Kőolaj finomítás

A jövedelmezőség maximalizálása azon múlik, hogy milyen jó tudják növelni az energiahatékonyságot, csökkenteni a költségeket és a kibocsátást, hogy mennyire tudják bölcsen kihasználni a területet és az egyes piaci igényeknek megfelelően optimalizálni a termelést. Az Alfa Laval finomítói folyamatokhoz használatos hőcserélők teljes portfóliójával rendelkezik. Mindegy, milyen szolgáltatásról van szó, jól bevált technológiát tudunk nyújtani önnek a mindennapi kihívások leküzdésére.

proud-engineer-in-front-of-oil-refinery-right

Kőolaj finomítók folyamatainak optimalizálása

Az Alfa Laval a hőcserélők széles választékát kínálja, ami minden területre kiterjed – a speciális tervezésű Alfa Laval OLMI köpeny-és-cső hőcserélőktől és levegős hűtőktől, amelyek magas hőmérsékletet és nyomást fednek le, egészen a nagy hatékonyságú kompakt hőcserélőkig, mint például az Alfa Laval Packinox, Compabloc és spirál hőcserélők.

Finomító megbízhatóság és üzemidő

A finomító megbízhatóságának és az üzemidő maximalizálásának kulcsa az olyan bevált hőcserélő technológiák használata, melyek kevesebb karbantartást és javítást igényelnek, és ha mégis ilyen munkálatokat kell végezni, ez egyszerűen tehető, így minimalizálják az állásidőt, és ez lehet a kulcsa a finomító megbízhatóságának és rendelkezésre állásának. Az Alfa Laval az 1980-as évektől kezdve szolgálja ki a finomító piacot hőcserélők széles választékával. Mára világszerte több ezer Alfa Laval hőcserélőt telepítettek és működtetnek finomítókban.

Az Alfa Laval Compabloc és spirál hőcserélők segítenek a lerakódási hajlam csökkentésében olyan műveleteknél, ahol nyersolaj előmelegítés, iszap krakkolás, maradványok viszkozitástörése, vagy iszap sómentesítés fordul elő. Továbbá, hőcserélőink segítenek a korrodálási és fáradási/vibrációs problémák megszüntetésében, amelyek általában a hagyományos köpeny-és-cső hőcserélőknél meghibásodást okoznak.

Az Alfa Laval nagy hatékonyságú hőcserélők karbantartása minimális állásidőt igényel, mert kevesebb egységre van szükség egy konkrét szolgáltatás elvégzéséhez, és a hőátadó terület könnyen hozzáférhető és tisztítható.

A teljes nyugalom érdekében igénybe vehető az Alfa Laval Teljesítmény megállapodás, aminek keretében szerviz mérnökeink biztosítják, hogy az Alfa Laval hőcserélői mindig a legnagyobb teljesítményt nyújtják önnek.

Energiatakarékosság és CO2 csökkentés

Sok régióban a teljes üzemeltetési költség akár 50%-át teszi ki az energiaköltség. Az energiatakarékosság maximalizálása még az alacsony energiaköltségű régiókban is az első napirendi pontok között van, hogy csökkentsék a kibocsátást és a finomítás ökológiai lábnyomát.

Az olyan nagy hatékonyságú Alfa Laval hőcserélőkkel, mint a Packinox, Compabloc és a spirál hőcserélőink, minimális befektetéssel és telek területen maximalizálhatja az energiahatékonyságot. Az energiatakarékos technológiánkat kamatoztató folyamatok közé tartozik többek között a nyersolaj desztilláció, maradvány hasznosító, és katalitikus megújító folyamatok. Itt a hőcserélőink befektetésének megtérülése általában kevesebb, mint egy év.

A hőcserélőinket egyre többször használják hulladékhő hasznosításához is gyenge minőségű energiaforrások felhasználására. Továbbá, minden visszanyert MW energiához évente akár 4000 tonnával kevesebb CO2 kibocsátás érhető el.

Megoldások nagy nyomáshoz és hőmérséklethez

Finomítókban a hidrogénnel való kezelési folyamatoknál, mint például hidrokrakkoló egységeknél, hidrogén termelő egységeknél, vagy hidrokezelőknél, gyakran találkozhatunk nagyon magas nyomással (100 bar feletti) és magas hőmérsékletekkel (400 °C felett).

Az ilyen folyamatokhoz az Alfa Laval OLMI köpeny-és-csőhőcserélőket kínál speciális lezárássokkal, például menetes dugóval és rúd terelőkkel, valamint léghűtőkkel.

Az Alfa Laval OLMI rozsdamentes acélból és egyéb különleges ötvözetekből készült, magas nyomásra és magas hőmérsékletre szánt köpeny-és-cső hőcserélőkre és léghűtőkre szakosodott gyártó.

Megnövelt termelés

Akár egy létező folyamatot végző egység kapacitását tervezi felfuttatni,  akár újat szeretne hozzáadni a finomítóhoz, a telekterület korlátai problémát fognak okozni.

Az olyan nagy hatékonyságú Alfa Laval hőcserélőkkel, mint a Packinox, Compabloc és a spirális hőcserélők, minimális telek terület használatával maximalizálhatja a hatékonyságot. A hőátadás hatékonysága jellemzően háromszor-ötször nagyobb, mint a hagyományos köpeny-és-csőhőcserélők esetén. Ez azt jelenti, a hőátadásokhoz használt terület is háromszor-ötször kisebbre csökken. Ráadásul a hőcserélőkkel együtt járó kompakt kivitel tovább csökkenti a szükséges területet nagyságát. Mivel 10 db sorba állított köpeny-és-csőhőcserélő helyettesíthető egyetlen Alfa Laval hőcserélővel, a kapacitásnövelő projektjek nagy részét megvalósíthatja ezzel technológiával.

CAPEX megtakarítás

A tőkeráfordítás kiterjed magára a hőcserélő árára, valamint a telepítési költségre, amelyek együttesen mutatják a telepítés teljes költségét. Minél többször helyettesít kettő, vagy több köpeny-és-cső hőcserélőt egyetlen nagy hatékonyságú hőcserélővel, annál jobban megéri a befektetés az Alfa Laval kompakt hőcserélőkbe. Továbbá, amikor magas minőségű anyagra van szükség, akkor az egyenlet még érdekesebbé válik, mivel kompakt hőcserélőink nagyon költséghatékonyak, mivel az adott szolgáltatás kezeléséhez szükséges minimális hőátadó terület csökken.

Ráadásul, ha beleszámoljuk a telepítési költséget is, akkor az Alfa Laval kompakt hőcserélői jelentős megtakarítást eredményeznek a hagyományos hőcserélőkkel szemben. Ez különösen igaz akkor, amikor a telepítéshez olyan helyen kell építkezni, ahol minimális a rendelkezésre álló telek területe, és minimális telepítési súlyra van szükség a költségeken belül maradáshoz.

Ökölszabályként elmondható, hogy kompakt hőcserélők esetén a projekt teljes telepítési költségét jó becsléssel megkapjuk, ha a hőcserélő árát 1,5-2-vel szorozzuk meg, míg ez a szorzó hagyományos hőcserélők esetében jellemzően a 3.

Letöltések

Sharing our know-how in refinery solutions

Upcoming Refinery events

Product videos and animations