Kipufogó gáz kibocsátás csökkentés

A kén-oxid (SOx) kibocsátások közvetlenül a tüzelőanyag kéntartalmához kapcsolódnak. Ugyanakkor nem mindig lehetséges alacsony kéntartalmú tüzelőanyagra vagy földgázra váltani. Ha ezek a tüzelőanyagok nem állnak rendelkezésre vagy nem gazdaságosak, a SOx tartalmat lúgos gázmosással kell eltávolítani a kipufogógázból.

Exhaust gas emission abatement 640x360

SOx kimosása

AzAlfa Laval PureSOx iegy olyan nedves gázmosó, ami hatékonyan távolítja el a SOx tartalmat az erőmű kipufogógázából. Emellett a részecskeanyag akár 80%-át fogja fel.

A PureSOx tengervízzel vagy édesvízzel mossa át a kipufogógázt. Tengervíz használatakor, ami természetesen lúgos, nyitott hurokban működik, ahol a víz törvény által megengedett módon engedhető vissza a tengerbe. Édesvíz használatakor a gázmosó víz lúgos adalékkal egészül ki, és zárt hurokban kering. A felhasznált édesvíz bizonyos mennyisége kikerül a rendszerből, és a fedélzeten pótolják az édesvizet. A felhasznált víz tengerbe való kiengedése előtt víztisztító berendezésben kell kezelni, hogy megfeleljen az IMO irányelvek kritériumainak. A leválasztott iszapot a fedélzeti iszaptartályba vezetik.  

Mind nyitott hurkú, mind zárt hurkú hibrid konfigurációk lehetségesek, ahogyan a több bevezetéses konfigurációk is. Több bevezetés esetében egyetlen PureSOx gázmosó egyszerre több motort tud kiszolgálni.