább hosszú távon gondolkodnak a beruházások, a digitalizáció és az eszközgazdálkodás terén.
 • Szélesebb körű együttműködés a végfelhasználókkal az energiahatékonyság és a hő újrafelhasználás terén. Egyes fogyasztók termelők is egyben, akik nem csak felhasználják, hanem időnként szolgáltatják is az energiát a hálózatba.
Az ipari hulladékhő újrahasznosítása a távfűtésben az egyik leghatékonyabb módja az energiahatékonyság globális szintű javításának. Az Aurubis csoport egyik kohójában éppen ezt a módot választotta a fenntarthatóság javítása érdekében.

Esettanulmány elolvasása

.

Távfűtés az elsőtől az ötödik generációig

Az Alfa Laval épületgépészeti hőcserélők széles választékával rendelkezik és több mint 70 éve aktívan együttműködünk a távfűtési szektorral.

A hőcserélők az első generációs technológia óta létfontosságú szerepet játszanak a távfűtési rendszerekben és a negyedik és ötödik generációs távfűtés esetében egyre fontosabbá válik a funkcionalitásuk.

A tanácsadókkal, rendszerépítőkkel, energetikai vállalatokkal és partnereinkkel együtt az energetika átalakulását támogatjuk. Büszkék vagyunk arra, hogy ebben az energetikai átalakulásban a változás előmozdítói lehetünk. Lépjen kapcsolatba Kollégáinkkal, ha többet szeretne megtudni a jövő megoldásairól.

district-heating_generations_v1.png

Távfűtési generációk - Az első generációs gőzhálózatoktól az ötödik generációs alacsony hőmérsékletű, hőszivattyús elosztó hálózatokig. A hőmérsékletek csökkennek, a rendszerek hatékonysága pedig nő.

.

Az Alfa Laval megoldásai a távfűtésben

A távfűtési ágazatban az Alfa Laval az energiatermeléshez és az épületeket az elosztóhálózathoz kapcsoló hőközpontokhoz szállít hőcserélőket. Az alacsony visszatérő hőmérséklet növeli a teljes távfűtési rendszer hatékonyságát, ezért mindig a fő cél kell, hogy legyen minden hálózatüzemeltető számára.

district-heating_solutions__v1_production-and-the-substations.jpg

Termelés

1. Energiatermelés a hőátalakításban

Az Alfa Laval hőcserélők a hőforrásból történő hőelvonásra alkalmazhatók. A jelenlegi tendencia a megújuló energiaforrások növelése, például az adatközpontokban keletkező felesleges hő visszanyerése felé mutat. Egyes energiavállalatok a zöld hidrogénben rejlő lehetőségeket vizsgálják.

2. A távhőszolgáltatók hőszivattyúkat használnak, amelyek az alacsony hőmérsékletű hőtöbbletet megfizethető és fenntartható hőforrássá alakítják.

Az Alfa Laval hőcserélőket számos különböző méretű hőszivattyúban használják. Hőszivattyúk segítségével például egy szennyvíztisztító telep termelhet energiát a távhőhálózat számára. Vagy hőszivattyú telepíthető egy kereskedelmi épületbe is, ahol például egy helyi étterem vagy egy kisebb adatközpont hőjét újrahasznosíthatja. Hőhatékony épületekben a hőszivattyú igény szerint fűtésre és hűtésre is használható.

Elosztás

Hálózatok

Egyes helyeken a hőcserélőket nyomásmegszakítóként használják olyan kiterjedt hálózatokban, ahol a magassággal kapcsolatos problémák és magasságkülönbségek vannak. Példa lehet erre városi hálózatok vagy nagy elosztóhálózatok összekapcsolása olyan termelő létesítményekkel, amelyek nagyobb távolságra vagy magasabb fekvésű helyen vannak a távfűtést használó városhoz képest. Ezekben az alkalmazásokban a hőcserélők nyomásmegszakítóként működnek.

A hőcserélőket főként az hőközpontokban használják nyomásmegszakítóként. Vagy a főhálózat és a szekunder hálózat közötti, vagy az elosztóhálózat és az egyes épületek közötti hőközpontban.

A szekunder fűtési hálózat lehetővé tesz olyan alacsony hőmérsékletű rendszereket, ahol a végfelhasználókhoz érkező víz hőmérséklete alacsonyabb lehet, mint a primer hálózaté. Az alacsony hőmérsékletű rendszerek használatával teljes területek láthatók el egy közös hőközpontból.

Kereslet

Végfelhasználó

A hőcserélő egy távfűtési hőközpont egyik fő alkotóeleme a végfelhasználó/épület oldalán.

A hőcserélőkre két fő okból van szükség. Először is arra szolgálnak, hogy az egyes épületek fűtési rendszerét elválasszák és megvédjék a fő elosztóhálózatban potenciálisan fellépő magasabb nyomástól és hőmérséklettől. Másodszor, az épület fűtési rendszerén belüli szivárgás esetén a hőcserélővel korlátozni lehet a esetlegesen keletkező károkat, mivel a nyomásmegszakító biztosítja, hogy a leválasztott fűtési körben korlátozott mennyiségű fűtővíz legyen.

plate_heat_exchangers_GPHE.jpg

Szerelt lemezes hőcserélők

 • Rugalmas, adott feladathoz igazítható megoldások, amelyek biztosítják a legnagyobb hőhatékonyságot.
 • A kompakt kialakításnak köszönhetően helytakarékos, könnyen szervizelhető és karbantartható.
 • Csökkenti az elszennyeződés, az anyagfáradás és a korrózió veszélyét a maximális üzemidő érdekében.Bővebben

Semi_welded_range_640x360.jpg

Kazettás hőcserélők

 • Nagy hatékonyságú, megbízható technológia olyan alkalmazásokhoz, amelyek nyomás- vagy hőmérséklet-fáradást okozhatnak.
 • Garantáltan hosszú tömítés élettartam az Alfa Laval RefTight™ egyedi tömítésrendszernek köszönhetően.
 • Megbízható megoldás a közegek közötti keresztszennyeződések megelőzésére.

Bővebben

plate_heat_exchangers_brazed.jpg

Forrasztott lemezes hőcserélők

 • Könnyű, forrasztott, kompakt konstrukció, kis helyigénnyel.
 • Nagyobb termikus hatásfok a csőköteges hőcserélőkhöz képest.
 • Rugalmas opciók a különböző alkalmazásoknak és közegeknek megfelelően.
 • Ideális természetes és alacsony GWP-értékű hűtőközegekhez.

Bővebben

plate_heat_exchangers_fusion-bonded.jpg

Fúziós eljárással hegesztett AlfaNova hőcserélők

 • Valóban 100%-ban rozsdamentes acélszerkezet.
 • Erős korrózióállóság agresszív közegekkel szemben.
 • Megakadályozza a fémszennyeződéseket ivóvíz- és más higiénikus alkalmazásokban.
 • Nagy hőhatékonyság és kis helyigény.


Bővebben

Tanácsadó? Rendszerintegrátor?

Ön tanácsadó? Figyeljen! Az Alfa Laval a hőcsere területén szerzett több évtizedes tapasztalatán alapuló szakértelemmel fejleszt megoldásokat a mai fűtési és hűtési kihívásokra. Ismerje meg az energiahatékonyságtól a természetes hűtőközegekig mindent lefedő összetett kérdésekre adott válaszainkat, valamint hasznos eszközeinket, amelyekkel egyszerűbbé válik az adott alkalmazásra megfelelő technológia kiválasztása.

heating cooling-hub-vignette-2021

AHRI-teljesítménytanúsítvánnyal rendelkező hőcserélők, a biztos hőteljesítmény érdekében

A Légkondicionálási-, Fűtési- és Hűtési Intézet (AHRI) tanúsítás az egyetlen globális, harmadik fél által végzett, a hőteljesítményre vonatkozó hitelesítés, amely független biztosítékot nyújt Önnek arra, hogy lemezes hőcserélője a gyártó által közzétett teljesítményértékeknek megfelelően fog teljesíteni. Az Alfa Laval AHRI tanúsítvánnyal rendelkező szerelt lemezes hőcserélőket, forrasztott lemezes hőcserélőket és fúziós eljárással hegesztett lemezes hőcserélőket kínál.

HVAC-sustainable-city-AHRI
.

Évtizedekig tartó hatékonyság

Egy rosszul működő hőcserélő hatással lehet a biztonságra, a termékminőségre és az energiaköltségekre. A meghibásodás költséges leállásokhoz és jelentős termeléskieséshez vezethet. A szerelt lemezes hőcserélők rendszeres és proaktív karbantartásával a teljesítmény megőrizhető, a működés pedig zavartalan és kiszámítható marad.

Szakértelmet biztosítunk Önnek, akár már meglévő probléma esetén, akár a jövőbeni problémák megelőzésére, akár saját maga szeretné megoldani a problémát online hibaelhárítónk segítségével.

Tekintse meg teljes körű szervizmegoldásainkat

smart heat exchanger sensor 640

Az okos város program és a digitális intelligencia segítheti a városokat abban, hogy Fenntartható Fejlődési Céljaik 70 százalékát elérjék. A digitális szolgáltatások már most is jelentős hatást gyakorolhatnak a városok fűtési és hűtési rendszereire, így azok fenntarthatóbbá válnak.

A távfelügyelet engedélyezése és a dedikált elemzések pontosabb és hatékonyabb működést, megalapozottabb döntéshozatalt és célzott beavatkozásokat tesznek lehetővé. Kifinomultabb és hatékonyabb fűtési és hűtési rendszerek csak digitális átalakulással érhetők el. Ezek megbízható és megfizethető fűtési és hűtési szolgáltatásokat nyújthatnak a városoknak, miközben csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Összekapcsolási szolgáltatás

Épületgépészet és fenntartható városok

Mivel városaink a világ energiafogyasztásának több mint kétharmadát adják, döntő szerepet játszanak a klímaválság kezelésében. A városok energiafogyasztásának jelentős részét fűtésre és hűtésre fordítják, ami azt jelenti, hogy az energiahatékonyság javítása kiemelkedően fontos. Az Alfa Laval közel egy évszázados tapasztalattal rendelkezik a hőcsere és hővisszanyerés területén, és célja, hogy 2030-ra szén-dioxid-semlegessé váljon. Engedje meg, hogy partnerei legyünk a fenntartható holnapra való átállásban.

ALF0739 sustainable-cities hero 640x3.
.

Kapcsolatfelvétel

Az Ön adatait az adatvédelmi politikánkkal összhangban tároljuk és kezeljük.