Nukleáris sziget

Nukleáris szigeteken történő hőenergia termeléshez a működés minden fázisában megbízható és hatékony rendszerekre van szükség. Bárhol, ahol a biztonság elsődleges szempont, megbízhat az Alfa Laval hűtőrendszereiben. Nukleáris szigeteken használatos hűtőrendszerek hőcserélős alkalmazásaihoz, mint például fáradt üzemanyag medencék hűtése és vészhelyzeti hűtőrendszerek, az Alfa Laval tanúsítvánnyal rendelkezik lemezes hőcserélők beszállításához.

Nuclear-island 640x360

Nukleáris szigetek folyamatainak optimalizálása

Az Alfa Laval igazolhatóan több, mint 50 éves tapasztalattal rendelkezik abban, hogy szakértelmet, berendezéseket és szolgáltatásokat nyújt nukleáris erőművek és nukleáris sziget rendszerek részére az egész világon. Az Alfa Laval megbízható, bevált megoldásokat kínál a kritikus nukleáris sziget folyamatokban alkalmazott fűtésre, hűtésre, tisztításra, valamint folyadékok és gázok elválasztására.

Itt találhat egy válogatást az Alfa Laval által támogatott nukleáris sziget másodlagos alkalmazásokra:

Zártkörű hűtés

Petrolkémiai üzemek, finomítók, erőművek és más nagy teljesítményű ipari létesítmények kulcsfontosságú folyamataiban előszeretettel alkalmazzák a zártkörű hűtést.

A zártkörű hűtés biztonságos, megbízható, hatékony, és nem károsítja a környezetet. Az Alfa Laval sokféle lemezes hőcserélője és szűrője rugalmassá, költséghatékonnyá, és hosszú életűvé teszi az önök rendszerét.

Dízel generátor segédberendezések

Nukleáris erőművekben a dízel generátorokat olyan vészhelyzeti szituációkban használják, amikor a villamos hálózatból nem lehetséges a normál áramellátás biztosítása, például baleset esetén.  A dízel generátor felelős ellátni a kritikus, legfontosabb aktív biztonsági rendszereket, valamint a reaktor vezérlőrendszerét elektromos árammal. A megfelelő olajhőmérséklet és olajtisztaság biztosítása érdekében a dízel- és kenőolajat kezelni kell a dízel generátorban történő felhasználás előtt.  A köpenyben lévő víz vezeti motor hőjét a környezetbe.

Vészhelyzeti és maradvány hő elvezetése

Ez a fontos szolgáltatásbiztonsági rendszer biztosítja a megbízható hőeltávolítást a primer körből a zártkörű hűtővíz rendszerhez. Vészhelyzetekben, vagy normál leállási folyamat részeként használják a maradvány hő eltávolítására olyan esetben, amikor a reaktor leállt, és a primer víz normál cirkulációja nem biztosítható, például üzemanyaggal történő újra töltéskor.

Hidrogén égető rendszer

A vízben végbemenő maghasadás bizonyos mennyiségű hidrogént állít elő, ami nagy mennyiség esetén robbanóképes. A hidrogén eltávolítása a primer körből hidrogén égetőben történő elégetéssel, biztosítja a primer kör biztonságos és megbízható működését.

Fáradt üzemanyag hűtés

Ez a fontos szolgáltatásbiztonsági rendszer folyamatos hőeltávolítást biztosít a kiégett fűtőelem-tó vizéből, ahol az összes fűtőelem egységet tárolják azt követően, hogy használták a reaktor magban.  A fűtőelem egységek a hőt azt követően is tovább termelik, hogy kivették őket a reaktorból, így a fáradt üzemanyag-tó víz hűtésének elmaradása túlmelegedéshez, és a fűtőelem egység rongálódásához vezethet, és ezzel az üzemanyag-tó szennyeződéséhez is.

Szivattyú olaj hűtés és tisztítás

A nukleáris szigeten található összes szivattyú, legyen az főszivattyú, vagy bármely más kiszolgáló szivattyú, olajat használ a csapágyak kenéséhez. Az olaj felmelegszik, és különböző tulajdonságú szennyeződéseket szed össze a kenési folyamat során.  A hő szétrombolja az olaj összetételét, és ezzel csökkenti a csapágyat kenő képességét. Az olaj hűtő-, és tisztító rendszer célja, hogy az olaj hőmérséklet és minőségét az előírt értékeken tartsa.

Gőzgenerátor lefúvatás

Ez a rendszer a tartály
aljából lefúvást végző gőzgenerátor szekunder oldalán található víznek a
hűtését szolgálja. Biztosítja a víz tisztaságát és segít megőrizni  szekunder oldalon megkívánt vízminőséget.

Utántöltő víz kezelés

A primer körben keringő víz minőségével, tisztaságával, pH értékével, és más paraméterével kapcsolatban léteznek bizonyos előírások. A vízkezelő rendszer folyamatosan fenntartja a víz előírt minőségét és biztosítja, hogy a minőség ne romoljon az idő múltával.   A rendszer új tápvizet készít a primer kör számára annak érdekében, hogy a körben keringő víz mennyisége mindig fennmaradjon.